Friday, August 2, 2013

Iftar Day 17 ~ Kek Batik Beragar-agar

Assalamualaikum & salam sejahtera....


dilapis berselang seli dengan biskut meri original & meri perisa coklat/kopi

MaDiHaA teruskan dengan menu iftar kami hari ke 17 ye..  Hari tu sempat masak menu feberet anak2 terutama buat kakak Dini yang baru balik dari asrama tu kan.  Selama dia kat asrama.. tiap kali tekak teringin nak makan makanan kegemaran dia.. rasa tak sampai hati nak buat sebab dok teringat kat dia yang takde kat rumah.  Jadi bila dia dah balik ni.. inilah waktunya untuk kita masak menu kegemaran dia yang kita sendiri pun dok mengidam.  hehe.. So untuk menu berbuka hari tu.. MaDiHaA masak mee sup ayam (letak sayur banyak2), kek batik beragar-agar (feberet kakak dini kedua2nya) & juga bubur candil warna warni (bubur kesukaan en. suami).


Sebenarnya ini kali kedua MaDiHaA cuba resepi kek batik versi letak agar-agar ni.  Resepinya MaDiHaA ambil dari blog Izah Muffin Lover.  Memang tak rugi mencubanya sebab rasanya teramatlah sedap.  Tekstur kek/kuihnya pula tentulah berlainan dengan kek batik versi tanpa agar2.   Kalau nak tau macamana perbezaannya.. kenalah cuba sendiri ye.  Yang penting.. nak membuatnya tersangatlah mudah.. sekejap je dah siap.  Rasa pulak memang walla.. penuh rasa coklat!

Pertama kali buat dulu MaDiHaA tak sempat nak possingkan cantik2 sebab buat untuk di bawa balik ke kampong.  Waktu tu sempat MaDiHaA berbekal waktu kami berkelah sekeluarga di Air Terjun Lata Lembek, Raub, Pahang.

Kat bawah tu Kek Batik Beragar-agar pertama kali buat menggunakan biskut meri original sepenuhnya.  Gambar di atas sekali tu menggunakan campuran biskut meri original dengan meri perisa coklat.  Terpulanglah pada anda nak guna biskut versi yang mana satu. Yang pasti kedua2nya pun sedap!

Terima kasih kepada semua penyumbang idea & resepi sehingga terolahnya resepi yang sedap ini terutamanya buat Izah yang berkongsi di blog! Akak mohon izin untuk share kat blog akak pula ye..

dilapisi dengan biskut meri original

KEK COKLAT BATIK BERAGAR-AGAR
olahan: izah
Resepi Asal: Mylla@myresipi.com
Idea :nOORHSA
Sumber : Hasue

Bahan-bahan

2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat (tin 505g)-hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing2
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit


Cara-cara

Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.*kacau hingga serbuk agar2 larut dan air mendidih.
Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
*boleh rasa cicip kemanisan yang disukai.
Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
*untuk kek batik coklat beragar2 ni tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti es, sudah boleh dinikmati dan dipotong.


Edited:
Nota: Sukatan agar2 boleh dikurangkan untuk tekstur yang kurang pejal..



Ok kawan2.. selamat mencuba!

11 comments:

BUNDA a.k.a KN said...

salam ukhwah dan salam ramadhan...

...selamat hari raya dari bunda...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
kak.. kalau yang tak campur agar2 tu camne ye..? coklat di cairkan je ke? atau buat coklat ganache? hmmm teringin nak wat yang simple2 utk bekas balik kg ni.. ingat2 nak kukus kek coklat kot.. tapi bila tengok kek batik ni pun nampak senang.. sebab gunakan biskut je utk melapis kan.. hmmm..

yang benar

"" ku yg dlm dilema ""

:) macam mana skrg kak? ada banyak perkembangan baik tak? sorry kak.. nani bizi sket ujong2 ramadhan ni..

norhidana miswan said...

oder kak oder... musti comfirm sedap nih

Qhaifa Nur said...

kek batik ada agar2..nur sukalah kak..teringat kat afnan..

Cho Zila said...

cantikjer susunnyer... kek batik beragar2 sedap gak yerk...

mrs.smile said...

cantiknya lapisan kek batik akak..boleh cuba buat nanti kalau ada kerajinan kalau takde nmpak gayanya kena order dengan akak lah hehehe

cza said...

Serbuk agar2 cuma 1 sudu kecil ke kak?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cza: ye dik.. serbuk agar2 1 sudu teh/sudu kecik..

ieda immi said...

untungnyee ramai2 dpt makan kek batik beragar akak ..
sayalah kalau akk dari family saya .. harus buat cathering utk raya .. semua akk masak .. saya bantu2 ekeke ;)

MAY said...

knp kek batik sy jd lmbik ye kak..x jd pun kering mcn akk bt..frust..hoho

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

MAY: alamak.. ye ke? sukatan air tu betul ke tak ye? 2/3 (dua per tiga maknanya tak sampai 1 cwn tau) bukan 2 cwn atau 3 cawan... kalau ikut betul2 sukatan tu.. agar2nya agak pejal.. memang tak lembik langsung.. kali kedua buat akak lebihkan sikit airnya sbb taknak pejal sgt.. tp still boleh dipotong.. tak lembik pun.. harap cuba lagi ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...