Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, January 5, 2012

Bahulu @ Baulu

Assalamualaikum readers...


Bertemu lagi pagi Khamis yang cerah & ceria..... Semoga semuanya ceria2 saja sebagaimana cerianya sang mentari menyinarkan cahayanya...

Alhamdulillah pagi ni urusan menghantar anak2 ke sekolah & ke baby sitter berjalan dengan lancar sekali. Yes..! sudah masuk 6 tahun aku menguruskan persekolahan anak2 tanpa bantuan cik abang sayang.  Kerana kedudukan tempat kerja ku yang berdekatan dengan sekolah anak2 di PJ (yang memang disengajakan memilih sekolah yang hampir dengan aku) jadi wajiblah aku yang menguruskan semua hal2 berkaitan anak2.  Encik abang pula kerjanya menghala ke arah Shah Alam di tambah pula dengan kerjanya yang mengikut shift... memang tak bolehlah nak harapkan dia. 

Abang Haziq teruja di hari pertama ke tadika barunya.. Kalau tidak dulu masa ibu mula-mula suggest nak hantar dia ke tadika lain (dulu dia sekolah kat tadika lain ~ Tadika Islam Cahaya Manja) dia seakan nak membantah sebab dah biasa dengan kawan2 di tadika & taska lamanya.  Tapi sejak ibu bawak dia sekali masa nak daftar ke tadika barunya... dia nampak macam seronok pulak mungkin sebab bila dapat tengok sendiri keadaan tadika kat tempat barunya berbanding sekolah tadika lamanya dulu yang bersekali dengan taska (tadika lama dulu dia sekolah di situ & lepas sekolah pun dok kat situ sampai petang) tu yang buat dia rasa teruja tu.. yelah.. kat tempat baru.. tentulah ada yang dirasakan menarik di hati dia.

Hari pertama dia hari ni terpaksalah dipakaikan pakaian biasa berbanding pelajar2 tadika yang lain yang semuanya dah pakai uniform.  Nasib baik Haziq tak kisah walaupun dia sorang je yang lain dari kawan2 dia.. hehe.. Takpelah Haziq.. tunggu jelah sampai cikgu bagi uniform Haziq nanti ye.. Lepas tu Haziq dah boleh pakai uniform sama macam kawan2 yang lain. Bermula hari ni ibu dah tak boleh nak menyinggah ke mana2 lepas hantar kakak Dini ke sekolah sebab kelas tadika Haziq bermula pukul 8.00 pagi berbanding tadika lamanya yang bermula 8.30 pagi. Kali ni memang betul2 rushing jadual pagi ibu. Keluar rumah wajib sebelum pukul 7 pagi.. hantar kakak Dini ke sekolah agama (sesi petang sekolah kebangsaan pula), kemudian hantar Haziq ke tadika.. lepas tu hantar adik Alin pulak ke rumah Cik Ani pengasuhnya... lepas tu bergegas pulak ibu ke pejabat. Ngam2 hampir 8.30 pagi atau awal dalam 10 minit ibu sampai pejabat.. sempatlah ibu breakfast sekejap.  Fuhh...! no more singgah2 rumah tokcu bersembang2 mcm dulu2... kalau nak singgah pun sekadar singgah sekejap utk hantar kuih2 tu oklah.. hehehe... Tengahari waktu lunch pun kena keluar tepat pukul 12 tengahari untuk jemput Haziq kat sekolah and then hantar dia ke rumah Cik Ani yang mengasuh adiknya... Pendek kata... ibu dah takde masa nak berfoya2 waktu lunch nak jelajah Gergasi ke.. Checkers ke.. kedai bakeri ker... ataupun mengupdate blog ker..  semuanya ibu terpaksa korbankan demi abang Haziq. Walaupun kedudukan sekolah tadika dengan rumah pengasuh hanya seberang jalan... tapi bimbang pula nak biarkan dia melintas jalan sorang2... maklumlah budak2... biarlah ibu korbankan masa ibu daripada anak ibu yg terkorban... nauzubillah!!


