Friday, November 25, 2016

Daging Masak Hitam

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Kongsi resepi daging pula hari ni ye. Resepi ni memang sedap di tekak kami sekeluarga. Tak rugi memasaknya. Kalau ibu2 ada stok daging kat rumah bolehlah cuba sendiri resepi ni ye. Resepi ni asalnya di ambil dari majalah Mingguan Wanita telah dicuba oleh sepupu MaDiHaA & sekarang resepi ni antara resepi kegemaran kami sekeluarga. Kalau tak sedap, masakan ada resepi ulangannya kat blog ni kan? hihi...



Daging Masak Hitam
Resepi : Majalah Mingguan Wanita
Sumber : Fotopages Ida Marlida

Bahan2
1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa 
Minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar
4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar - Ida tambah ~ MaDiHaA letak jugak

Cara
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak. 
2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)

Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...