Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, November 16, 2012

Shepherds (Cottage) Pie



Assalamualaikum & selamat pagi semua...

Hari ke dua dalam tahun baru Hijrah 1434... semoga apa juga yang bakal kita lalui dalam tahun baru hijrah ini adalah lebih baik dari tahun2 terdahulu... moga apa yang kurang & segala kelemahan yang ada dalam diri kita dapat kita perbaiki supaya menjadi seorang insan yang lebih baik di masa mendatang... amin...


Tahun baru dengan menu western? Ehh.. takdelah.. sebenarnya Shepherds (Cottage) Pie ni dah lama juga dimasak.  Rasanya dah hampir sebulan kot. