Tuesday, March 10, 2015

Cekodok Labu

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Lewat bersiaran hari ni.  Jom layan menu minum petang ni.  Sedap sangat cekodok labu ni.  Cara pembuatannya agak berbeza sikit sebab cekodok ni memerlukan kita kisar labu mentah2.  Biasa kalau buat cekodok MaDiHaA rebus dulu labu.. tapi resepi ni lain.  Boleh cuba utk rasai kelainannya ye.  Terima kasih Yati untuk resepi.  Dah lama simpan resepi ni, tapi baru sempat kongsi di blog pula.




Kalau kita kopek cekodok ni.. maka akan terserlahlah tekstur2 labunya.  Tidak seperti labu rebus yang dilecek.. ianya bersatu dengan tepong.  Memang best resepi ni!


CEKODOK LABU
Sumber : http://bungamekar.fotopages.com (FP Yati)

Bahan2
500 gm ~ 600 gm labu (labu yg siap kopek) ~ dipotong kecil2
2 ½ ~ 3 cawan air
4 ½ ~ 5 cawan tepung gandum
¾ cawan gula pasir (kalau nak lebih manis boleh lebihkan lagi)
1 biji telur (gred A)
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakan
1. Kisar/blend potongan labu dengan 3 cawan air.
2. Masukkan dalam besen. Campurkan gula, telur, garam & tepung gandum.
3. Bancuh hingga rata.
4. Panaskan minyak & goreng ler cekodok sehingga kekuningan. Angkat & tos sebelum dihidang.



Selamat mencuba!

4 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Madihaa..wah! Best ni klu labu kat kebun kak atie dajh blh dipetik..blh try resepi ni :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Madihaa..nak tanya lar.. operation Cyst tu.Blh bg email tak/FB ke?

norhidana miswan said...

perkkkh sodapnyer kak... tp tak penah bt...

lieyalatif said...

alah kak...semalm baru masak labu masak lemak putih...kalo tau simpan sikit try resepi akak nie...aritu ade salin bingka labu gak tapi tak dibuat2 pun heheheeheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...