Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, January 20, 2012

Pecal Terung Bakar

Assalamualaikum...

Bersua lagi hari Jumaat yang Dingin... Pepagi lagi bumi dah dibasahi hujan rahmat... syukur alhamdulillah... segarlah sedikit pohon2 yang kehausan tu...

Oklah.. kali ni nak berkongsi lauk yang sangat simple tetapi sangat sedap & menepati selera kami sekeluarga. Resepi ini aku buat mengikut resepi warisan dari ma tersayang.  Nama resepi yang ma selalu sebut seperti yang aku tuliskan kat atas. Mungkin orang lain pun pernah masak macam ni dengan nama panggilan yang lain.. Ada sekali dulu tu.. Izahdaut pun pernah masak lauk ni dengan nama panggilan Terung Bakar Bersantan.  Tak kisahlah kan.. Yang penting masakan ni memang sedap! Si Haziq yang cerewet sikit bab makan2 pun suka lauk ni. Lauk ni adalah lauk kegemaran arwah ayah.  Kalau ma masak lauk ni memang arwah ayah berselera sungguh makan.  Tak sangka pula bila diperkenalkan pada hubby masa baru2 kawin dulu... hubby pun suka dengan lauk ni. Tapi hubby kata lauk ni macam versi kerabu yang biasa maknya buat. Tak kisahlah pecal atau kerabu.. janji sedap! hehe.. Kalau sebelah kampung suami di Raub.. mereka gunakan resepi seakan resepi ini untuk buat kerabu umbut kelapa. Cuma santan yang digunakan tidaklah banyak & berladong macam yang aku buat tu.. & lagi satu.. dalam resepi kerabu tu ada ditambahkan kerisik.  Memang best sangat2! One of my feberet juga kerabu dari umbut kelapa style MIL ku ittew... Pernah ku buat dulu dan masukkan resepinya kat SINI kalau kawan2 nak tengok. Memang berselera makan kalau dapat lauk2 kampong macam tu!

Terima kasih pada ma & MIL yang banyak mengajar & perturunkan ilmu masak memasak pada anakmu ini.. Hanya Allah saja yang dapat membalas jasa kalian... Semoga ma & MIL sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik2 hendaknya... Amin...

Ok jom kita semak resepinya ye.. mana tau ada yang nak mencuba. Kot2 dah tak tau nak buat apa dengan sayur terung yang ada dalam peti ais tu.. bolehlah cuma resepi mudah ni.  Resepi ni aku copny & paste aje dari Fotopages MaDiHaA dulu.


PECAL TERUNG BAKAR
Resepi : MaDiHaA's Mum

Bahan2
6 biji terung panjang saiz sederhana (kalau guna terung panjang yg comel2 tu.. boleh lebihkan)
2 cawan santan yg agak pekat dari 1 biji kelapa - perah guna AIR MASAK!
(jika guna santan kotak.. gunakan 1 cwn santan + 1 cawan air masak)
1 sudu besar udang kering - rendam dan tumbuk halus
4 - 5 ulas bawang merah - tumbuk
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus (jika nak pedas boleh lebihkan)
garam secukup rasa

Cara2 Menyediakan
1. Basuh terung dan bakar sebiji2 sehingga lembut.. balik2kan supaya masak sekata
(MaDiHa bakar guna oven.. boleh juga guna dapur gas.. kena kerap balik2kan.. tp kulitnya akan jd hitam2 sket.. TAPI.. jika bakar guna api dapur/bara dapur arang.. terung akan berbau WANGI!)
2. Bila terung dah sejuk.. kupaskan kulit terung sehingga bersih dan ketepikan dahulu.
3. Dalam satu bekas.. masukkan santan, bawang tumbuk, lada hitam & udang kering serta garam dan kacau hingga rata.
4. Rasakan garamnya.. kemudian masukkan terung yg dikupas tadi dan balik2kan..
5. Sedia utk dihidangkan..

Nota MaDiHaA: Masakan ni tak perlu dimasak atas api sebab kita dah gunakan santan yg diperah menggunakan air masak.. Hidangan ni tak boleh bermalam.. takut basi pulak.. lepas buat.. terus hidang.. 


Selamat Mencuba!

12 comments:

Cik Ecah said...

owh...cenggini ropenyer...
pestime tgk :)

~K Ham~ said...

ratna sayang...perut akak terus berbunyi...lapooooooooooooo

Roses_Leo09 said...

salam ratna

1st time hanim tengok lauk ni lepas kahwin. hb org banjar. Ini kira lauk kemestian family hb. Tapi hanim tak makan sebab ada bawang mentah dan santan tak masak. Dlm kepala ni selalu makan santan yg masak atas api, jadi walaupun santan tu dibancuh dengan air masak perasaan tu tetap kata santan mentah. nak kena ubah mind set ni .....

MIL selalu hiris besar2 bawang tu dan letak sikit belacan.

Kak Sam said...

perghhh kak sedapnya..

Hajar said...

salam...baru pestaim gak tengok pecal terung nih...selalu makan pajeri atau masak sambal je :)
re: miss u too...terkdg ada gak singgah umah akak jamu mata tapi malu meow-meow nak say hello...hihi, tapi akak tetap terbaekkk cam zaman berfp dulu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

a'ah Cik Ecah... gitu ler rupa dia... simple je tp sedap tauu!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam K.Ham... la ye ke kak? ni mesti lom lunch lagi ni.. tu yg berbunyi.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Hanim...
Ohh... ada gak ye orang Banjar masak lauk ala2 gini.. bermakna betul ler tekaan akak.. hehe.. cara seakan2 tp nama lain kan? laa... napa tak makan.. at least kena gak cuba barulah tau sedap ke tidak.. hehe.. tak makan takut sbb santan tak masak... rasanya dah biasa juga kita mkn santan yg tak dimasak macam santan dalam cendol pun tak masak jugak kan? hehehehe... mmg betul tu kena ubah mind set & kena beranikan diri merasa...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hehehe.. mmg sedp K.Sam!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

w'salam Hajar..
ye ke Hajar? akak pernah masukkan resepinya dlm fotopages tak lama dulu.. mgkin tak perasan kot.. hehehe... asyik mkn menu serupa je bosan gak... kena tukar2 cara memasak barulah variety sikit.. hehe.. anyway.. TQ sbb rajin gak jenguk2 akak kat sini ye.. akak je yg jarang berkesempatan nak blog walking dek kekangan masa...

Erani Zuhran Mohd Nor said...

Simple dan menarik... mesti cuba ni. Tambah lak baru jer dapat terung semalam..member kasi.. TQ Ms. Ratna

faa.rosli said...

salam akak. arwah atuk faa pon suke lauk ni. faa pon suke.

faa suke blogwalking blog akak. bnyak masaakn tradisi yg akak buat.

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...