Haishhh..! merepek2 dah kannn... oklah.. jom kita layan resepi pagi ni! Resepi yang masih berkaitan dengan telur!! Inilah dia kuih yang kakak Dini dok idam2 sangat sejak sekian lama dulu.. baru sekarang ibu tunaikan.  Sebenarnya ibu dah tunaikan permintaan kakak Dini suruh buat Baulu dulu... cuma yang ibu buat dulu tu Baulu Senyum... nampaknya masih tak menepati kehendak kakak Dini.. hehehehe... 

Ok jom tengok resepinya! Terima kasih pada empunya resepi iaitu Ogy / Tuntung15@myresepi. Walaupun dulu2 zaman anak dara pernah buat bahulu sendiri.. tapi tiada sukatan yang tepat. Main belasah aje.  Arwah nenek/tok memang pakar buat kuih2 tradisi ni.. tapi idok pulak nak belajar dulu2.. yelah.. masa tu masih bersekolah lagi.  Kali ni ikut terus resepi dari Tuntung15... alhamdulillah sedap & cantik jadinya. Cumanya... mungkin kerana aku gunakan acuan bukan bentuk cermai (sebab memang takde) jadi bahulu macam kurang berisi mungkin sebab acuan tu agak nipis.  Oleh sebab tu.. MaDiHaA ada tambahkan tepong gandum sebanyak 4 sudu besar barulah bahulu nampak cantik berisi & tak kempis/mengecut lepas bakar.  Lepas ni kena cari acuan cermai pulak & cuba ikut resepi betul2... hehe..

Terima kasih banyak2 Ogy@Tuntung15 untuk resepi ni. Mintak izin ye letak resepi kat sini...



Bahulu Cermai

Bahan-bahan ( Dalam 80 biji )

  • 10 biji telur gred A
  • 380 gm gula pasir (MaDiHaA guna 340gm)
  • 1 tsp esen ros (kalau suka. Kak ogy omit nih sb nak dapatkan bau ori bahulu ~ MaDiHaA pun tak letak jugak)
  • 200 gm tepung gandum (MaDiHaA tambah lagi 4 sudu besar sebab bahulu nampak kurang 'berisi'... mungkin sebab salah acuan kot!)
  • 1/4 tsp baking powder

Cara-cara


  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
  2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
  3. Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan. (MaDiHaA ikut tips ni!)
  4. Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan. (MaDiHaA gunakan daun pandan yang dilipat tebal2 & ikat dengan gelang getah untuk menyapu minyak pada acuan)
  5. Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
  6. Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung. (MaDiHaA ikut juga tips ni! lepas bakar kejap tepong barulah ayak tepong bersama baking powder..)
  7. Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti. (MaDiHaA offkan 'fan' & guna suhu oven 200C & bakar dalam 6 - 7 minit. bergantung oven puan2 ye...)

Selamat mencuba!

29 comments:

tun_telani said...

wahhhhh! kagum! tun kuih muih tradisional ni x konfident sket nk buatnyer. nape ntah.. skrg ni bahulu sgt2 mahal! tu kalau kt kg la. kt sini lg la xde langsung.
ps: bg tun, ibu2 yg bekerjaya mmg superwomen!
pps: hihi.. lepas kenal blog baru tau akak ada fotopages =)

liza said...

salam madihaa....liza nk tanya bahulu ni rangup tak?anak2 Liza suka yg rangup2..

CitarasaKu said...

Selamat tahun baru Madiha..hihi hari ini baru 5 hari je tak terlewatkan nak ucap. Apapun akak tabik pada madiha la....semua kerja beres, tak semua orang boleh buat macam nie.

Qhaifa Nur said...

senang semua urusan dibuat sendiri...
itulah dia pengorbanan seorang ibu...
tengok tu sempat lagi buat bahulu ni...

