Wednesday, June 3, 2015

Makaroni Goreng

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Bermula sudah cuti sekolah... maka awal2 pagi sebelum solat subuh & bersiap ke pejabat wajiblah masak lebih sikit untuk anak2 di rumah. Abang & adik masing2 tak mau pegi ke day care atau rumah transitnya.. Semua nak duduk rumah sebab kakaknya dah balik dari asrama.  Bukan apa tu.. kat rumah kan ramai kawan2 yang sama2 cuti sekolah.  Apa lagi.. asyik ingat nak main ajelah tu.  Mujur minggu ni ayahnya pun kerja shift malam.. jadi bolehlah juga pantau anak2. 

Kalau masak untuk dorang tu memang kena masak banyak sebab semuanya kaki makan. Sikit2 nanti tak cukup.  Ini pun entah2 tak sempat tengahari.. padan makan pagi je. Kalau dah habis tu.. pandai2lah kakaknya pula jadi tukang masak. hihihi....

Kuantiti resepi kat bawah ni memang dapat banyak.  Kalau rasa banyak sangat boleh buat separuh je. Resepi biasa2 je ni. Takde yang istimewa pun. Tapi alhamdulillah.. adalah 'rasa' dia bila dijamah... janji anak2 kenyang...




Makaroni Goreng 
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
500 gm makaroni pasta ~ direbus hingga lembut ~ tos
3 ulas bawang putih ~ diketuk & cincang
10 - 12 sudu besar cili + bawang besar + bawang putih yang siap dikisar pekat ye.. kalau cair sila lebihkan kuantiti)
1 biji tomato ranum ~ didadu
minyak masak secukupnya
6 - 7 batang sosej ~ dihiris
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap
3 sudu kfc garam atau secukup rasa ikut selera sendiri
2 cawan air
2 biji telur
1/4 kobis ~ dihiris
1 biji carrot ~ di sagat kasar

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak masak secukupnya. Tumis bawang putih cincang hingga wangi. Masukkan cili & bawang kisar. Tumis hingga naik minyak. Masukkan tomato dadu & sosej yang dihiris. Kemudian masukkan 1 cawan air. Biar hingga sosej masak sebentar.  Tambah sos tiram, sos cili, kicap & garam. Kacau rata.
2. Pecahkan telur ditepi kuali. Jangan terus dikacau. Biar telur masak sikit lepas tu balikkan & biar seketika. Bila nampak telur beku sikit barulah kacau2. 
3. Masukkan hirisan kobis & boleh tambah 1 cawan air lagi jika nampak kering. Kacau rata. Kemudian masukkan makaroni yang direbus tadi & kacau sebati. Akhir sekali masukkan carrot yang disagat & kacau sebati. Rasakan apa yang kurang boleh ditambah baiki rasanya ye. Kemudian bolehlan dihidangkan.

Selamat mencuba!

2 comments:

norhidana miswan said...

sodap2 tuh kak... peberet i

lieyalatif said...

ni mmg peberet anak2 kak....kalo buat licin ajek heheeheheh

same la kak, cuti sekolah ni kene masak lebih sikit kalo tak dok umah asik nak mengunyah ajek budak2 ni eheheheeheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...