Sekarang ni puan blog dah jarang bereksperimen di dapur. Masak pun yang biasa-biasa je. Kekangan masa buatkan rutin harian begitu sibuk. Dah takde masa nak layan hobi eksperimen di dapur semetelah sekarang ni banyak barang dah naik harga. Nak mencuba resepi2 pelik sikit pun fikir 10 kali nak beli bahan-bahannya. Sebab tu sekarang ni share resepi biasa2 je. Kot ada yang special sikit pun mungkin jarang2 berlaku.. hihi... Puan blog ni pun umur dah semakin meningkat. Keinginan untuk mencuba resepi2 baru pun tak sekuat masa muda2 dulu. Dulu pantang je nampak resepi viral kat blog... mulalah pasang angan2 nak buat juga... hihiii...
Untuk menghidupkan blog ni MaDiHaA update jelah resepi2 ulangan ni ye. Jangan ada yang jemu...
ASAM PEDAS IKAN TONGKOL
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
4 keping ikan tongkol / aye ~ cuci bersih
daun kesum secukupnya
1 sudu besar asam jawa + air ambil jus
air secukupnya ikut kepekatan kuah yg disukai
garam & gula secukup rasa
minyak secukupnya
Bendi secukupnya (cuci bersih barulah dipotong hujung & pangkalnya)
Bahan Kisar Halus
20 tangkai cili kering ~ belah, buang biji, rebus & tos
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
3/4 inci lengkuas
3 biji buah keras
1/2 inci belacan
Cara menyediakan
1. Panaskan minyak masak lalu tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak. Masukkan air asam jawa & air secukupnya.
2. Masukkan ikan dan biar mendidih. Agak2 ikan dah hampir masak, masukkan daun kesum, bendi dan tambah garam & gula. Biarkan secukup rasa. Siap!
Selamat memasak!
2 comments:
sedapnye asam pedas kak....kalo buat asam pedas, kuah die mesti simpan kalo ade lebih...suke mkn ngan lempeng kosong atau roti canai ....
Samalah cam saya Madiha. Akhirnya terasa juga kenaikan segala harga barang termasuk barang dapur. Nak buat segala macam memang kena fikir 4-5 kali he he heee....
Post a Comment