Friday, April 6, 2012

Pandan Layer Cake & Kiriman dari Finland

Assalamualaikum....

Salam Jumaat untuk semua... hari ni di PJ cuaca sangat cantik... cerah & ceria saja... umpama cerianya sang suami & sang isteri setiap pagi Jumaat... ahakss..!  Maklumlah kan.. bila hati senang, fikiran tenteram... tentu rasa gembira & ceria saja... lebih2 lagi bila dah hujung2 minggu ni.. rasa tak sabar nak tunggu hari cuti kan.. hehe...


Oklah... kita teruskan dengan resepi hari ni ye.... waktu2 macam ni.. orang sibuk nak makan tengahari.. tapi yang aku ni sibuk nak tayang & berkongsi pencuci mulut pulak... hehe.. kira boleh ajelah ye... nak buat macamana.. nak tunggu waktu yang sesuai.. takut tiada kelapangan pulak.. update blog ni pun.. kena tunggu bila lapang2 dah settle semua kerja yang wajib barulah boleh melayan blog.  Kira nasib jelah bila2 sempat & apa2 resepi sekalipun..  Janji berupdate kan? Kalau tak berupdate tu... adalah sebabnya yang tersendiri. Mungkin puan blog tak sihat, mungkin terlalu sibuk... mungkin line internet problem... atau mungkin juga puan blog dah pegi buat selama2nya... Hmm.. segalanya mungkin kan... 


Untuk resepi hari ni.. nak berkongsi dessert atau kek yang dah lama sangat2 teringin nak buat. Bertahun2 lamanya...  Dalam minggu lepas kakak Dini adalah menyebut2 & bertanya samada aku pandai tak buat kek pandan yang dilapis dengan puding.. Katanya dia rasa yang kawan dia bawak (yang dibeli dari pasar malam) kat sekolah sedap sangat.  Budak2 ni macam tulah.. dorang suka bertukar2 bekal yang di bawak.. macam zaman2 kita dulu jugak.. suka berkongsi.. kau rasa aku punya.. aku rasa kau punya.. seronoknya zaman sekolah2 dulukan? Ok back to the story.. selang beberapa hari lepas Dini sebut2 tu.. ternampak MamaFaMi pos kat blog dia kek yang di sebut2 tu.. Dan dan tu jugalah aku print resepinya.. hehehe.. Sebenarnya aku dah pernah simpan resepi kek ni dulu2.. resepi yang Jasmeen tauke kek kongsikan masa zaman berFP dulu.. tapi cari punya cari dah tak jumpa kat mana. Nak masuk FP pun selalu je problem. Disebabkan ada resepi baru yang MamaFaMi kongsikan.. aku pun try resepi mana yang ada depan mata ajelahh.. hehe.. Terima kasih ye mama berkongsi resepi kek yang sedap ni di saat2 saya memerlukannya... hehehe.. lepaslah hajat anak dara saya tu nak makan Pandan Layer Cake yang ibunya buat.  Kek ni jugalah yang dia bawak bekal masa ada perlawanan bola jaring tempohari.. semua kawan2 pasukan dia merasa termasuk cikgu/coachnya juga.  Esoknya.. bawak pulak ke sekolah agama & bagi rasa kat kawan2 rapat dia kat sekolah agama pulak.. alhamdulillah.. dah habis dah pun keknya.. hehe.. 


Mintak izin ye mama saya letak resepi kat sini pulak.. minta maaf sebab masa buat hari tu sibuk telefon mama sebab confuse dengan loyang yang digunakan.  Dalam resepi sebut guna loyang 8 inci.. bila aku masukkan adunan kek tu.. nampak macam tak sesuai je guna loyang 8 inci sebab adunan tu banyak & tinggi... ada lebih dalam 1 inci je.. terfikir ni kalau aku masuk oven maunya melimpah ruah kek span aku ni.. hehehe.. Last2 call mama & barulah mama teringat yang masa dia buat tu.. dia ada keluarkan sikit adunan.. jadi aku pun keluarkanlah juga 1/3 dari adunan tu dan bakar dalam loyang berasingan.  Bermakna untuk kek yang aku buat ni... aku hanya gunakan 2/3 dari resepi ini.. 1/3 kek yang aku bakar dalam loyang lain tu.. kami buat makan2 kosong gitu jer.. hehe.. Aku rasa kalau nak selamat.. elok guna loyang saiz 9 inci untuk resepi di bawah ni.  Tapi aku tak surela kot loyang aku tu agak tirus bahagian bawah membuatkan adunannya tak muat. Sebab rata2 orang lain yang buat takde pulak komen pasal loyang tu. Atau mungkin aku guna telur besar sangat ker jadi adunan mengembang benor.. hmm.. entahlah ye... you all try on your own way okay... kalau rasa2 adunan tu banyak.. elok tuang dalam loyang 9 inci aje..

