Wednesday, March 11, 2015

Bubur Nasi Sinar Mentari (untuk suami yang sakit tekak operation)

Assalamualaikum & salam sejahtera....


Hari ni MaDiHaA nak kongsi resepi salah satu bubur nasi yang MaDiHaA masak untuk en. suami yang masih cuti sakit tu.  Kasihan sangat dengan en. suami yang tak boleh nak makan benda lain selain bubur nasi, creamy soup, aiskrim vanilla & yogurt. Nestum atau oats pun masih belum boleh makan lagi.  Memang belum boleh makan makanan yang lain.  Bila telan makanan yang agak kasar macam oats atau nestum tu pun boleh keluar darah lagi.  Memang kesian tengok dia. Jadi MaDiHaA kenalah tukar2 menu walaupun asasnya bubur nasi atau creamy soup... tapi kena tukar2 bahan asas yang digunakan. Samada guna ayam atau ikan serta sayuran yang digunakan pun kena tukar2 jugak.  Kalau asyik masak guna bahan yang sama je jemu pula nanti kan.

So jom tengok resepi bubur ni.  Segala lauk & sayur tu memang kena kisar halus kalau tak memang sakit la tekak dia time menelan.  MaDiHaA namakan ia Bubur Nasi Sinar Mentari sebab warnanya yang ceria tu... hehe... Ok semoga dapat memberi inspirasi & idea untuk isteri2 atau ibu2 yang nak masakkan untuk pesakit tonsil lepas operation tu ye.


Bubur Nasi Sinar Mentari
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1 1/2 pot beras ~ cuci bersih
2 liter air (kalau kurang boleh tambah lagi)

Bahan lain
1 keping isi dada ayam (dlm 200 gm) ~ potong kiub
5 ulas bawang merah ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
1 inci halia ~ hiris
1/3 lobak putih ~ hiris nipis
1/2 lobak merah ~ hiris nipis
1 batang seleri ~ potong pendek2
1 biji tomato saiz sedang ~ potong kiub
1 kiub ayam
garam secukup rasa
air secukupnya
sedikit minyak masak

Cara menyediakan
1. Beras direnihkan bersama air sehingga betul2 kembang. Sesekali dikacau supaya tidak berkerak. Jika masih kurang airnya.. boleh tambah lagi. Kecilkan api bila bubur dah kembang.
2. Dalam periuk yang lain panaskan sikit minyak & tumiskan bawang merah, putih & halia yang dihiris hingga wangi & nampak hampir keperangan. Segera masukkan hirisan ayam & kacau sebati. Masukkan semua sayuran & air anggaran tenggelam sayur & biar mendidih.
3. Masukkan kiub ayam & masak hingga sayur lembut. Bila sayur lembut tutup api & tunggu hingga sejuk atau suam. Bila dah sejuk atau suam, bahagi 2 atau 3 bahagian ke dalam pengisar & kisar semua bahan dlm sup tadi sehingga halus atau separa halus (jangan lepas penuh2 pengisar ye nanti ia membuak. (MaDiHaA kisar halus sebab suami langsung tak boleh makan sayur2 yg kasar tu sebab masih sakit tekaknya). Tuang kisaran ke dalam periuk bubur nasi tadi. Kisar lagi baki sup tadi. Sambung renih bubur nasi tadi & tambah garam hingga secukup rasa. Bila dah secukup rasa bolehlah matikan api & hidang. (Untuk pesakit tonsil yang baru lepas operation kena tunggu bubur betul2 sejuk barulah boleh makan)

Selamat mencuba!

1 comment:

norhidana miswan said...

rajin nye akak.... kalu dana mau cume bbr biasa je hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...