Friday, October 20, 2017

Soto

Assalamualaikum & salam sejahtera...




Taugeh takde.. ganti dengan kobis hiris pun boleh..



Dulu2 cukup malas nak masak soto. Rasa macam leceh & banyak kerja je nak masak soto. Bila dicuba sekali, rupa2nya masak soto cukup mudah. Jika ada pembantu lagi cepat boleh hidang terutama bab nak racik2 isi ayam tu je yang rasa lambat. Hehehe... Sekarang hidangan soto dah jadi kegemaran kami sekeluarga. Yang penting wajib ada bergedil. Bertambah2 anak2 & suami makan. Lebih2 lagi jika soto digandingkan dengan bihun. Tapi kali ni MaDiHaA sediakan soto yang dimakan dengan nasi impit & mee kuning pula. Tukar2 selera.

Terima kasih Yatie berkongsi resepi mudah ni. Tak susah2 nak kena cari rempah soto.  MaDiHaA guna rempah sup je itupun dah cukup sedap dah. Jom masak soto...

Pinggan kahwin?? Kami memang sempoii.....


SOTO
Resepi : Yatiememories

BAHAN-BAHANNYA
  • Nasi Impit secukupnya
  • 1 ekor ayam - dipotong 4 (3 kpng di goreng dan 1 kpng di cincang kecil2)
  • 3 s/b rempah sup/ rempah soto
  • 1 ketul sup bunjut adabi
  • 1 s/b lada sulah- di tumbuk lumat
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • 6 cwn air atau secukupnya
Bahan Tumis
  • Rempah tumis(1 kayu manis, 1 bnga lawang, 2 buah pelaga dan 2 biji cengkih)
  • 2 biji bwng merah- di hiris
  • 2 ulas bwng putih- di hiris
  • 2 btng serai- di titik
  • 2 cm lengkuas- dititik
Bahan Kisar
  • 1 biji bawang besar*
  • 5 ulas bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
Bahan utk tabur dan di makan bersama nasi impit.
  • 1 mangkuk kecil tauge
  • 1/2 cwn kcng tanah- di goreng
  • 1 paket kecil su'un- di goreng
  • sambal kicap secukupnya
  • 2 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris halus
  • Sedikit bawang goreng
  • Garam dan sedikit gula
CARA-CARANYA
  1. Kisar halus bahan yang bertanda *
  2. Sementara itu goreng 3 keping ayam yg dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan dahulu.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan rempah tumis, bwng merah dan bwng putih yg di hiris, serai dan lengkuas yang telah dititik hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar, kacau hingga garing.
  4. Masukkan rempah sup dan serbuk lada sulah, kacau sebati dan masukkan kiub ayam tadi, masukkan air dan ayam yg di cincang tadi... gaul rata.
  5. Masukkan sup bunjut adabi dan gaul sebati.
  6. Biarkan sehingga mendidih, masukkan garam dan sedikit gula, kacau rata dan perasakan.
  7. Sekiranya rasa dah ok, matikan api dan bolehlah hidangan bersama nasi impit.
  8. Sementara itu siat2kan isi ayam hingga habis.
Cara Penyediaan
  1. Masukkan nasi impit yg telah di potong kecil kedalam mangkuk hidangan, kemudian letakkan sedikit tauge, ayam yg telah di siat2 tadi, kcng tanah goreng, su'un goreng dan tuangkan kuahnya, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Letakkan sedikit sambal kicap.
  2. Setelah siap bolehlah di makan. Selamat Mencuba...
Sambal Kicap
  • 10 tangkai cili padi merah
  • 15 tangkai cili padi hijau
  • 3 ulas bwng putih-bakar sebentar
  • 1/2 cwn kicap manis jalen atau secukupnya
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil minyak masak- supaya biji cili hancur
  • 2 biji limau kasturi-ambil jusnya.
Caranya
  1. Kisar cili padi merah dan cili padi hijau, minyak, bwng putih bersama kicap jalen tadi.
  2. Tuangkan dlm mangkuk dan campurkan jus limau kasturi tadi. Gaul sebati.
  3. Boleh di makan bersama soto tadi. Sedap juga di makan bersama begedil ayam.

Resepi Bergedil Ayam boleh klik : SINI

Selamat mencuba!

1 comment:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Kalau rajin masak soto, bolehlah cuba rempah soto sharifah. Tapi sy kalu tak ada rempah soto, mmg sy guna rempah sup aje, yg penting kena bubuh santan & ada bergedil, hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...