Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, July 18, 2011

Spaghetti Lemak Pedas

Assalamualakum...

Quick update pagi ni... adeiilaa... tertunda2 nak pos entry ni.. cuti 2 hari pun langsung tak sempat nak update blog.. sibuk betul skrg ni.. cuti 2 hari.. macam2 perkara perlu dibereskan... Rasa2nya.. spaghetti ni dah  lama betul dimasak rasanya ni... masak sejak bulan Jun lagi ni... entah ngapa lewat benor tiba gilirannya... tak kisahlah kan.. janji berupdate jugak... Sedap jugak spagetti masak gini.. tapi aku skip cili padi tu.. takut tergigit dek anak2 kang terus taknak dorang makan...

Ok.. macam biasa.. resepi copy & paste dari dapur Kak Nor Secubit Garam... Apa2 yang Kak Nor masak rasa macam nak try semuanya..! Tapi paling kuat bila kak nor dok ulang masak berkali2 tu sah-sah ler sedap... haa... yg tu lagi kuat daya tarikan nak mencubanya.. hehehe... Resepi asal dari Mat Gebu... TQ buat kedua2nya yer... Mintak izin ye letak resepi kat sini pulak...



Spaghetti Lemak Pedas
Resipi : Mat Gebu
Sumber : Kak Nor & MaDiHaA

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cekak spaghetti
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu (capsicum takde MaDiHaA ganti dengan brokoli & cili merah aje)
1 helai bay leaf (MaDiHaA letak 2 helai yg kering punya aje)
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu ~ k.nor gantikan dgn sosej dan udang (MaDiHaA ganti dengan sosej & chicken ball)
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air ~ k.nor guna air rebusan pasta tu

CARA MEMBUATNYA :-)
Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.  



Selamat mencuba!

4 comments:

Cheq Sue said...

wah...sedap! sedap! nak cuba jugak lah

Cendana Kasih said...

sedapnyer spegeti..akak mmg pantang dengan mende2 ni..pantang jumpa...hehehe

izahdaut said...

Waahh bnyknyerr rencah dlm tu. Tu yg best tuuu... Saya pun suke resepi ni. Rasanya dh bnyk kli dah buat jugk ni

K.Nor said...

sarat dgn harta karun tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...