Thursday, November 5, 2015

Lemak Putih Kailan, Keledek & Petai

Assalamualaikum & salam sejahtera....

Rasanya kat Dapur MaDiHaA ni baru lagi masak sayur kailan kan? hihi... Sebenarnya tiap2 hari memang masak sayur kat dapur MaDiHaA.. tapi setakat sayur goreng biasa2 tu takdelah nak kongsi kat sini.  Mana2 sayur yang nampak rare tu barulah dikongsi.  Ataupun.. bila dah takde modal nak update apa... masuk jelah resepi sayur pun sayurlah... kikikiki....

Sebenarnya.. MaDiHaA pun baru pertama kali masak lemak sayur kailan ni.  Tiba2 je idea timbul bila ada seketul keledek berbaki kat dapur tu. Dah tu... stok petai frozen pun banyak lagi.  Tiba2 teringat kalau buat masak lemak ketiga2 bahan ni sedap jugak kot.  Bila masuk petai tu... MaDiHaA teringat sayur kolok resepi warisan negeri Terengganu di mana bahan utamanya ialah kulit buah rambai, kacang panjang, petai & beberapa lagi bahan2 lain.. Terliur pulak bila teringatkan sayur kolok.  Nak masak... tapi mana nak cari kulit buah rambai?? kikikikiii....

Ok jom tengok resepi ni.  Antara sayur yang sesuai dibuat masak lemak dicampur keledek antaranya sayur asin2/pucuk manis, pucuk labu, pucuk cemperai dan beberapa lagi jenis sayur yang MaDiHaA tak dapat nak ingat.  Apa2pun... cubaan campuran kailan & petai bersama keledek ni pun ok jugak nampaknya.. yelah.. kita yang buat dia kan.  Yang penting.. mesti ada sambal belacan! Baru ngam!




Lemak Putih Kailan, Keledek & Petai
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1 pek sayur kailan (anggaran harga rm2++) ~ dipotong & bersihkan
1 ketul keledek oren ~ dipotong2
1/2 cawan isi petai
segengam ikan bilis dikopek bersih
1 biji bawang besar ~ hiris memanjang
2 ulas bawang putih ~ hiris
2 biji cili merah ~ belah 2
850 ml air
200 ml santan kotak
garam & perasa secukupnya

Cara Menyediakan
1. Rebus keledek dengan 850 ml air hingga separuh empuk.  
2. Masukkan semua bahan2 lain & masak sehingga kailan nampak layu.  Pastikan kuah secukup rasa & bolehlah matikan api. Hidang dengan lauk sampingan lain seperti ikan/ayam goreng, telur masin, ulam serta sambal belacan.

Selamat mencuba!

4 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Wahhh!!Meriah sayur arini...mcm2 ada..hehe

norhidana miswan said...

wahhhh tp petai tuh... mmg rare kak... tp kalu dh pemnat petai... msti sedap je

iriana dewi said...

keliatannya sangat enak sekali , jadi ingin sekali untuk menyobanya !!

Obat Tradisional Hepatomegali

Rizkian Adi Putra said...

Aku ingin membuatnya di rumah, izin untuk menyalin resep !!

http://obatgondoktradisional.jellygamatluxor.biz/pengobatan-terbaik-untuk-sinusitis/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...