Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, September 23, 2011

Muffin Pisang Coklat Chips

Assalamualaikum...

Masih dengan menu jamuan raya tempohari... Kebetulan ada banyak pisang masak dalam petiais... Dah tak tau nak buat apa.. daripada membazir.. terfikir nak buat muffin pisang... boleh juga dihidang masa jamuan tu...


Resepi Muffin Pisang Coklat Chips ni MaDiHaA ubaisuai dari resepi Banana Muffin milik Chef Wendy Khor yang di ambil dari fotopages Ana Elianas beberapa tahun yang lalu.  Ana pulak ambil resepinya dari buku yang dibelinya.  Rasa muffin pisang yang pernah MaDiHaA cuba ni memang tersangatlah sedap (walaupun dah dikurangkan gulanya).  Terus teringat nak buat ikut resepi ni dengan mengolah sikit bahan2nya sebab MaDiHaA nak bagi ada rasa coklat2 sikit supaya budak2 suka. Alhamdulillah.. anak2 cakap sedap.  MaDiHaA sendiri tak merasa sebab terlampau sibuk bercampur penat agaknya. Masa baru masak tu pun tak lalu nak rasa sebab muffin ni dapat banyak... bila tengok banyak2 gitu.. lagi tak lalu nak rasa.. hehe..  Masa jamuan tu pulak.. makanan banyak.. memang tak mampu nak rasa semua... Tapi takper.. pisang ada lagi nanti boleh buat lagi.. hehe..

Okey.. kat bawah ni resepi yang telah MaDiHaA edit  & terjemahkan tu yer.. Terima kasih Ana yang berkongsi resepi yang diambil dari buku tu yer..

 Muffin yang dah di'selimut'kan...

Muffin Pisang Coklat Chips
Diolah oleh : MaDiHaA a.k.a Ratna
Adaptasi dari : Banana Muffin, Wendy Khor recipe book

Sumber : Ana Elianas, Penang (tak dpt nak link.. nnt dah boleh ratna link yer)


Bahan2 A
400 gm butter (dicairkan)
300 gm / 6 biji telur
200 gm susu segar

Bahan B
600 gm pisang yang dilecek
300 gm gula perang (resepi asal guna 400 gm gula kastor~ terpulang anda nak letak byk mana)
2 gm garam

Bahan C
530 gm tepong gandum
10gm (2 tsp) baking powder
10gm (2 tsp) sodium bicarbonate
20 gm serbuk coklat


Bahan D
1 cawan coklat chips
Cheroly merah secukupnya (optional ~ sekadar nak naikkan warna)

Cara2 menyediakan
1. Campurkan butter cair yang telah disejukkan bersama telur & susu.  Kacau sehingga rata. 
2. Ayak kesemua bahan C. Ketepikan dahulu.
3. Dalam mangkuk yang besar.. campurkan pisang lecek, gula & garam. Gaulkan sehingga rata & gula hancur. Masukkan bahan A & kacau rata.
4. Akhir sekali masukkan setengah cawan coklat chips & bahan yang diayak & kacau rata. Jangan terlebih kacau.. Cukup sekadar sebati saja.
5. Sudukan ke dalam acuan muffin yang disediakan sebanyak 3/4 penuh. Taburkan sedikit coklat chips & cheroly merah di atas permukaan muffin.  Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 20 - 25 minit dengan suhu 180C. (bergantung oven masing2)


Selamat mencuba!

6 comments:

tun_telani said...

kak madihaa.. tun suka mkn mapin pisang, kek pisang, dan apam pisang... senang citer, kalau pisang2 ni mmg kompom tun 'ngap' dgn cepatnyer laa.. hihi

Lya Colours said...

saya suka pengat pisang letak jagung. yum yum yum
ari tuh raya buat kek marble pisang tapi bantat. huwaaaa

Juwita Jamaludin said...

lawa kak gebu je... tentu budak2 suka kak sebab ada banyak coklat chipnya

Anna Qawina said...

meriah gitu muffin akak..

HomeKreation said...

Salam madiha.... wah best ni ada mapin!

noor said...

Assalam Madiha...lamanya kita tak masuk sini. Nampak si muffin tu terasa lapar gak tika hujan hujan nie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...