Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, April 3, 2012

Sambal Terung Bilis Rangup

Assalamualaikum...

Malam tadi tak lena tidur dibuatnya gara2 perlu bangun lebih awal dari biasa sebab kakak Dini perlu ada di sekolah sebelum 7 pagi sebab dia terlibat dengan perlawanan bola jaring antara sekolah2 di Petaling Jaya ni. Dia yang nak berlawan.. ibu pulak yang tak lena tidor... hehe.. bukan apa.. takut sangat kalau2 ibu tak tersedar alarm handphone ibu yang berbunyi sangat2 romantik tu.... alhamdulillah.. tersedar juga bila alarm berbunyi.. sempat gak goreng bihun goreng kunyit untuk sarapan anak2 & potong kek yang kakak Dini request suruh ibu buat utk bawak bekal.. dapatlah bagi kawan2 team bola jaring & coachnya merasa nanti..

Tahun lepas pun dia terlibat dengan bola jaring juga.. tak sangka lak tahun ni pun dia dpt jadi wakil sekolah lagi..  Harap2.. kali ni team dorang dapat lakukan yang terbaik dari tahun lepas.. Tapi kalau takde rezeki nak buat macamana kan.. dah namanya pertandingan.. adatlah ada yang menang ada yang kalah.  Tahun ni kakak Dini jadi GS. Teringat masa zaman sekolah dulu2.. walaupun berbadan besar (serupa kakak Dini juga) tapi aktif juga dengan bola jaring.. Nampaknya kakak Dini pun ikut jejak ibu dia jugakk... hehe.. Tapi masa aku dulu.. tiap kali perlawanan antara rumah sukan atau wakil sekolah asyik2 aku kena jadi GK... mentang2lah aku yang paling besar & paling tinggi dalam team tu.  Aku sebenarnya tak suka sarung bib GK tu (ehh.. betul ke orang panggil bib? dah lupalah namanya baju luar yang ada tulis GS, GK, GD, WA.. C.. tuu..) sebabnya GK tu aku rasa macam shortform untuk GEMUK aje...kehkehkeh...

Oklah.. dah melalut2 dah kan.. kalau dah bercerita memang tak boleh nak pendek2.. hehe.. Layan resepi lah pulak ye.. resepi sempoi aje.. kali ni layan resepi sayur lagi ye... dah lama tak masak sayur terung pesen gini... sesekali best jugak.. masa masak lauk ni.. lawannya ayam goreng, ayam masak merah dengan sambal tumis telur rebus.. berselera makan.. hehe..



Sambal Terung Bilis Rangup
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
4 biji terung saiz sedang ~ potong serong, rendam, cuci & tos
2 sudu besar cili kisar 
3 ulas bawang merah ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
segengam ikan bilis
1/2 kiub ikan bilis
garam, serbuk perasa & sikit gula 
sikit serbuk kunyit
minyak

Cara2
1. Terung digaul ngan garam & kunyit. Panaskan minyak agak byk. Goreng terung hingga nampak lembut. Angkat & ketepikan dulu. Goreng pulak ikan bilis hingga garing, angkat & ketepikan dalam pinggan berasingan.
2. Kurangkan minyak dlm kuali tadi utk menumis.. tumis bahan2 mayang hingga bawang layu. Masukkan cili kisar & tumis hingga wangi.
3. Masukkan kiub bilis, sedikit garam, serbuk perasa & sikit gula. Masukkan 2, 3 sudu air jika sambal terlalu kering. Kacau2 hingga sebati.
4. Masukkan terung & gaul sebati. Akhir sekali taburkan ikan bilis & gaul lagi. Hidang panas2 semasa ikan bilis masih rangup. (jika belum mahu makan.. masukkan ikan bilis kemudian apabila dah sedia untuk dihidangkan.. hanya masukkan ikan bilis & gaul.. takperlu dipasangkan api dapur)


Selamat mencuba!

24 comments:

Mas said...

sedapnyaaaa...
mas pun suka masak terung cam gitu juga....

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Madiha.. Datang nak jawab soalan akak pasal fondant tu. Tapi nak makan dulu nasi yg bawa sekali ni dgn lauk terung bilis rangup akak ni..Nyumm..nyummm.....Ok dah kenyang..heheheh

kak Naz selalu massak terung cam ni lawankan dia dgn daging. Maknanya sambal terung dgn daging.. Best juga..Buat pedas2 lagi mantop!

Pasal fondant tu kan, bila dah pakaikan kek dgn baju fondant, hiasan fondant yg kita tepek atas baju fondant tu, kena sapu sikit air di belakangnya. Pas tu lekatkan jer atas baju fondant tadi. Tak yah sapu banyak pun sbb sifat fondant ia akan melekit bila kena cecair. Sebab tu kalau nk warnakan fondant putih menjadi warna lain, gunakan pewarna gel atau serbuk. Jangan sesekali gunakan pewarna makanan yg cecair tu.. Harap dah menjawab soalan akak ek.. Oh lagi satu, sebelum pakaikan baju fondant tu pada kek, sapu nipis dulu kek dgn buttercream atau gel aprikot atau pipping gel.. Nanti kalau Naz buat lagi, sempat amik gambar step by step, Naz kongsikan di blog eh.. Tapi tak taulah bila tu kan..heheheh

Lya Colours said...

saya x makan terung selain dari terung tempura. hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

masak kering2 gini memang sedap kan mas..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Wa'alaikumsalam Naz..
Jom... sila2.. hehe... Ohh terung dicampur ngan daging ye? tak pernah lagi akak gandingkan deme berdua tu.. selalu kalau sayur mesti rencah bilis aje.. hehe..

