Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, February 21, 2012

Kari Dhal

Assalamualaikum...



Sehari tak update sebab tak berapa sihat... hari ni curi2 la masa kejap untuk update.. takleh nak celoteh panjang juga... ada kerja yg perlu dibereskan. Tapi sebelum tu.. nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua teman2 yang memberi ucapan belated birthday pada anak bujang ku Wan Haziq Azhari dalam entry yang lepas.. TQ semua! Tak sempat nak reply komen & tak sempat juga nak buat kunjungan balas atau BW... masalah utamanya PC ni sangat3 lembab!

Resepi Kari Dhal (kacang dhal) ni ialah resepi yang biasa hubby masak dulu2 hasil mengecek resepi dari aci India yang jual kacang dhal.. tapi aci tu cuma sebut bahan2 tanpa sebut kuantitinya... jadi ini resepi yang telah diolah ikut citarasa kami dengan beberapa tambahan bahan lain seperti ayam & sayur2 tu.. (mungkin tak samalah dengan kari dhal mamak roti canai tu.. hehe)... bagi aku.. ianya lebih sedap sebab ada banyak bahan dalam kuahnya.. hehehe..

Petang entah bila (minggu lepas) tiba2 tekak terasa nak makan kari dhal yang dimasak sendiri.... actually ada gandingannya... tapi nanti2lah baru masukkan menu yang digandingkan tu ye... untuk kali ni.. tengok resepi kuahnya dulu ye... memang sedap tau kuah kari dhal ni untuk dicicah2 dengan sebarang jenis roti atau phrata... Dulu pun dah pernah letak resepi kat SINI masa tu kami cicah kari dhal ni dengan roti saj. Sedap!

KARI DHAL
Resepi :MaDiHaA's Hubby
Sumber MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
1 cawan kacang dhal (khas utk buat kuah dhal) ~ cuci bersih & rendam dalam 1 - 2 jam (lagi lama rendam lagi cepat kacang empuk)
1 cawan ayam ~ dipotong kecik2 (bahagian tulang2 pun takpe just utk maniskan kuah aje.. kalu nak masukkan isi2 pun tak salah)
6 urat kacang panjang ~ potong 1 inci
1 batang carrot ~ potong ikut suka
2 ulas bawang merah ~ hiris nipis
2 ulas bawang putih ~ hiris nipis
1 inci halia ~ hiris nipis & potong memanjang halus
1 tangkai daun kari
3 biji cili kering ~ digoreng sebentar & ketepikan
1 sudu kecil serbuk kunyit*
1 sudu besar serbuk kari daging*
1 sudu besar serbuk jintan putih*
1 sudu besar serbuk cili* (boleh kurangkan jika takmau pedas)
garam & perasa secukupnya
minyak utk menumis
air secukupnya utk kuah
(bahan2 bertanda * campurkan sikit air jadikan pes)

Cara2 Memasak
1. Rebuskan kacang dhal yg direndam tadi hingga kembang & agak2 nampak nak pecah sikit.
2. Dalam periuk lain atau kuali.. panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 hiris hingga terbit aromanya. Masukkan daun kari serta pes rempah2 tadi. Kacau rata dan biar wangi.
3. Masukkan ayam dan kacau kejap pastu masukkan air. Biar ayam masak sekejap.
4. Biar mendidih & last sekali masukkan bahan2 ini dalam periuk kacang dhal yg direbus tadi, cili kering goreng, lobak merah & juga kacang panjang. Masukkan garam & perasa secukupnya & biar mereneh ikut kepekatan yg anda suka. (boleh tambah air jika kuah terlalu pekat)
5. Siap utk dihidangkan dengan puri, chapati, roti saj ataupun roti canai what ever u like...


Selamat mencuba!

8 comments:

Amie said...

Sedapanya kari dhal! Nak sediakan tu yang malas, asyik makan di kedai mamak pun jemu jugak ye, lebih baiklah buat sendiri ye Madiha...puas makan, macam-macam benda kegemaran boleh kita masukkan!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

MadiHaa...perap kat akak satu malam, esok akak ambil kalau dulu di Penang kita suka cicah dengan roti benggali...favourite ni

tun_telani said...

kalau kuah dhal ni, kepakaran abah tun.. biasa abah tun masak sendiri, mkn ngan capati. sedap!

kakna said...

sedap di makan dengan roti canai ni..

adarnadzmie said...

pandai diha masak dhal yer...sedap jer tgknya... mkn ngan roti canai memang terangkat ni...;)

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna Apa Khabar?

Kak Lin suka makan roti canai cicah dgn Kari Dhal...Sedapya...Bila Kak Lin dapat rasa masakan Ratna ni...

*Maaflah Lama Kak Lin x berkunjung ke sini...

Aliza said...

assalam kak, apa khabar? nampak sedap sgt kari dhal ni :)
cepat btol anak2 besar kan, anak bujang pun dah turn 6 :)

Nadine said...

As salam saya dah cuba resepi ini mmg sedap.Terima kasih yea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com