Friday, December 9, 2016

Tofu Telur, King Mushroom & Kobis Bunga Sos Tiram

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Ini salah satu masakan kegemaran keluarga MaDiHaA terutama anak2. Sayuran tu boleh saja nak ditukar dengan apa2 sayuran yang sesuai. Kuantiti masakan ni agak banyak ye. Kalau keluarga kecil yang tak kuat makan atau untuk makan 2 orang, buat 1 tiub tofu pun dah cukup. Yang MaDiHaA masak ni untuk 4-5 orang makan, ini pun macam tak berapa nak cukup. Masing2 kuat makan lauk.. hihi...

Kalau tak de idea nak masak apa hari ni, boleh cuba resepi ni... 



Tofu Telur, King Mushroom & 
Kobis Bunga Sos Tiram

Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2

3 tiub tofu telur
1 pack king mushroom (4 batang) ~ potong ikut selera
1/2 ketul kobis bunga ~ potong floret
3 ulas bawang putih ~ diketuk & cincang
3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
2 biji cili padi ~ dihiris halus
4 sudu besar sos tiram
3 cawan air (1 cawan guna untuk bancuh tepong jagung)
2 sudu besar tepong jagung dibancuh dengan 1 cawan air dari 3 cawan tadi
sedikit minyak

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak untuk menggoreng. Tofu telur di keluarkan dari tiub & letak atas tapak tangan, cuci dibawah air paip sambil berselawat sikit kemudian  hiris terus ke dalam minyak yang dipanaskan. Goreng garing kedua2 belah. Goreng hingga habis batch by batch ye.
2. Keluarkan sikit minyak masak tadi tinggalkan sikit untuk menumis. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili padi sampai berbau. Masukkan 2 cawan air & biarkan mendidih. Masukkan cendawan & kobis bunga serta sos tiram. Bila dah mendidih tambahkan bancuhan tepong jagung tadi sambil dikacau sehingga pekat. Akhir sekali tambah tofu telur yang digoreng tadi & kacau perlahan2 supaya tofu tidak hancur. Sedia dihidangkan.

Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...