Thursday, October 9, 2014

Mee Kari terbaikkk....

 Assalamualaikum & salam sejahtera....




Sambung update lagi petang ni... menu tertunggak.. hehe.. menu yang dimasak masa bulan puasa yang lepas.  Punyalah lama... & jangan dok kecek2 la ye sebab dah lama jadi baja.. kekekeke...

Bukan sesaja nak puji atau bodek.. tapi mee kari ni memang sedap sesangat di tekak MaDiHaA.  Resepi yang diambil dari Nuanza atau sekarang lebih dikenali sebagai Cida deNuanza.  Berbaloi2 memasaknya... Terima kasih Cida untuk resepi ni ye.  Ambil dari Fotopages Cida 



MEE KARI
Sumber : Nuanza / Cida (TQ Cida..)

1 - 2 bungkus mee kuning ~ lerai2kan jirus air mendidih
1 kg kerang ~ rebus & kopek
600 gm udang ~ kopek tapi kulit & kepala jangan buang (nak kena blend ~ Step ni MaDiHaA skip sebab nak cepat terus je campur udang dgn kulit2..)
2 peket serbuk kari (serbuk kari ikan + serbuk kari ayam)
3 biji bwg putih + 4 biji bwg merah + 2 sudu besar udang kering- tumbuk/ blend (aku blend je)
3 biji bwg putih + 4 biji bwg merah- hiris
1 biji kelapa ambik santan
2 tangkai daun kari (terlupa beli)
2 biji kentang- potong dadu
2-3 keping asam keping (boh sekeping jer hok besor)
1 peket tauhu kering - rendam & potong kecik2  (MaDiHaA ganti dengan fish cake)
1 bungkus tauhu pok (tauhu yg bila kita masak timbul2 tu) ~ potong 4 (ni MaDiHaA tambah)
2 bungkus fishball (pun MaDiHaA tambah)

Bahan Sampingan Yg Wajib Ada

Tauge ~ rendam air panas kejap terus tos.. suka yg mentah pun buleh
Sawi ~ celur
Cili Merah ~ potong serong (MaDiHaA guna cili hijau jeruk.
Cili hijau jeruk ~ hiris + air panas + cuka + garam biarkan 30 minit)
Telur rebus (MaDiHaA tak letak pun)
Bawang goreng
Tauhu ~ goreng & hiris2 (MaDiHaA tak letak juga ni sebab dah byk sangat lauk bila dah tambah tauhu pok & fishball)


Cara Menyediakan
1. Rebus kulit & kepala udang, kemudian blend halus, tapis & ambil airnya. Ketepikan dulu.
2. Satukan serbuk rempah ngan bawang2 blend tadi, campur air sikit jdkan pes.
3. Panaskan minyak & tumiskan bwg hiris bersama daun kari sampai garing/ naik minyak pastu masuk pes rempah td. Biar sampai rempah masak.
4. Masukkan air udang & kentang & biar kentang setengah empuk.
5. Masukkan santan sambil dikacau2 selalu.
6. Bila mendidih, masukkan kerang, udang, fishball, tauhu pok, garam, asam keping dan tauhu kering.
7. Biar mendidih jap, rasakan apa yg kurang.. tutup api.. (jgn lama sgt, nti kerang kecut n udang keras)
8. Sedia dihidangkan bersama2 dengan bahan2 sampingannya..

(kepekatan kuah tu bergantung la pada selera masing2...)


Selamat mencuba!

3 comments:

Bicara Kak Noor said...

macam2 ada dalam mee kari ni madiha mesti sedappp..

lieyalatif said...

lapooo terus kak.... lieya raye tahun ni marathon masak mee kari ajek...hahaahaha rasenye dah tak buat lagi dah skrang nie..tgu dah lameeee sikit kang baru buat balik ekeekekeke...

lieya ade save resepi akak ni, nanti nak try versi akak ni plak...

Yana Shaiful said...

mmg terbaik mee kari nii..mcm2 ada.. save resepi dulu..InsyaAllah lepas leh try..dh terliur ^__^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...