Tuesday, September 6, 2016

Rojak

Assalamualaikum & salam sejahtera..


Lama sungguh menyepikan diri dari berblogging. Dah jadi kebiasaan setiap kali lepas raya mesti senyap seribu bahasa sehinggalah sampai satu ketika rasa rindu berblog... tuan blog akan munculkan diri. hihi... Apa khabar semua? Harapkan semuanya berada dalam keadaan sihat2 semuanya ye.  Jaga kesihatan, jauhkan diri dari tempat2 yang berisiko dijangkiti penyakit memandangkan sekarang ni virus zika dah menular masuk Malaysia.. berasa takut2 juga dibuatnya.  Bagi ibu2 mengandung tu.. elakkanlah berada ditempat2 yang ada banyak nyamuk. Kat rumah tu sebelum masuk waktu senja2 cepat2 tutup tingkap & pintu rumah supaya nyamuk tak masuk rumah.  Jika perlu pergi ke tempat2 yang dikhuatiri banyak nyamuk.. belilah mosquito repellent yang tampal2 tu.. boleh tampal kat bahagian badan/luar pakaian kita supaya nyamuk tak datang dekat dengan kita.  Biarlah habis duit sikit asalkan kita bebas denggi/zika.

Okla... tiba2 banyak pula nak membebel kan.. maklumlah dah berbulan2 tak membebel kat blog. Oklah hari ni MaDiHaA nak kongsi resepi rojak yang ringkas ni. Nak buat pun senang je. Tapi ni bukan versi rojak mamak tu ye sebab takde kerepek yang garing2 & takde juga cucur kelapa yang keras tu.. ni rojak mudah2 je... Jom kita tengok apa bahan2nya. Seronok buat rojak ni... nampak macam sikit... tapi alhamdulillah.. boleh berbahagi2 ke rumah jiran2 MaDiHaA juga ni. 




ROJAK

Bahan2
5 biji telur rebus
5 biji kentang rebus
5 keping fish cake
5 keping tauhu
2 biji timun
1 biji sengkuang saiz kecil

Cara penyediakan
Goreng telur rebus, kentang rebus, fish cake & tauhu. Potong ikut sesuai rasa. Hiris atau raciktimun & sengkuang ikut selera sendiri.



Bahan2 Cucur
300g tepung gandum
2 gengam taugeh
2 gengam udang putih (udang halus2 dibuang kepalanya)
1 sudu kecil mauripan
1/2 sudu kecil garam 
sedikit serbuk kunyit
Air secukupnya

Cara2 Menyediakan Cucur
1. Campurkan semua bahan sehingga menjadi bancuhan cucur yang sederhana pekat.
2. Perap sekejap agak2 nampak naik atau berbuih2 sikit, bolehlah digoreng mcm cucur udang.



Bahan2 Kuah Rojak
60g cili kering/ segengam penuh ~ gunting, buang biji dan rebus hingga lembut.
2 ulas bawang putih
300g kacang tanah ~ digoreng dgn minyak hingga garing
4 cawan air atau secukupnya
2 sudu besar tepung jagung bancuh dengan sedikit air
2 keping gula manisan atau secukup rasa
Gula pasir secukup rasa
Garam secukup rasa
1 sudu besar asam jawa ~ campur air ambil jusnya

Cara2
1. Kisar cili kering dengan bawang putih. Kisarkan pula kacang tanah dengan air secukupnya & ketepikan.
2. Tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan air, gula nisan, air asam jawa serta garam. Bila mendidih masukkan kacang yang dikisar.  Tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan air tepung jagung.  Masak sehingga pekat. Jika kuah terlalu pekat boleh adjust tambah air ikut keperluan.

Cara menghidang
Pilih bahan2 rojak ke dalam pinggan ikut keperluan. Tuangkan kuah di atasnya dan bolehlah nikmati rojak diwaktu minum petang atau bila2 masa.

Selamat mencuba!

5 comments:

norhidana miswan said...

aduhai sodapnya kak oi...
lama betul akak tak update blog...
msti sibuk ngn tempahan nih

Fazleyatul Aini said...

lama menyepi kak hihi
selamat kembali. lap2 dulu sawang tu hihihi gurau je
sedapnya rojak tp kita jarang makan rojak dgn kuah kacang
buat kuah cili je. takpon beli kuah rojak cucur udang alor gajah yg dah siap jual botol hihi

hailey said...

Hi, Great information! Would you please consider sharing my link to your readers? Please email me back at haileyxhailey gmail.com.

Thanks!
Hailey

mama sara nur said...

SALAM AIDILADHA
k madiha tayang rojak mabeles ni
lama x intai resepi2 kat blog, rinduuu terutama k madiha

hainom OKje said...

Suka jugak makan rojak ni tapi tak pernah try buat sendiri. Bukan apa, anak anak kurang suka sebab kuah dia kacang kan....

Kalau makan rojak ni suka yg jejemput kelapa tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...