Terima kasih bebanyak ye Naz utk jawapan & penerangan tu.. almaklum akak mmg tak pernah bermain ngan fondant ni... baru tau fondant takleh campur ngan pewarna air.. sib baik Naz bagitau.. thanks bebanyak ye Naz.. Pasal kaedah salut kek tu... akak pernah terbaca yang mengatakan kek kena salut dengan marzipan dulu kemudian barulah salut ngan fondant.. apa2pun.. mekasih berkongsi tips ye.. kalau naz tunjukkan gambar step by step tu lagi bagus.. hehee..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ye ke Lya.. yang akak pulak tak pernah lagi makan terung tempura.. hehe...

hernyhafiz ^_^ said...

wah sedap ni.saya pun suka terung macam ni.tapi saya suka buat panjang2. belah 2 ja. terung tu goreng dulu. then simbah sambal ikan bilis atas.....makan dengan panas meman best...

izahdaut said...

akakkkkk.... sukeee nyer lauk gini. lamaaa dah tak buat sebab dah lama cuti2 makan nasi lauk pauk.. huhuhu... kalau ad ikan bilis kecik2 tu, goreng aring tabur atas sambal gini. fuhh sodap !

Qasey Honey said...

sedapnya kak...terkejut pon ade...abah mertua sya baru ade cakap2 hari tu pasal menu ni...tiba hari ni akak dah buat dulu...nti nk ceduk la resepi ni...nk buat jugak..hehehe

Ilhamkreatif said...

Assalam kak madiha...sedap nampak terung kak tu,iza selalu letak terung dlm gulai je,x pernah goreng gitu.Nanti boleh cubalah....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Madihaa...
alala sedap nyer tgk terung sambal bilis nie..
cik hubby mama mmg fav terung x kisah msk apa mkn kering2 begini pun sedap :P

ctwawa said...

salam madiha..

saya baru jer jumpa blog u ni...suka tgk masakan u..sedap2 semuanya. pastu bila baca about resepi asamrong..baru sy tau yg hubby u dan suami i asal dr kg yg sama...what a small world lah kan...salam perkenalan dr saya from mlk.sure lps ni sy akan selalu singgah sini baca entri2 u.

moklong said...

sdapnya klu dpt mkn ngn nasi panas2...salam pkenalan utk akak ya.

Mamasya said...

Salam Ratna.bagus k.Dini wakil sek main netball.....moga teamnya menang.samalah kita Ratna...selalu kena jadi GK sbb nya paling tinggi dlm team...nasiblah. tp dulu kalau lawan belah ptg..
sambal terung ikan bilis ni sedap...sesekali masak juga gini ..
re; k.jie baru keluar wad setelah seminggu lebih,k.jie kena jangkitan paru2 sbb lama batuk.masih belum pulih sepenuhnya tp dah balik rumah .

ieda said...

aloor sedap nyee akak ..
hurmm nanti nak cubalah ;)
terung nie species angin gak kan akak ..
soo hubby dan saya kurang makan , tapi kalau ada dikedai saya beli jerrr ekekek ;)

ps : akakkkkkkkk sowiii , saya dah tukar ;)

KakAsma said...

Madihah,

terung pun peberet akak..suka goreng gitu ajer..makan cicah ngan sambal belacan..masak lauk camgini pun sedap gak kan..tapi tu laa tukang makan lauk gini akak sorang..tapi kalau teragak tu akak beli gak terung..
payahkan kalau anak2 memilih makan nih

zila 4ever said...

salam kak madihah..
wahh teringat2 kisah lama2 yer..main bola jaring ..:)kita pun sama kak..klu ingat zaman sek2 best jew..klu bole nk ulang balik..:)
sy kerap jgk buat lauk terung mcm akk nie..ratah2 jew..atau mkn dgn bubur..sdappp:)

Babybatriesyia said...

Salam ratna....dok tertanya2 nape le lama nina tak jenguk sini....ish...ish....banyak kerugian dah nina nih.....ni le kalu asik lupa nak boh link....ni dah permanent boh so tak ketinggalan dah le....hehe....

m.u.l.a.n said...

haaiippp... meleleh pulak ni..

ijayuji said...

Salam kak madiha!!! muaaaahhhh3!!! boleh buat, kita ada terung tu kak, ratah2 ni pun best! eeeeee...suke betul kalau ada letak ikan bilis :D kita salin resepi ya kak, macehhhhh!!!

a'in fajar said...

sayur simple tapi nmpk menyelerakan..nk try la nnt...

Nieza said...

Assalam kak Madihaa, sedapnya tgk sambal terung ni..lama tak beli terung terliur lak rasa. dah bgn tido ke kak?...haha saya jadi burung antu mlm ni terjah dapur akak mlmx2 kat sini.hehe

samalah kak, saya sekolah dulu pun main netball..dr sekolah rendah sampaila ke kolej mainnya saya main GD dan GK juga.tak kuat nk lari tu pasal dok dlm D tu senang main tepisx2 jer...hehe best teringin zaman aktif dulu.

imanzulika said...

Assalamualaikum
Kak madiha resepi ni best my favorite....biasanya saya guna cili kecil dan ikan bilis tumbuk. Best juga mkn dgn nasi panas-2...

Malay-Kadazan girl said...

Mata dah kuyu bulat balik bile nampak perkataan terung...hehehe...setiap minggu ni asyik adalah rezeki terung nak dipetik dari kebun tu. Tapi tak de idea nak masak apa dah. Pinjam resepi awak ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...