Friday, October 4, 2013

Gulai Ros Ayam Berkentang

Assalamualaikum & salam Jumaat...


Alhamdulillah nak mula mengupdate resepi dah sekarang.. harap2 diberikan kerajinan yang jitu.. hehe... Lappy belum siap lagi sebenarnya.. tapi alhamdulillah sejak dah reti sync gambar2 dari handphone ke facebook tu.. bolehlah copy gambar2 yang ada dari facebook.  Dah terbalik pula.. dulu update dulu resepi kat blog baru copy ke facebook (itupun kalau rajinlah sebab bab nak promosi2 ni MaDiHaA ni malas betoll.. teruk sungguh perangai...) tapi sekarang ni.. kenalah up ke facebook dulu gambar barulah boleh copy & edit2 sikit utk masuk ke blog.  Tak kisahlah... mcmana pun caranya.. janji dah boleh update blog.. syukur alhamdulillah... Walaupun resepi biasa2 yang mudah2.. masukkan juga untuk rujukan diri sendiri & anak2 di masa depan.  Kalau ada yang sudi mencuba.. alhamdulillah.. moga menepati citarasa adik2 & kawan2 jugalah hendaknya..



Rempah gulai & rempah masak Cap Bunga Ros lama dok bertapa dalam peti sejuk tu... selalunya guna untuk buat gulai nasi dagang ikan aye.. Kali ni teringin nak menggulai dengan ayam ala2 Terengganu style... tapi ni MaDiHaA's style.. hehehe... Jom semak resepi!
 
Gulai Ros Ayam Berkentang
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
1/2 ekor ayam ~ potong kecil & bersihkan
3 biji kentang ~ kupas & potong 4
1 labu bawang besar ~ potong 4
Tomato jika suka
500 ml air
200 ml santan pekat (guna santan kotak)
2 senduk minyak masak
1 keping asam gelugur
garam, perasa & secubit gula jika suka

Bahan Tumis
rempah 4 sekawan
1/2 inci halia ~ hiris batang mancis
4 sudu besar kisaran bawang besar, bawang putih & cili kering (yg ni biasa MaDiHaA kisar siap2 simpan dlm peti sejuk senang nak masak apa2)
1 1/2 sudu besar rempah kari ayam*
1 1/2 sudu besar rempah gulai cap bunga rose*
1/2 sudu besar rempah masak cap bunga rose*
(bahan bertanda* campurkan sikit air jadikan pes)

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan rempah 4 sekawan & halia hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga wangi & nampak garing. Masukkan pes rempah & kacau rata.  Kacau sentiasa supaya tak hangus & biar sampai pecah minyak.
2. Masukkan air, ayam & masak hingga mendidih. Masukkan kentang, garam & perasa secukupnya.
3. Bila kentang hampir empuk masukkan asam keping, bawang besar & santan pekat. Masak & sesekali kacau supaya tak membuak. Akhir sekali bila kentang dah empuk, masukkan tomato jika suka. Kemudian bolehlah padamkan api jika sudah secukup rasa.



Selamat mencuba!

13 comments:

adda syuhada said...

SEDAPNYA!!!

Liza said...

Alhamdulillah dah muncul balik ye...patut la lama menyepi...hihihi
best nmpak ayam tu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak..nampak sedap tu.Anak suka mkn ayam...cuti2 sok blh try resepi akak ni.Tq brkongsi resepi...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya Madiha ... boleh akak cuba nanti ni :D

tun_telani said...

alaa... tun kan, aritu pegi letak rempah cap bunga ros tu kat luar, pastu dh masuk angin kot, bau dia jadi pelik.. sob sob.. pastu balik kg dh beli siap2 5-6 peket, rasa2 mcm dh bawa masuk beg, sampai bintulu, cari2 xde pulak :(
balik pas raya haji nih mmg akan beli stok dan letak siap dlm beg.

Zaliedana said...

Rempah nih sy ade.xnah lgi msk ngan ayam.ngannikn prnh skli.pastu duk trperuk lam esbok.nti leh juga cba ngan ayam.tq kak .

LiNa_Pg said...

kalau masak camni,anak2 mesti cari roti ubtuk wat cicah n minum petang..sedap kuah pekat camni

Bbwana adienia said...

sedapnya gulai ayam tu kak..

Rose Azadir said...

nampak sedap sgt...anyway Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

mama sara nur said...

assalam k madiha
dah balik dari Trengganu ye
sedap nya ayam tu ,sy ni suka makan ayam berbanding ikan he hee
ada tomato memang lajulah makan ni
tak kisahlah kan yg penting mudah dan kita senang, sy hp blm try lg utk wat entry blog cuma selalu tgk dan komen je

Delima Zamrud said...

Ya Allah terus D5 lapo tgk menu akak nie sedap tul nampak nyer.. Nnt leh cuba lah :D..

Amie said...

Assalamualaikum Madiha,
lama rasanya tak bertandang ke rumah Madiha. Nampaknya kali ini Amie langkah kanan dapat jamu mata dengan ayam ros, ada kentang lagi tu... haaa cukup menyelerakan!

ALoNa CintamaniszLite said...

disebabkan nama rempah ke...nama menu ni diselitkan nama ros, kak??
sy selalu dgr nama hidangan ada ros ni tp pelik memikirkan...apa yg ros nya..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...