Tuesday, January 12, 2010

Mee Udang


Entry masakan pertama dari ku...

Resepi dari Che'Iza Myresepi yang di 'copy' & 'paste' dari blog Zaiy, Dubai. Thanks to both of u..

MEE UDANG
Bahan-bahan ( 3-4 org )
1 kg mee kuning
300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh) (kalu suka udang banjir boleh lebihkan.. )
4 sb lada boh / lada blender *
4 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 sb udang kering *
1/2 inci halia
1 sb petis
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
(MaDiHaA guna 2 ketul kentang sederhana besar utk 1 ½ resepi kuah ini ~ diblend)
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng
Cara-cara
1.Bersihkan udang. Potong sikit muncung udang tu & cuci bersih. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
2.Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3.Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4.Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
5.Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek (diblend) utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
6.Celur mee, taugeh n sawi.... Bila menghidang ambil mee, taugeh, sawi & udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng sedia dimakan.
NOTA DARI MADIHA: Resepi kuah ni rasanya perlu dimasak ikut sukatan 1 1/2 resepi jika nak guna utk 1 kg mee kuning.... MaDiHaA sendiri buat 1 1/2 resepi & ngam2 utk 900 gm mee (450 gm x 2)... Terpulang pd masing2 jika jenis tak suka kuah banjir may be cukup ler kot ikut resepi asal... Anyway.. thanks to Che'Iza kerana share resepi sedap nih..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...