Friday, September 30, 2016

Gubahan Teddy Bear Dari Tuala.....

Assalamualaikum & salam sejahtera....


Hari ni malas nak taip resepi ye.. MaDiHaA nak kongsi gambar salah satu hantaran yang MaDiHaA buat untuk adik ipar yang kawin baru2 ni. Gubahan simple2 je, tapi MaDiHaA suka tengok hasilnya.. hihi... Comel tak?



Tergerak hati nak mencuba gubahan ni bila ternampak video cara2 menggubah dalam facebook yang dikongsi kawan. Terus rasa nak mencuba.  Kebetulan pulak adik ipar nak kawin dan memang serahkan 100% tugas menggubah hantaran kepada MaDiHaA, jadi teruslah tanya dia nak tak tuala kita gubah jadikan teddy bear? Bakal pengantin setuju, jadi MaDiHaA pun pesanlah kat dia suruh beli tuala warna coklat biar nampak betul2 macam teddy bear.  Ramai tetamu dan kaum keluarga yang tengok hantaran menyangka itu teddy bear betul2 bila sekali imbas tengok. Tapi bila tengok betul2 baru mereka perasan yang itu adalah tuala mandi. Hinggakan suami MaDiHaA sendiri pun sangka kan adiknya tu bagi teddy bear kat bakal suaminya.... sempat juga dia tanyakan 'bagi teddy bear ke"?' dengan nada tak puas hatinya... hahaha.. Yelahkan.. kalau pengantin lelaki bagi teddy bear kat pengantin perempuan mungkin boleh lagi diterima. Tapi bila sebaliknya... memang tak boleh diterima akal. Tapi bila tau asalnya dari tuala mandi.. masing2 barulah tersenyum.. hehe..



Pada yang nak mencuba, MaDiHaA sertakan link video yang ajar cara2 buat gubahan ni.. boleh klik kat sini ye. Untuk aksesori tambahan untuk buat mata, hidung & mulut teddy bear tu, MaDiHaA gunakan kain felt warna hitam & merah. Gamkan saja guna double tape. Manakala pada matanya, MaDiHaA cucukkan jarum peniti warna putih.

Alhamdulillah.. selesai tugasan dan amanah yang diserahkan pada MaDiHaA untuk siapkan hantaran adik ipar kali ni. Tak banyak yang digubah pun sebenarnya sebab banyak barang yang dibeli adik ipar semua tak perlu digubah. Cuma yang perlu digubah hanyalah tuala & gula2 je. Lepas tu MaDiHaA rajinkan diri buat sendiri bunga hiasan merah & putih tu dari kertas crepe. Jimat sikit kos hiasan hantaran bila buat sendiri bunganya. Dah siap buat bunga, terus MaDiHaA gubah jadikan hiasan bunga dulang bersama reben kain & reben kertas crepe. Nanti ada masa MaDiHaA kongsikan gambar gubahan dari gula2 pula ye.

Hingga bersua lagi...


3 comments:

maz said...

Assalamualaikum Kak, blog Kak pon sma jgk ye..knape jdi lgu ni kan,sblum ni followers hilang

Fazleyatul Aini said...

comel kan. ada jugak tengok orang share tutorial dia kat fb

norhidana miswan said...

alah2 comeinya... kalu senang nk try la bt kan sekor utk aiyan hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...