AYAM GORENG HALIA BIJI SAWI
Sumber : RASA Edisi 91
Bahan2
400 gm isi ayam ~ potong kecil & goreng separuh masak lalu ketepikan (resepi asal tak goreng) 3 ulas bawang merah ~ Dihiris
2 ulas bawang putih ~ Dihiris
30 gm halia (ku bubuh dlm 1½ inci) ~ Dihiris & racik halus
5 biji cili kering (MaDiHa tambah sebab suka bila terkunyah cili kering masa mkn nasi ) ~ potong
1 inci & goreng sekejap
2 biji ubi kentang ~ kopek & belah 8 & goreng setengah masak & ketepikan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil biji sawi 1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dgn ½ cawan air)
1 cawan air
½ sudu kecil cuka
garam
gula
perasa
minyak untuk menumis
Cara2 Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 hiris hingga wangi. Masukkan biji sawi & ayam lalu kacau rata.
2. Tambahkan 1 cawan air dan biar ayam agak masak. Masukkan semua bahan2 lain (kecuali cili kering goreng & air tepong jagung).
3. Masukkan air tepong jagung & sesuaikan rasanya. (kalau nampak kering sgt boleh tambah air lagi.. ikut selera suka kering atau berkuah)
4. Akhir sekali masukkan cili kering goreng, kacau2 kejap & siap utk dihidangkan.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment