Wednesday, June 4, 2014

Kek Coklat Kukus Moist... terbaikkk....

Assalamualaikum & salam sejahtera....
Dah berulang kali buat kek ni.  Memang terbaik antara yang terbaik.  Nak buat pun mudah.  Cuti-cuti sekolah ni memang tak membazir buat apa2 pun semua licin.  Kali ni tak buat ganache.. tapi hanya picit choc filling lebihan buat apam polkadot... Kek coklat ni memang highly recommended.  Sangat2 lembut, lembab & penuh rasa coklat.  Jangan kurangkan apa2 bahan ye sebab rasanya cukup perfect!  Baru2 ni pun MaDiHaA buat sebiji kek harijadi yang ditempah kawan.. hanya deko2 bodo je... yang tu nanti MaDiHaA update dalam entry tempahan.. insyaAllah.. 
Jom kawan2 cuba resepi kek ni.. memang berbaloi2... Terima kasih empunya asal resepi & terima kasih pada Yati memories yang MaDiHaA copy resepi ni... 
KEK COKLAT KUKUS MOIST
Sumber : Yatiememories

Bahan-bahan ( 8-9 inchi  )

  • 100gm Serbuk Koko*
  • 250gm Gula Kastor *  
  • 1 tin Susu Isian Cair*
  • 200gm Minyak Masak Sayuran*
  • 250gm Susu Pekat*
  • 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • 150gm Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil Soda Bicarbonat
  • 1sudu kecil Baking Powder
Cara-cara


1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul dgn mixer tadi. Masukkan tepung gandum yg di ayak bersama b.soda dan b.powder sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata guna whisk je.
3. Masukkan ke dlm loyang yg di lapik dngn kertas minyak. Loyang hendaklah di lenser dngn sedikit minyak di sekelilingnya terlebih dahulu. (MaDiHaA guna loyang di atas tak lapik kertas tp sapu dengan minyak je) Tutup loyang dngn aluminium foil. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ ganache.

8 comments:

lieyalatif said...

ya Allah kak...resepi senang gile hah.... mcm menarik jek nie.... akak pun tau kan lieya rajin layan2 miamija dok baking2...nanti leh la amik resepi akak ni....

MamaFaMi said...

Menggamit selera....

Phong Hong said...

Ish teruja!

adda syuhada said...

tergoda tgk kek coklat nih...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tergoda tengok kek madihah ni.. teringin pulak nak membaking :)

Fazleyatul Aini said...

lama dah x buat kek cekelat ni

Fai CeritaCinta said...

fai mmg sukaaa sangat dgn kek coklat ni.. nak buatnya tu tak berapa nk rajin. hihi...

RAFIZAH OMAR said...

Best sesgt...dah 2x buat
Tq madiha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...