Cendana Kasih said...

suka makan bahulu...tp kalo dh malas sangat, beli jer....

norhanim md zain said...

wah sedapnya..

teringin lak pulak...makan panas-panas...

terimakasih sudi kongsi resepi..

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

feveret en garpil ni
dia selalu soh kite wat sbb dia nk mkn panas2
sudahnya kite g beli, pastu panaskan dlm microwave...hehehehhe

nti nk mkn yg fresh kena jd tetamu kak madiha la ..huhu

Chik Mimi said...

wah ratna sangat ghajen tabik toing2,saya mungkin senang dapat yg sedap jadi sedikit M nak membuatnya:)

rahel said...

canteknya kuih baulu tu Ratna...jadi kepingin pulak buat baulu hari ni...

Nieza said...

assalam kak, bz anak sekolah yer. semoga semua berjalan lancar ya.

sedapnya bahulu tu kak..lum pernah buat sendiri lagi tapi masa mak saya buat dulu pernah tolong kacau jer..memang sedap kalau dpt mkn panasx2 bila buar sendiri kan...:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Tun Telani: akak pun takdelah pandai sangat Tun.. cuma pernahla tengok arwah tok buat baulu ni dulu2.. jd.. adalah sikit2 rasa confident tu.. hehe.. Mahal ye baulu ni? akak jarang beli baulu ni.. kali terakhir beli pun masa arwah mertua adik akak dok buat baulu utk jual.. baulu dia memang sedap betul.. kalau balik kg mesti beli.. now dia dah takde & sejak tu akak tak beli mana2 baulu.. hehe..
p/s: tun kena tambah lagi sikit tu.. "ibu2 yg bekerjaya tanpa MAID mmg superwomen! hihi...
p/s: owhh... gitu rupanya.. haha..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Liza: Salam Liza.. baulu yg MaDiHaA buat ni tekturnya lembut je luar & dalam & memang tak rangup. Akak rasa mungkin faktor gula & baking powder memainkan peranan... mungkin kalau guna gula seperti saranan resepi & kecualikan baking powder (resepi tradisional takde guna baking powder) mungkin kulit luar baulu ni jadi rangup kot.. gula tu mmg salah satu penyebab baulu boleh jd rangup.. org tua2 kata dia mcm bersakar gitu kan.. & lagi satu.. agaknya kena lebihkan sikit masa membakar kalau nak rangup.. apa2pun.. nak kena test dululah.. hehe.. MaDiHaA kurangkan gula tu sbb taknak manis2 sgt (tp masih juga manis) & selera MaDiHaA pulak sukakan baulu yg lembut.. hihi..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

CitarasaKu: selamat tahun baru juga kak.. (sure ke 'Kak' ni? hehe) Alhamdulillah kak.. semua kerja dpt dibereskan.. tapi stamina nak kena kuatlah kak.. hari2 tidor lewat malam nak menyiapkan segala tugasan & kewajipan di rumah... awal pagi dah kena bangun.. penat memang penat.. tp dah menjadi kewajipan seorang isteri & ibu kan..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Qhaifa Nur: betul tu Qhaifa.. selagi terdaya.. kenalah usahakan & lakukan sendiri.. keselamatan anak rasa terjamin gitu..
cuba2lah buat sendiri baulu tu nnt.. kalau taknak byk sgt boleh buat setengah adunan je..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Cendana Kasih: saya pun tidaklah rajin sangat membuatnya CK.. tapi tu ler.. yg beli macam tak berapa kena dengan selera.. tu yg gagahkan jugak buat sendiri.. ini pun dah lama anak mintak buatkan.. kali ni baru projek jalan.. hihi..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Norhanim Mat Zain: memang sedap Hanim makan panas2... dpt pulak cicah dengan teh o.. sodapp! tp kena cicah & ngap cepat2lah.. hehe.. nnt try buat ye..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Cida: ooohhh.. En. Garpil suka ehh baulu? abang akak pun suka jugak.. tp dia kata yg akak buat ni tak sama dengan baulu tradisional tu.. hehe.. akak kata memanglah.. yg tradisional tu org bakor guna sabut kelapa... mana nak sama.. hihi.. jom-jom.. jemputlah dtg umah... kalau nk mkn baulu panas2.. kena datang & tolong bakorlah.. hihi..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Chik Mimi: kalau sy boleh beli baulu yg sedap pun idaklah rajin membuatnya Mimi... dulu2 arwah mertua adik saya baulunya sedap sangat! sy memang selalu tempah kalau balik kg.. now dia dah takde.. sy tak jumpa lagi baulu yg best..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Rahel: memang cantik kan? saya pun suka tengok.. gebu & mulus jer.. kikiki... nnt buat ye..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Nieza: W'salam Nieza.. yelah Nieza.. budak2 dah sekolah ni semakin sibuklah rutin harian..
akak pulak dulu2 pernah tengok je arwah nenek/tok buat baulu... tiba masa nak buat sendiri masa anak dara main hentam je sbb masa arwah tok buat tu akak budak2 lagi... alhamdulillah.. skrg senang sbb resepi leh cari dari tenet.. jd now giliran akak pulakla buat utk anak2..hehe..

Ayu said...

Assalam ratna,
baulu mu itu cantik akak tengok..
akak lama dah beli acuan baulu yang gunakan electric tu..tapi belum pecah dara lagi..masih tercari2 recipe baulu, tak tahu nak gunakan yang mana..hehe..kalau masuk jb, mesti kita orang borong baulu..hehe satu tupperware, besar sekejap aje surut..haha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam K.Ayu..
terima kasih.. hehe..
haiii... dah lama beli lom pecah dara lagi ye? BM dah pecah dara lom? hihihi.... mmg sedap mkn baulu kalau kena yg sedap kan.. tp kalau mkn dlm kereta make sure kena sediakan air.. idak nnt tercekik pulak.. hihi..

Amie said...

Selamat petang Madiha,
macam suasana raya je bila tengok kuih bahulu... terkenang bonda waktu nak buat baulu, kumpul telur itik, buat ramai-ramai dengan jiran....

izahdaut said...

lawanya baulu kak madiha. maknanya kena pandai tambah2 sikit la tepung ye tak mau bagi benyek.. brapa kali saya duk tengok bahulu tu. cantik n warne sekata. teringat uwan kat kampung. dia dulu tokey bahulu. kecik2 comel n tak jemu dimakan. tapi guna telur itik

makcikmanggis said...

selamat besekolah buat abang haziq:)Wah cantiknya bolu cermai madiha ni..terpanggil panggil untuk membuatnya..salin resepi dulu ya:)..

cik cek said...

Busynya ibu bila musim persekolahan dah tiba lagi...kak cek dah selesai melalui proses tu...anak2 sume dah beso pjg....:)
Rajinnya buat bolu...suka makan tapi tak penah lagi buat sendiri..:)

AZLINA said...

Assalamualaikum Madihaa...Comel2nya bahulu, setakat ni akak belum pernah buta bahulu tp mkn memang selalu la sgt. Ptg td pun baru makan 2 ketui bahulu beli kat psr mlm Ipoh...Hrp2 akak pun boleh buat bahulu lepas nie dgn resepi madihaa.. :)

Anonymous said...

salam kak madiha.saya suka bahulu yg rasa madu.kalau nak tambah madu dkt adunan bahulu tu,nak letak berapa cawan madu?lps tu kalau guna madu,gula tak perlu letak ke? boleh kak madiha bgtahu saya..

Anonymous said...

assalamualaikum kak saya nak tanya tentang bahulu kalau kita pukul ngan mesin kena speed laju ker?terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...