Tuesday, December 22, 2015

Sosej Ban

Assalamualaikum & salam sejahtera.... 

Cuti  sekolah ni dah beberapa kali jugak MaDiHaA meroti.  Seronok membuatnya sebab ramai tukang makan.  Kebetulan mak & adik pun ada datang baru2 ni... anak2 saudara pun ada ikut... uli roti 1kg tepong satu hari boleh licin.  Laku keras... hihihi...

Ini antara roti kegemaran anak2 MaDiHaA... Sosej Ban. Oleh kerana anak2 selalu je kutip buang mix vege.. jadi MaDiHaA malas nak letak mix vege atas ban ni. 

Resepi roti asas ni yang selalu MaDiHaA guna tiap kali nak buat apa2 roti.  Cukup puas hati dengan hasilnya. Biarpun tak pernah masuk mana2 kelas membuat roti, rasanya hasil dari resepi basic dari sis Roshayati Johari ni antara yang terbaik resepi perkongsian secara percuma di laman sesawang ni.. insyaAllah.. pahala berterusan buat sis Roshayati... terima kasih banyak2 sis..


BASIC BREAD RECIPE (Roshayati Johari)
Ingredients :

(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)
40g butter
40g shortening

Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Preheat oven 180C. Bake till golden brown. (about 15 minutes)


Sausage Mix Vegetables Bun

Bahan2 Tambahan
16 batang sosej ~ rebus sebentar, tos & dibelah 2 (ikut suka nak hiris2 pun boleh)
mix vege secukupnya ~ rebus sebentar & tos (MaDiHaA tak letak kali ni)
sos cili
mayonis

thousand island sos
sedikit susu cair utk sapuan pd roti

Cara2nya
1. Setelah doh naik utk proses perapan pertama (tengok step no. 4 kat atas ). Tumbuk2 doh dan bahagikan doh ke beberapa bebola kecil anggaran 60gm setiap satu. (MaDiHa dapat 16 ketul)
2. Ambil satu bebola tadi dan leperkan doh agak nipis dan letak atas tray yg dah disapu marjerin/mentega.
3. Perap selama 40 minit ~ 1 jam. (kalau nak cepat naik letak je dlm oven yg dipanaskan sebentar)
4. Panaskan oven 180C. Sapukan susu cair di atas bun. Aturkan sosej atas bun tadi. Taburkan mix vege. Paipkan mayonis, sos cili & thousand island sos. Kemudian bakar roti selama 15 - 20 minit atau sehingga roti masak.


Selamat mencuba!

4 comments:

Rijwan Putra Ihwan said...

Keliatannya sangat enak sekali , jadi tidak sabar untuk menyobanya !!

Pantangan Makanan Penderita Penyakit Tuberkulosis

Pantangan Makanan Penderita Penyakit Liver

Pantangan Makanan Penderita Penyakit Perut Kembung

Farha IbuCergas said...

pernah buat tanpa bread improver dan dough softener. tp rasanya kurang gebu laa.. mmg kalau nak gebu kene letak ye?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Farha IbuCergas: ye Farha... 2 bahan tu antara bahan yg melembutkan roti kita. Tapi ada juga alternatif lain untuk lembutkan roti iaitu dengan gunakan water roux. Lagi satu syarat untuk dapatkan roti yang lembut mesti uli sehingga doh menjadi elastik. Maksudnya.. jika ditarik doh tersebut.. ia tidak putus ia elastik seperti belon gitu.. biasanya memang kena uli dengan bread maker atau heavy duty mixer.. nak uli dengan tangan memang tak larat nak dpt adunan elastik...

Farha IbuCergas said...

alhamdulillah berjaya dah buat roti gebu. mmg saya letak dua bahan tu dah skrg. ketagih meroti sendiri. jenuh betul nak tggu proofing kali pertama tu.

bile tdo, terlajak tdo pulak kang. over proof la pulak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...