Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, January 22, 2010

Ayam Goreng Rangup

Senang banget nak menyediakan ayam goreng rangup ni.. tapi ayam ni ternyata lebih 'berasa' daripada digoreng garam kunyit mcm tu ajer..



AYAM GORENG RANGUP
Bahan2
½ ekor ayam ~ potong saiz kesukaan, cuci bersih & tos
minyak masak utk goreng terendam

Bahan perap
garam secukupnya (jgn byk sgt sebab ada sos tiram)
2 s/k serbuk kunyit
2 s/k serbuk kari ayam
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
1 inci halia ~ ditumbuk halus
2 biji cili padi ~ ditumbuk halus
1 sudu besar sos tiram

Bahan Salut
Tepong jagung secukupnya

Cara Menyediakan
1. Gaulkan ayam bersama bahan2 perap sehingga rata. Perapkan anggaran 20 minit.
2. Panaskan minyak dengan api sederhana. Bila minyak cukup panas. Ambil seketul ayam lalu dibalik2kan ke dalam tepong jagung agar seluruh ayam dilitupi tepong. Terus masukkan ke dalam minyak yg panas. Ulangi proses yg sama.
3. Bila ayam garing kedua2 belah, angkat & toskan.
4. Ulangi menggoreng ayam sehingga habis.

Selamat mencuba!

6 comments:

aroha mizwa said...

sedap...sedap boley cuba nie...

Fiza Nordin said...

salam k madiha...wahhh fresh lagi blog akak ni erk...blog list pun baru ade 2 ketui...ok nnt sy link blog ni erk...akak pun link blog saye tau...ade 2 tau wakakakaaa

1)http://fizanordin.blogspot.com
2)http://fiza-on9booth.blogspot.com

ok kak...selamat berblogging :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

AROHA MIZWA: senang banget resepi tuh.. anytime buleh cuba.. hehe

FIZA NORDIN: TQ Fiza.. nanti akak link.. masih terkial2 lagi ni nak godek blog..

Anna Qawina said...

salam ...saya mintak izin copy resepi ni yea..sedap sgt, semalam dah buat..harap tak marah yea..t.kasih

MaNMaN169 said...

thanks!!nak try masak nie..

MaNMaN169 said...

thanks!!nak try masak nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com