Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, September 22, 2011

Triffles

Assalamualaikum...


Sementara ada sedikit tiupan angin R & mood mengupdate dah pulih sikit... so hari ni aku update dulu resepi yang aku buat baru2 ni untuk jamuan atau acara makan2 sempena Aidilfitri kat rumah hari tu... Resepi2 yang dah biasa kawan2 buat.. aku pun dah beberapa kali membuatnya.. tapi buat dulu2 tu dok update kat fotopages.. kali ni update kat blog pulak... 

Sebenarnya.. aku buat Triffles ni tak ikut sangat resepi asal.. main agak2 aje.. sebab aku buat untuk 2 bekas.. satu bekas yang panjang & satu lagi bekas yg kecik sikit... tapi resepi letak kat sini ikut resepi asal yer.. Tapi ada jugak yang aku ejas2 sikit mengikut apa yang aku buat berbanding resepi asalnya tu... Apa2pun.. terima kasih kepada Kak Liza atau Chef Hanieliza untuk resepi yang sedap ni...

 Triffles yang dah berbalut dengan plastic wrap.. so nampak blur aje.. hehe

TRIFFLES
Resepi : Kak Liza

Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll (MaDiHaA gunakan resepi kek span vanila (TANPA DIGULUNG) untuk swissroll batik & resepinya seperti di bawah)
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry (MaDiHaA gunakan Crystal Jelly jenama Nona @ kurangkan sukatan airnya kepada 300 ml saja ~ saranan menggunakan 400 ml air)
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard (MaDiHaA tambah lagi sesudu besar)
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar

Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan pekat. Angkat dan biar sejuk. (MaDiHaA buat step 2 & 3 dahulu barulah masak kastard (step 1).. bila kastard dah masak terus je tuang ke atas potongan kek yg telah dibasahkan dengan jus buah cocktail tadi..)
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh/masak agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.

Ini triffles yang dah terpotong... yang ini yang dalam bekas kecik... 
yang dalam bekas panjang tu terlupa nak snap dekat....

Okay... untuk Triffles di atas... MaDiHaA gunakan resepi Swiss Roll Batik di bawah untuk menghasilkan swiss roll yang diperlukan.  TAPI... untuk triffles ni.. MaDiHaA tak gulungkan pun keknya tu.. terus je potong kiub2 lebar & terus susun ke dalam caserol/bekas kaca yang digunakan. Tapi resepi ni lengkap dengan tips2 untuk menggulung. Terima kasih Apek & Maklang Azie untuk resepi ni yer... Resepi ni antara resepi swiss roll yang paling sedap!

RESEPI KEK GULUNG/ SWISS ROLL BATIK
Sumber : dr FP MakLang asalnya dr Apek

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B (MaDiHa guna gred B)
4oz gula castor (MaDiHa kisar gula pasir)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco /serbuk koko

Bahan sapuan/filling (terpulang anda mahu gunakan apa2 perisa / cream yg disukai)
Blueberry filling & Kiwi filling

Loyang yang MaDiHa gunakan ialah loyang shortbread yg ada 100 petak tu.. ukurannya 12" x 12" (ini kalau nak buat swissroll yer.. kalau taknak gulung.. guna jer loyang saiz 10" x 10" tu)

Caranya
1.Telur, gula, ovelet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tepung dimasukkan dalam bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
2.Adunan dah gebu akan bertukar menjadi warna putih.
3.Masukkan mentega cair, kemudian kacau rata ngan sudip kayu.
4.Asingkan sedikit adunan tadi (skit je dlm setengah senduk setakat nak buat line) ke dalam bekas lain yg lebih kecil kemudian bancuh dengan sedikit coklat emulco. Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag. Potong sikit sj hujung piping bag utk buat line.
5.Tuangkan adunan yg byk tadi ke dalam loyang shortbread td yang telah dialas dengan kertas kuih (MaDiHa guna kertas minyak) kemudian ratakan permukaannya
6.Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang mengikut kreativiti anda sendiri.
7.Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah atau ikut kreativiti anda sendiri.
8.Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
9.Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan filling/ cream sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2.
10.Setelah jem disapu rata, gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

Nota mklang : >>very2 usefull tips...
- jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll.
- jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti.
- time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
- filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp
- pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak
-mklang guna loyang sbread 50 petak tu je... dpt 2 swissroll...loyang tu kan pelbagai guna ~ (MaDiHa guna loyang shortbread 100 petak.. dapat 1 swissroll yang besar & panjang


Selamat mencuba!

7 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak,tula sy pon vitamin r baru duk mai pelan2 dah,hehe..Kalo angin m,mmg lappy pon xon kadang tuh..Kak,alangkah nikmatnya kalo dapat sepotong triffles time panas cam skang ni..

aroha mizwa said...

salam...
akk...teringin nk mkn triffle dah lama xbuat, sy suka,hubby pon suka hehehe,,,

kaksu said...

Assalam madihah, akak pun baru je rajin sikit jengah blog sendiri yg bersawang tu hehe...
cantik je triffles tu bila dipotong, buat tekak teringin pulak...mintak izin copy resipi yea...terima kasih.

tun_telani said...

sedap! tun suka guna swiss roll, mmg sesuaiii je rasa dia ngan trifle. tp sah2 laa tun beli je swiss roll tu. hihi.. dh lama x makan nih.

dkna said...

2 kali cuba buat trifle tapi kurang menjadi...heheeee...

nak cuba lagi laaa :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak madihaa cayang...
wah sedaaaapnya tu.... suka sgt makan tp buatnya x jugak.. ehheheh.. rajin akak buat.. kalu dkt nak juga rasa yg akak buat nie.. mmg nampak sedap sgt...

dkna said...

akak...dkna nak cuba resepi akak nie yea..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com