Ok jom kita tengok resepinya.. sebelum tu tak lupa terima kasih sangat2 pada Sweet4ever Myresepi untuk resepi kek span pandan yang sangat sedap, gebu & lembut sesangat. Memang kek span yang terbaik pernah dicuba.  Thanks juga pada Wendy untuk resepi puding pandan layer yang juga sedap rasanya.. so inilah dia hasil gabungan 2 resepi dari orang yang berbeza & terhasillah Pandan Layer Cake yang best.. !


PANDAN LAYER CAKE

(MaDiHAa guna 2/3 dari resepi kek ini untuk hasilkan kek di atas kerana ia terlalu tebal jika dihabiskan)

Resepi Kek Span : Sweet4ever of MyResipi
Source : MamaFaMi
2nd source : MaDiHAa a.k.a Ratna
Ingredients :

150g superfine flour
150g castor sugar (MaDiHaA guna 130 gm)
5 eggs (grade A)
15 ml / 1 tablespoon ovalette
5ml / 1 teaspoon baking powder
80 ml pandan (screwpine leaves) juice
5ml / 1 teaspoon pandan paste
a few drops of green coloring (if necessary)
80 ml corn oil or melted butter

Method :

1. Grease the base of an 8" (MaDiHAa bakar dalam 2 loyang berasingan & gunakan 2/3 adunan sahaja untuk hasilkan kek di atas. Dinasihatkan kalau rasa tak muat.. guna loyang 9" sebab MaDiHaA dapati adunan agak banyak) round tray and line with greaseproof paper
1. Place flour, sugar, eggs, ovalette and baking powder in a mixing bowl. Beat on high speed for 5 minutes.
2. Reduce the speed and add pandan juice, pandan paste and food coloring. Beat on high speed for at least a minute or till the mixture is really light and fluffy.
3. Pour in the corn oil or melted butter and fold using a wooden ladle or a spatula.
4. Pour into an 8" round tray and bake for 45 minutes.
5. Immediately upon removing the cake from the oven invert (turn upside down) the pan.



PANDAN LAYER
(MaDiHaA buat 1 1/2 adunan untuk resepi ini)


Resepi : WendyinKK of  Table For 2.... or More
Source : MamaFaMi
Soure 2: MaDiHaA a.k.a Ratna
(1) 2 cups water + 200gm sugar (MaDiHaA guna 180 gm). Cook sugar until dissolved. Leave to cool down. Do this in advance.
(2) Mix 50gm cornstarch and 1 tsp pandan paste into 150gm coconut milk. Set aside
(3) Bring 2 cups water + 1 tbsp agar-agar powder to a simmer.
(4) Pour in (2) into (3) and cook until mixture thickens and boils. Remove from heat.
(5) Pour (1) into (4) and combine well.

To assemble:

It depends on the mould you use. If you want to assemble it upside down, then put 1/3 of the pandan layer in first, then cake, then another 1/3, then 2nd layer cake and the last 1/3 of pandan layer and last layer of cake.

If you want to do it upright, then cake in first, then 1/3 pandan, then 2nd cake and pandan and cake again and pandan layer.

Chill in fridge till cold and set. Decorate with some icing and dessicated coconut.

Nota MaDiHaA: sila guna loyang yang bersaiz besar sedikit dari saiz kek. Contohnya jika saiz kek anda 8", gunakan loyang bersaiz 8 1/2 inci semasa melapis kek.



Okay sebelum mengakhir entry hari ni.. dengan gembiranya nak tepek kiriman dari Nieza yang berada di Finland sempena 2nd anniversary blog beliau.. & beliau telah menghadiankan bunga yang cantik ni kepada semua teman2 & pelawat blog beliau. Terima kasih Nieza & happy 2nd bloggersary buat blog Nieza.. 



Jumpa lagi..

20 comments:

Qhaifa Nur said...

terpegun tengok hasil bila dah siap....
sedapnya....

Zaliedana said...

Assalam kak,wah rindunyer ngan akak...LAMA XSINGGAH SINI,KADANG DA JUGA SINGGAH,TAPI BLOG SENDRI XBERUPDATE,SEGAN LAK NAK TINGGAL KOMEN,HUHU..Untungnyer kak dini da ibu yg pndai serba serbi kan,baru jer tanya,ibu dah wat kan..Cantik nmpk kek tuh,licin jer permukaan tuh kan..

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

dulu masa zaman2 ber fp dulu pernah gak wat tp sbb dok reti wat kek span guna kek coklat yg besa kita wat tu.memang sedap sgt2.hai mcm teringin pulak

Amie said...

Assalamualaikum Madiha,
Amie sangat suka pandan layer cake, dan sedap betul kalau dapat makan sejuk (masuk peti ais dulu), berpotong-potong boleh Amie habiskan. Cantik warna hijaunya tu...mengancam!

Mas said...

Kalau layer kek pandan tu, mcm mana nak hasilkan bau wangi seperti bau kek layer appolo?

zila 4ever said...

salam kak
cantik ..colour dia pun cantik..x pernah buat lg kek nie..insaallah klu ada keizinan nk jgk mencuba.:)

Qasey Honey said...

asslm Kak...QH suka beno dgn kek ni..tgk dh tau mesti kek ni...bg sparuh bleh x kt QH...hehehe...resepi ni QH mesti cuba...dlm senarai mnunggu ni...

izahdaut said...

saya pun nak try kek ni sebab tengah kastard pandan tu lembut jek. insyaAllah bila dtang seru nanti. hehe ..cantik je layer kek akak tuh. kalau saya dah jangka dah kecompang campingan kejadian kek tu karang. hhaa

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak pun kurang pasti la Mas sebab akak tak pernah rasa/bau kek appolo tu... maaf ye...

Nieza said...

Assalam kak Madiha cyng, sedapnya tgk kek akak ni...lawa lak tu.memang fav saya kek ni kak tapi sampai sekrng tak reti-reti lagi nk buat. harus dicuba nanti.

Tq sudi ambil bunga ni kak..suka dpt kenal dgn akak yg ramah ni.semoga dapat kenal dialam realiti pula satu hari nanti..InsyaAllah..:)

Cik Awin said...

assalamualaikum akak...

nk tumpang tanya, akak de resepi coklat yg wat sendiri tu? yg selalu org buat utk hantaran, mcm2 bentuk tu...

klu ada resepi, leh share dgn saya?

ijayuji said...

Salam kak madiha!! ahkakkkkkkkk akak leh tunjukkan tak beras yg akak buat nasi dagang kat bwh nun :D kat sini ada byk jenis tp sume tulisan siam tak paham kita :D kek ni tak pernah buat lagi mcm jakun pulak tgknya hihihi...

AZLITA AZIZ said...

Salam Madiha

Rajinnya... macam tu lah kan bila anak-anak ni menyebut aje nak makan.. adoiii.. tak sampai hati nak menghampakan.. walaupun sibuk dan penat dengan urusan yg tak habis2 luangkan juga masa untuk melayan kehendak anak2..

ita cukup bangga dengan Madihah.. yang rajin memasak walaupun dalam masa sama sibuk dgn urusan pejabat..

Resepi kek span sweet 4ever tu ita dah cuba memang sedap! cuma pandan layer dari wendy belum cuba nanti nak cuba jugak lah nampak warna hijau tu mengoda lah pulak!

ijayuji said...

Salam kak madiha cayang! mekesehhhhh!! dah nmpk dah berasnyer :D ada jual! semalam nak beli tapi tak pasti yg itu atau tidak, yeaaaaaa...nanti leh cuba nasi dagang versi kelantan pulak :D tenkiuuuu kak!

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna

Rajinnya...Kak Lin suka kek ni sodap! tapi tak pandai nak buat...hik3

Selamat Menjamu Selera :)

Ilhamkreatif said...

Salam kak madiha,cantik sangat layer akak tu,iza dah pernah buat tapi x secantik layer akak tu

moklong said...

rajin bebenor akak ni ya....kejenya mgoda sesiapa aje yg terjah ke blog akak....hehehe...klu rajin blh la mcuba kek pandan layer nih tp sure x secantik hasil tangan akak....

MamaFaMi said...

Alhamdulillah berjaya gak buat ye. Mama yang tensionnya part kek span tu... ada badi. Sib baik masa buat kek ni, menjadi pulak. Cantik Madihaa mekapkan kek ni... hehe.. mama punya, polos je.. sangat tidak kreatif.. :D

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ratna..

Cantiknya kek akak! Naz dah ada beberapa resepi kek lapis pandan cam ni tapi tak berbuat2 satu pun..hehehe.. Simpan jer resepi2 tu..hahaha..

Tq ye kak atas ucapan tahniah di blog Naz tu..

dapurCikWan said...

kelmarin Cikwan buat kek ni kak..tapi adunan yang salut tu pekat..so permukaan dia tu tak berapa nak smooth macam akat buat tu.. so wan tempek2kan dengan kelapa parut..elok je jadi..dah tak nampak kecacatan dan kekurangannye..heheh ;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...