Wednesday, March 18, 2015

Rendang Tok (II)

Assalamualaikum & salam sejahtera....


Hari ni kongsi resepi rendang tok yang dimasak oleh en. suami sebelum dia operation lagi ni.  Lambat sikit update sebab malas bebenor nak menaip resepi.  Kalau resepi copy & paste tu lajulah sikit update.. haha.. Sesekali ubah selera sikit supaya tak jemu asyik makan lauk yang sama je kan.  Resepi ni sebenarnya dicuba dari resepi yang en. suami photostate dari sebuah majalah/buku.  Tapi minta maaflah ye sebab en. suami lupa apa nama majalah/buku tu sebabnya dia pun pinjam dari kawannya yang mana resepi yang dah siap photostate.  Ni kiranya photostate atas photostate lah ni... jadi maklumat asal buku tak dapat dijejaki... hahaha... Ehh! Jangan tak caya pula.. en. suami pun minat bab2 memasak ni tau...  Dia kan ambil shift memasak bila dia kerja shift malam.  Bila dah ada resepi tu senanglah dia nak buat rujukan.. bukan orang perempuan je minat simpan resepi ni... hihi.. MaDiHaA cuma tumpang glemer aje... tacap sana sikit.. tacap sini sikit.. ambik gambar... maka terhasillah sebegitu rupa di atas meja... takpekan.. tumpang glemer masakan suami... memang sedap tau.. TQ en. suami tolong masakkan tempohari... i lap u...

Jom kita tengok resepinya pulak...


Rendang Tok (II)

Bahan A
1 kg daging ~ dihiris
2 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa (ambil isi hiris nipis ~ jika suka)
3 sudu makan gula merah
3 keping asam gelugur
3 helai daun kunyit ~ hiris halus
Daun limau purut
Garam secukup rasa
minyak masak secukupnya

Bahan B (dikisar halus)
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan lada hitam
10 ulas bawang merah
3 kuntum bunga lawang ~ pecah2kan dulu dengan lesung batu
5 kuntum cengkih  
25 tangkai cili kering ~ rebus kejap
5 biji cili api (jika suka)
3 inci halia
5 batang serai
1 1/2 inci lengkuas

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan masakkan sehingga daging lembut. Jika daging jenis keras tambahkan 3 cawan air dan masak hingga daging lembut.
3. Masukkan santan pekat, garam, gula merah, kerisik, daun limau purut, daun kunyit dan asam gelugur.
4. Masak sehingga pekat dan naik minyak. Kacau sekali sekala.
5 Tutup api & hidangkan.


3 comments:

Phong Hong said...

Terer jugak En Suami memasak!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Madihaa..klu ada lemang ni mmg syok menyicah..!!

Rohah said...

alhamdulillah ada yg rajin memasak kat rmh tu ye kak..eheee..
rendang tu cicah tupat sedap kak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...