Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, February 28, 2012

Apam Dot-Dot

Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua....

Pertamanya.. nak mohon maaf sekiranya ada yang terasa hati kerana aku jarang2 melawat blog kalian ye.  Mungkin ada yang perasan.. MaDiHaA dah lama tak singgah blog kalian... Harap maklum.... bukanlah daku tak sudi nak jenguk2 blog kawan-kawan... tapi.. masalah komputer yang amat tenat ni yang membuatkan segalanya terbatas.  

Semasa update entry kadang2 bermasalah juga masa upload gambar... tapi  bertambah tenat bila 'melompat' ke blog kawan2... terus je PC ni slow motion. & kadang hang terus..  Kalau blog yg tak sarat.. alhamdulillah masih boleh lagi tinggalkan komen.. tapi kalau blog yg berat & sarat sangat umpamanya blog yang ada letak slide, video, audio dan sebagainya... memang langsung aku tak dpt nak letak komen PC terus hang gitu aje usahkan nak letak komen... nak pegi up & down pun tak boleh.  Nak tak nak.. kena keluar/off/restart baliklah jawapnya... Sedikit sebanyak.. mengganggu juga tugasan di tempat kerja bila  asyik kena restart & sebagainya... Itulah sebabnya aku betul2 tak boleh BW sangat skrg ni... (Kat rumah usah cakaplah.. memang hari kerja jarang benar ada waktu nak mengadap lappy)  Sekiranya PC hang tentulah mengganggu kerja juga... Kalau pun ada yg sempat ku lawat & tinggalkan jejak... mungkin sebab blog mereka 'ringan' atau mungkin masa tu aku pinjam PC meja sebelah yang tuannya keluar sekejap... hihihii.... Syukur alhamduillah.. request utk PC baru telah pun approved... mungkin dlm minggu ini atau minggu depan dapat le kot PC baru... hehe.. Dapatlah membuat kerja dengan pantas & tuntas.... & dapatlah juga buat kerja 2 in 1... hehe... sabau jelahh.... ni bos bagi gaji suruh update blog ker? wakakaa.... no komen.. nak buat cemana dah hobi.. asalkan kerja tak terganggu.. ye... sebab taknak terganggu kerja la aku kena berkorban takleh nak BW sgt skrg ni.. ngeeee...

Apam Dot-dot yang diorder...

Oklah.... layan resepi Apam Dot-dot yang sememangnya cute miut ni yer... Rasa2nya.. sejak2 blogger demam apam dot-dot ni dulu.. hati tak terbuka pun nak membuatnya.. tapi bila nampak apam polkadot versi lady bird tu barulah terbuka hati nak mencuba.  Seronok pula membuatnya! Bulan lepas masa balik kampong waktu ma buat majlis Yasin & Marhaban... terasa rajin pulak nak mengedot.. jadi buatlah juga apam dot-dot buat tetamu... memang seronok membuatnya.. lagi2 bila ramai yg membantu.. hehe.. sampai 6, 7 adunan pun tak terasa penat.  Baru2 ni.. terasa teringin pulak nak makan apam dot-dot ni sebab masa kat kampong aritu memang tak berkesempatan sangat nak menikmatinya disebabkan kesibukan terlampau.. jadi minggu lepas barulah sempat buat... kebetulan.. ada pulak kawan yang nak order... teruslah laju aku mengedotnya.. hehee.. buat terus untuk order & untuk makan2... Terima kasih kepada tuan punya resepi ni iaitu Lilydvalley...& thanks juga buat Hana sebab resepi ni memang aku copy dari blog Hana yang baru je buat come back... hehe.. Tahniah Hana dengan kelahiran puteri Dania yang sangat2 comel ittew... dengarkanlah pantun dua kerat dari akak ni yer...


Diam-diam ubi... berisi keledek...
Diam-diam Hana... Darwish dapat adik...


muahahahaa... sila2.. silalah jawap yer...



Apam Dot-Dot
Resepi : LilydValley
Sumber : Hanamemories
Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus (MaDiHaA kurangkan ke 180 gm)
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
  • 1 sudu kecil esen vanilla (MaDiHaA tambah spt saranan Hana)
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur. 
Selamat mengedottt....

32 comments:

Qhaifa Nur said...

sedapnya apam dot - dot...

tun_telani said...

kak madihaa, tun mmg paham beno bab laptop hang bila buka blog2 yg heavy.. tun pun baru tukar laptop baru, kalau sblm ni, bila terbuka blog yg letak lagu2 yg auto pasang tu, mmg abih slow la laptop, kdg2 tu hang jugak mozilla dibuatnya.
apam2 dot dot ni tun sorang je kot x terbuka hati nk buat. mmg maleh betul nk mengedotnya..

Qasey Honey said...

aslm kak...
comeii2nya apam dot dot tu....
nice color...

izahdaut said...

kak madihaaaaa.. lawanya cc kat bawah tu, geram saya tengok. kak.. mmg gitu la kak, bukan je lappy yang bermaslaah, lappy laju pun boleh timbul probem klau masuk blog yg macam2 ada. mcm astro. asik masalah je. hehehe..

hana said...

dengarkan pantun saya pula yer puan madiha.. ehem ehem...

apam dot dot cantik jelita,
disukai semua rakyat jelata,
'dot dot' ku bukan sembarangan cara dan kata,
itulah hasilnya Dania jelita... hahahaha.....

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..saya pun pernah buat ni..he he he kembang setaman jadinya...tapi baru sekali buat..belum cuba lagi untuk kesekian kalinya

rahel said...

Waaa...rajin betul akak Ratna buat apam dot2 yer..bak mai sikit..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kak ratna..saya tak jmp tmpt nak komen.br taip dia hilang.maaf komen sini.saya buat tak jd la..putih tu kembang merebak.tak bulat.naper ek?

Liza said...

cantik kaler apam tu madihaa...berkenan Liza tgk, lembuttt jer..

Kak Sam said...

Bestnya. teringin le pulak

Cendana Kasih said...

lawaaaaa....cute miut....dah seminggu tak buat pokadot ni...

IeRA said...

Salam

IeRA paling suka buat apam ni...

singgahlah teratak baru kita ye..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Madiha..
Kak, santeknya apam dot2 akak... So sweet dan lembut jer kaler2nya..

Ala kak..Kita semua masing2 sibuk. Yg dulukan apa yg perlu kan.. Naz pun cam biskut chips more. Jap ada entry, yg lama nya tak de entry ..heheheh...

obat sakit 2011 said...

lezat pastinya ini

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sedap Qhaifa...
bukan anak2 je suka.. mak dia pun suka.. hee...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Tun.. itulah sebabnya malas nak BW Tun.. sebab bila kita buat kerja sesambil BW.. sekali PC lak hang gara2 blog yg heavy.. mmg terganggu kerja kita dibuatnya..

Tun.. apam ni mula2 mmg malas nak membuatnya tun.. tp lama2.. seronok giler bila dpt hasil yg comel2 & gebus gitu.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Qasey...
memang comel warna dia tu kan.. semua pastel colour.. akak suka.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hehe... lawa ke bendanya izahh... deko main2 jer tuhh.. tak lulus utk pasaran global.. kekekeke...

haa tulah pasal.. bertambah masalah bila PC semput akak ni yg termasuk blog heavy gitu.. hehe..

ALoNa CintamaniszLite said...

Sy pun baru tingin nk wat apom ni bila akak buat entry ni dan kongsi resipi, hehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ye ye... saya dengar...

hehehe... terima kasihla ye puan hana sebab menjawab pantun saya tu & sudi mencemar duli ke teratak hamba setelah sekian lama bertapa.. kekeke...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Sue.. kembang ye? mungkin gunakan api yg besar masa mengukus barangkali..

Lydia: takper.. boleh je letak komen kat situ.. hehe..
bahagian dot2 tu merebak ye? mungkin dot2 yang lydia buat tu besar sgt kot... seeloknya masa kita dot2 tu.. kena dot2 kecik2 jer...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tiba2 je rasa rajin nak mengedot... sebelum2 ni.. malas yang amat.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Liza.. pastel colour memang cantik warnanya kan...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Kak Sam.. buatlah kak.. senang je.. resepi pun ada tu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

skrg ni bila dah buat.. rasa mcm syok & enjoy pulak membuatnya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

seronok buat apam ni kan Iera...

Aida said...

Salam...
Nak tanya, kalau x de acuan lompang tu...camne nk kukus erkk?..boleh ke kalo susun mangkuk kertas tu dalam loyang je?....

mRs.fAriDnAnA said...

assalam...
sy try bt tp nape cam susah jer nak letak bancuhan tu kat dlm paper cup yg dah ada dlm acuan kuih lompang tu...bile picit die mengikut bentuk yg kte picit tu laa..so xrata...kne cairkn lg ke eh?

Anonymous said...

Ι am sure this paragrаρh has toucheԁ аll
thе internet visitors, іts гeallу really niсe aгticlе on building up new ωebpagе.
Here is my web page ; text loans

Anonymous said...

Wow, that's what I was looking for, what a stuff! present here at this weblog, thanks admin of this site.
My page: games online

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Aida: salam Aida.. nak kukus apam ni memang kena ada acuan lompang.. kalau tak.. paperliner/kertas kek tu tak boleh menampung berat adunan apam.. dia akan terbuka & meleleh..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Mrs. Faridnana : susah ke dik? pastikan sukatan resepi disukat betul2 ye.. may be adik gunakan penimbang biasa & bukan digital.. jadi sukatan kurang tepat especially sukatan tepong tu may be dah terlebih sebab tu adunan jadi pekat. Atau... kemungkinan adik guna telur saiz kecil.. biasanya akak guna telur saiz A.. nanti cuba lagi ye.. insyAllah pasti jadi.. sebab dah ramai yg cuba semua okay..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com