Friday, June 3, 2011

Baulu Senyum

Assalamualaikum..... salam Jumaat & salam 1 Rejab buat semua...


Hari ni tentu ramai yang berpuasa sunat 1 Rejab... kann?  Selamat berpuasa  diucapkan kepada semua yang sedang berpuasa hari ini.  Doa ku semoga dipermudahkan semua urusan sepanjang hari ini yer.. 

Hari ni.. MaDiHaA nak berkongsi resepi baulu yang baru dicuba 2 hari lepas.  Dah lama anakda ku Dini minta buatkan kuih baulu.  Ini gara-gara tak puas makan masa kat rumah makcik ku tempohari.  Makcikku buat baulu biasa tapi dia bakar dalam loyang.  Jadi Baulu tu dipotong-potong macam kek jadinya.  Almaklum.. kat rumah orang.. takkan nak makan beria2 pulak kan.. lagipun masa tu ada jugak tetamu lain.. jadi aku cakap kat Dini... nantilah ibu buat yer.  Dah agak lama jugak tapi ibu belum sempat jugak nak buat.  Sampai si anak dah bertanya2... hehehe.. Kali ni.. ibu dah buat kuih baulu nya... tapi bukan baulu tradisional tu.. tapi ibu buat baulu kaler2 lagi! Sebenarnya.. baulu yang aku buat ni dah terlebih masa mengukus.. gara2 dok ralit membaca surat khabar la ni.. hehe.. sepatutnya kukus 15 minit aje.. tapi aku dah kukus 20 minit.  Tu sebab baulu tu dah terlebih senyum.. kehkehkeh...

Jom tengok resepi Baulu Senyum ni! Baulu ni tersangatlah lembutnya tau! Memang gebu betul.  Gebu & lembut disertakan pulak dengan harum bau strawberry.  Memang sedap!  Teksturnya tak sama dengan baulu biasa yang mak2 kita dok buat dulu tu.  Yang ini lebih gebu... Terima kasih kepada Ainin Naufal yang berkongsi resepi ini dalam Majalah Jelita Mei 2011


Baulu Senyum
Resepi : Penulis Novel Ainin Naufal (Majalah Jelita Mei 2011)
Bahan-bahan
1 cawan gula halus (MaDiHaA guna ¾ cawan)
1 ¾ cawan tepong gandum
1 camca teh serbuk penaik (baking powder)
1 camca besar ovalet
2 biji telur, disejukkan (dari petiais)
¾ cawan susu segar
1 ½ camca teh esen vanila

Perasa:
1 camca besar coklat emulco
1 camca besar pes strawberry (MaDiHaA campur pewarna merah sikit)
(boleh gunakan sebarang perisa kesukaan)


Cara Membuatnya:
1. Campurkan semua bahan (kecuali bahan perasa) dan pukul pada kelajuan tinggi sehingga adunan putih.
2. Bahagi adunan kepada tiga bahagian.  Campurkan coklat emulco pada satu bahagian.  Bahagian kedua dicampurkan dengan pes strawberry & bahagian ketiga dibiarkan putih.
3. Panaskan periuk pengukus anda.  Masukkan setiap adunan ke dalam piping bag. Paipkan ketiga2 adunan ke dalam cawan kertas sehingga memenuhi ¾ ketinggian cawan kertas.
4. Kukus selama 15 minit dengan api kuat.  Sedia dihidangkan.

Yang ni dah di'buka' baju nyerrr... cer tengok betapa lembutnyer baulu ni...

Nota MaDiHaA: MaDiHaA kurangkan sukatan gula & manisnya sedang elok ditekak MaDiHaA.  Resepi di atas MaDiHaA ada edit2 sikit cara penyampaiannya. Tapi tak menjejaskan resepi asal. Harap maklum.

Selamat mencuba!

20 comments:

AZLITA AZIZ said...

salam kak...
Waaaaaaa... akak dah buat tadi ita baru belek2 resepi ni dalam majalah jelita tu.. tup tup akak dah buat...
comel lah kak! alamak dah tergoda dah ni... ada kang ita dok godek2 jugak ni kang...
kak.. ni lebih kepada bahulu atau lebih kepada apam?? ita mmg suka bahulu! tak jemu2 makan..

Anna Qawina said...

waaa....cun sungguh...

Citarasa Rinduan said...

kak ratna..
ya ampun, nie bukan takat senyum jer.. gebu... gembira pun ada...

kalau kita jiran sebelah umah.. udah ayu gati dgn bingka pisang..

boleh??

izahdaut said...

banyak tak dapat baulu ni kak. nampak gebu n cantik je. mcm nak try jugak. tapi kan nak tanya, akak putar adunan tu kan berapa lama ye. saya selalu fail kalau buat mekar2 mcm ni

Zaliedana said...

Assalam kak,mmg mekar bertaman n berjambak2 dah ni kak..Cam nak buat pong da juga nih,hihihi..Mesti dini sronok kan ibu buat bahulu yg tersenyum nih..

IdaShazana said...

amboi..mekarnya senyuman baulu tu. tentu tuannye senyum berkali2 ganda

ijayuji said...

Salam kak madiha!! gebussssssnyerrr akaknyer bauhulu!!!! nanti nak cuba buat jugak! suke benda2 kukus gini :D akak masak apa kak? hihihi nak tumpang makan tau :D

..::tarabozu::.. said...

ishhh.. geramnyer.. cam bunga kembang setaman..nanti nak try lah..

http://tarabozu2.blogspot.com

::Azura Rahman:: said...

cantik cantik cantik.. mmg gebus gebas laaaa.. geram rasa nk cubit skit rasa.. ekeke..

Ayu said...

wow baulu senyum cantik nya..
macam puannya suka senyum aje ya ratna..hehe

Ainin Naufal said...

Terima kasih Madiha kerana sudi cuba resepi yang tak seberapa tu. ^____^

Ezadlieza said...

salam kak madihah..
alahai...senyuman bahulu ni meggoda qolbu betul...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...Amboiiii mekarnya baulu ni...

ady said...

as-salam
cantik senyuman baulu tu madihaA...npk gebulah baulu..warna pun cantik..Gorgeous!!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
terlebih senyum tu yg cantik tu akak... cute jer diana tgk baulu tu akak.. comel!

cikmanggis said...

cantiknya sekali pandang ingatkan kelopak bunga:)masuk list dulu.terima kasih

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tq resipe ni kak ratna...klu org indonesia mereka panggil bahulu kukus...mahal sgt kat doha ni sis..LM nak cuba buat la ye..mana tau menjadi!

♥LOVE2COOK♥ said...

Sweet looking baulu!!! :D

Amie said...

assalamualaikum,
mmg nampak baulu tu senyum.... senyuman mengembang jadi semangkuk... he he he cantik!

anis baharum said...

Salam Madhiha... Tima Kasih untuk resepi baulu senyum nii.. tgh mencari resepi so singgah n menarik nampaknya. Nak try buat.. tima kasih. Salam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...