Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, November 21, 2012

Ikan Cencaru Sumbat Sambal



Assalamualaikum & salam sejahtera...

Alkisah minggu lepas masa blog walking ke blog Nani ternampaklah Nani tayang gambor Ikan Cencaru Sumbat Sambal.  Weehhh terus kecur!  Ini memang lauk feberetku Tp kalau buat selalu tak jadi serupa macam kat kedai... macam ada yang kurang je rasa dia.. Maka terus ku kecek resepi dengan Nani yang memang tak kedekut resepi... kalau tanya kompem dapat punya.. kekeke...


Sebabkan nak berjalan jauh hari ahad tu.. jadi petang Jumaat tu balik kerja terus singgah kedai cari ikan cencaru.  Alhamdulillah walaupun kedai pertama singgah takde ikan cencaru.. akhirnya kedai ke dua adalah juga rezeki aku... dapat cencaru yang agak besar & segar pulak tu.. syukurrrr!! Terus rembat 3 ekor.. ngam2 1 kg berat 3 ekor ikan tu.. hehe...

Terima kasih Nani bagi resepi sepantas kilat ye... akak pun sepantas kilat membuatnya.. takut woo nanti kempunan maklumlah nak jalan jauh ke Kuala Terengganu lagi ha.. hehe.. mintak izin ye Nani akak letak sini resepi.. resepi ni pasti akan ada ulangannya nanti.. insyaAllah.. suami & anak dara akak pun suka jugak ni... memang best!  Sapa2 nak mencuba dipersilakan ye.. memang tak rugi punya..

   
Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Bahan2
3 ekor ikan cencaru / ikan jeket (dibelah belakang & dicuci bersih. Gaul garam & kunyit, ketepikan dahulu)

Bahan sumbat
20 tangkai cili kering, potong kecil rebus
3 ulas bawang merah rose
3 ulas bawang putih
1 genggam kecil ikan bilis (ganti belacan) (MaDiHaA letak juga walaupun dah campur belacan)
(sape suka letak belacan.. go on je.. aku kureng minat)
1 inci belacan (MaDiHaA tambah)
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara menyediakan

1. Bahan sumbat di blend kering (kalau sape suka tumbuk lagi sodap.. atau giling.. tapi cik lesung aku comel sangat.. bape kali nak tumbuk.. so blend senang.. kan.. 

2. Dah hancur cili tu kena blend, masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.. and sumbat dlm ikan tu.. biar tang perut tu kasi lebih.. sbb kat situ ada ruang.. 

3. Then panaskan minyak dlm kuali.. goreng ikan tu.. jangan selalu kacau or nak terbalik kan ikan tu 2, 3 kali.. sbb nanti cili tu kuar jenjalan kat luar plak.. masa terbalikkan ikan, cukup buat sekali je.. bila masak terus angkat & siap untuk dihidangkan.


Nota Nani : ada yang suka bakar.. so boleh juga di bakar.. kan ada magic pan sekarang ni.. aku nan adoooo!!) tapi aku suka lagi goreng.. spesis2 bergoreng ni kan yg tersedap skali.. sbb kolestrol tinggi.. kan.. :) 


Selamat mencuba!

15 comments:

atie @ ejay said...

sedapnya kaaaak:)

JaSSNaNi said...

huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... akak.. love u so much la akak.. muah muah muah... biar lebam pipi kak madiha nani cium ni.. wahahahaha.. :)
thankssss sangat2 sbb sudi mencuba resepi nani tu.. sedap kan.. anak2 suka.. habis 3 ekor ikan tu kira ok lah tu kak.. laku laku.. :) hmmmm terliur tengok akak nye lak.. bila plak nani nak cari ikan jaket ni.. :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Aduh ratna ... bak mai la dua ekoq buat cek makan malam nanti nooo..

Mas Sani said...

sy pun suka tp malas nk buat huhuhu blh gitu?
sedap.... mkn dgn nasi panas lps tu ada plak syr kankong grg...alahai kecur sudah heheeee....

Asmah Yusof said...

sama feberet ngn husband kak....mmg sedap...dpt plak mkn pns...fresh gitu...hehe

GK Arusuvai said...

sound interesting.....i rasa sure rasa sedap ni.....hhmmm...kena beli ikan dulu...:-)

Jaja said...

mak ada beritahu, masa dia blk dr kedai makan tauke kedai tengah prepare ikan cencaru sumbat ni.... dia bg tip supaya sambal tu tak terkeluar dari tempat belah tu.... kena letak tepung gandum.... tepung gandum bancuh pekat dengan air... dah lepas sumbat sambal dalam perut ikan, tempek tepung gandum atas sambal tu... pastu boleh goreng.... sy tak penah cuba lg sbb mak dpt tau pun mggu lepas... try la...

zila norazila said...

perghhh akk ergugat jiwa tgk nie..mesti sedap..biasa zila beli jew..he hehhe malas btl nk sumbat..to klu wt sendiri mmg berbaloi kan..nk byk mana sambal tu pun boleyy..sedappp.

Norzie hany said...

Assalam Madiha.
Terliur sungguh tgk ikan caru sumbat Madiha ni,sedapnya makan dengan nasi panas2.

Rohah said...

salam kak, tgk pic je macam nak jamah nasi lagi malam2 mcm ni..

Diana said...

Pergghhh...ikan jeket sumbat sambal...
Best! Best! Best!
Dulu masa arwah emak ada, dia selalu buat resepi ni...
Makan ajer dengan nasi panas..panas... wah...dah cukup best dah rasa..

Akak, izin mengcopy resepi... kredit resepi untuk cik nani jugak..tq..tq..tq...

Nak mencari ikan jeket ar weekend nih...cuba buat...
[sedih pulak, bila tengok resepi ini..teringatkan arwah emak lak..-Al-Fatihah]

iwannabeumie said...

terima kasih kak ats perkongsian ilmu ye..

Unknown said...

sedappppp....

Unknown said...

sedappppp....

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...