Thursday, May 28, 2015

Enzim Halia

Assalamualaikum & salam sejahtera..

Tak tau kenapa mood update blog tiba2 merudum.  Malas betul nak menaip kat blog ni rasanya.  Petang ni gagahkan diri update sikit blog yang dah lama tak berupdate.  Tapi hari ni MaDiHaA nak share resepi untuk kesihatan pula ye.  Asyik makan yang sedap2 je.  Sesekali kita buat sesuatu untuk kesihatan.  Badan pun nak kena jaga juga jangan asyik ikutkan selera aje kan.  Ni bukan cakap kat orang lain.. cakap kat diri sendiri.... hehe...

Enzim halia ni yang dah diperap selama 3 hari dah sedia untuk dimakan. Bila makan nasi tu. bolehlah berulamkan halia ni. Ikutlah nak makan banyak mana sekali makan. MaDiHaA selalunya ambil dalam 10 keping sekali makan. MaDiHaA buat gunakan halia muda sepenuhnya. Kalau nak campur dengan halia tua pun boleh. Bukan saja halianya yang dimakan. Pati yang terhasil selepas diperam tu pun elok di minum campur dengan air suam.  Semuanya ada khasiat yang tersendiri.  Mengamalkan makan enzim halia atau minum enzim halia ni umpama kita buat detox untuk badan kita. Buang segala toksin yang lama terkumpul dalam badan.


Ini halia yang baru je dicampurkan dengan gula perang.  Kena peram selama 3 malam pada suhu bilik. Lepas tu boleh masukkan dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama ye. Masa mula2 buat tu.. penuh bekas ni.. lepas semalaman diperam.. halia dah sebati dengan gula perang tinggal separuh balang je.. heheh...


Resepi Enzim Halia boleh rujuk artikel di bawah ye. Terima kasih pada empunya artikel & resepi ini.

Sila klik untuk saiz yang lebih besar.

Pada yang nak mencuba bolehlah mencuba.  Kebaikannya.. boleh baca kat bawah tu MaDiHaA kongsikan khasiat & kebaikan enzim halia ni.. MaDiHaA tau pasal ni pun bila kawan kat facebook yang kongsikan.  Terima kasih Rosemah yang kongsi pasal enzim halia ni.  Bila dah tau kebaikannya untuk kesihatan badan kita.  Tu yang teringin nak buat juga tu.  Sapa2 pun boleh ambil ni.. buat pun takdelah susah sangat. Cuma nak kena rajin kikis halia tu je. 

Sila klik untuk saiz yang lebih besar.


Sila klik untuk saiz yang lebih besar. 

Terima kasih pada yang berkongsi artikel di atas.

3 comments:

norhidana miswan said...

penah tgk jgk psl yg enzim2 nih kt nona tp tak ingat dia bt enzim apa... bgs jgk yek kak... nk bt pn tak susah....

tq sbb share kak... nnti dana nk cube jgk lah

Amie said...

Tq for sharing Madiha. Sekarang ni macam2 jenis bahan boleh dibuat detox. Daripada kita sajalah sama ada nak buat, nak amalkan atau sebaliknya....kan Madiha. Moga kita sekeluarga sihat sentiasa.

zizkin said...

salam.. tumpang tny ya... kalau ade buih mcm air gas tu normal ke basi ye... terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...