Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, September 29, 2011

Apam Jagung Kukus

Assalamualaikum...


Ada lebihan jagung dalam tin baki buat bingka roti berjagung (tak ambik gambar) yang dibawa ke rumah makcik masa dia buat open house baru2 ni... sayang pulak kalau dibiarkan lama2 dalam peti ais.. lama2 mesti rosak... teringat kat resepi Apam Jagung yang dah lama aku print dari fotopages Kak Rinn.... berzaman simpan resepi ni... baru ni lah sempat dicuba... buat 2 adunan terus sebab nampak adunan macam sikit jer...

Thanks ye Kak Rinn untuk resepi ni. Sedap..! lembut jer.. dapatlah jadikan sarapan utk anak2.. ada yang bawak bekal ke sekolah... dapat bagi kat baby sitter sikit, baki makcik jugak... sama2 merasa kata orang...


Jom tengok resepinya...




Apam Jagung Kukus
Resepi : Rinnchan
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan-bahan:
120gm mentega
70gm gula caster
2 butir telur
120ml susu segar atau susu cair
100gm krim jagung
225gm tepung naik sendiri
Kismis hitam utk hiasan (MaDiHaA tak letak pun)

Cara-cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Gunakan mixer dgn kelajuan tinggi.
2. Masukkan telur sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati.
3. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan
mentega dan kacau rata.
4. Masukkan susu segar di selang-seli dengan lebihan tepung. Kaup balikkan menggunakan spatula.
5. Sementara itu panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dgn kain supaya
air dari bhg dalam tudung tidak menitis ke atas apam.
6. Isikan adunan ke dalam acuan yg sesuai, hiaskan dgn kismis hitam dan kukus selama 15 minit. (bergantung saiz acuan.. MaDiHaA kukus 12 minit jer)
7. Sejukkan apam terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.


Selamat mencuba!

17 comments:

Lya Colours said...

wah resepi baru ni. copy.hehe

ady said...

as-salam
comelnye apam apam jagung tu...mesti sedap ada jagung dlmnya...

Yana Shaiful said...

Salam Kak Ratna..

mintak izin nk copy resepi ni ye..yana mmg suka dgn apam.. dpt pula resepi baru ari ni..sukanya..kna p cari jagung dulu br bleh bt :=)

Zaliedana said...

Kak Ratna madihaa,uish xpernah tau lak jagung pon leh wat apam,nak try juga nanti kalo da jagung,hubby mmg suke jnis2 apam..

Mas said...

wahhhh..lembut gebu la kak apam jagung tu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Lya Colours: dah bertahun dik resepi ni akak simpan.. baru buat.. hehe.. silalah copy yerkk.. hehe..

Ady: W'salam.. memang sedap Ady.. bila mkn terasa jagungnya..

Yana Shaiful: Salam Yana.. silalah copy.. ni pun resepi dari kak Rinnchan.. akak share sama2 utk yg berminat..

Zaliedana: ada CT... lama dah resepi ni akak simpan tau.. baru ni dpt mencuba..

Mas: memang lembut... sedap.. anak2 pun suka..

tun_telani said...

wahhh.. nmpk gebu je apam akak.. tun xpenah lg tgk apam jagung sblm nii.. dh lama x beli jagung.. bila beli mesti habis wat puding jagung je. len kali nk try apam ni pulak.

Mamasya said...

Ratna, sypun berzaman simpan resepi apam jagung dr k.Rin tp tak terbuat2...tertanggu sbb anak2 kurang mkn kuih-muih. ni tengok Ratna buat...teringin nak buat jugak.
sempat Ratna ambil tempahan puding tu...mmg sedap puding marble tu.open house rumah hari tupun sy buat soto...mudah dan mmg kegemaran semua kalau soto..budak2 pun suka.kita yg dewasa ni letak sambal kicap...lagilah sedap..
re; Rumah Ganu & Kel pun ada tp kami tak dpt pergi masa open house rumah Kel dan rumah Ganu tak buat open house sbb pegawainya balik Msia.
Alahai cian Alin puting kena balik lari ke cik ti..hi..hi...cian tu susah nak tidur. Syakirah tak boleh berengggang dg kain lampinnya..pegang..cium kalau nak tidur atau minum susu. bagus Alin dah lepas diaper..Syakirah masih berlatih...lepas buang air baru nak cakap.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tun_telani: akak pun jarang beli jagung tin tu.. hari tu beli sebab nak buat bingka roti berjagung nak di bawa ke rumah makcik masa dia buat openhouse.. ada lebihan jagung tu yg buat apam ni pulak.. cubalah tun.. memang sedap..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Mamasya: itulah Ziela.. saya buat ni pun sebab ada lebihan jagung dlm tin tu.. dok cari2 balik resepi yg guna jagung.. jumpa resepi apam ni teruslah buat takut jagung tu rosak simpan lama2 nnt...
re: oh... syakirah pun ada benda yg dia suka jugak yer.. hehe.. tapi takpelah tu.. tak menjejaskan apa2.. barang kesukaan alin tu kalau dibiarkan takut lak gigi dia tak cantik.. hehe.. ohh syakirah masih berlatih yer.. takper.. lama2 nnt pandailah dia.. lgpun syakirah lahir lewat dr alin kan... alin dah 2 tahun setengah dah..

lina_pg said...

assalam madihaA,nmpk gebu jer apam ni..kalau nk mkn apam kena beli jer sbb anak2 tak brp suka.Kalau wat buat pun msti mama ngan abah jer mkn..tumpang mkn kat sini lah

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. suami ita bab jagung ni memang suka kak.. iat pun suka juga .. ni ada apam jgung tentu dia suka kalau buat ni

Nieza said...

Assalam kak Madiha, apa khabar? byk dah tertinggal menu bestx2 akak ni. menarik apam jagung tu kak tak pernah buat lagi..harus dicuba nanti..:)
p/s: tq atas doa dan ingatan akak yer:)

MULAN said...

fuuhhh.. malam2 nak tidor ni rasa lapar pulak tengok apam ni..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak cayang...
wah menarik nie.. x perna lg makan apam jagung... nampak sedap tu akak....

Nurul said...

Assalam, k Madiha...
menarik juga apam jagung ni... x pernah merasa lagi... ader stok jagung nanti, leh la try buat juga...

* k Madiha, nanti singgah blog yer amik award...

Kakwan (K1) - citarasawan said...

K1 pun nk cuba wat apam jagung nih,, tpi jgung fresh jee ade agak bleh pakai kott..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com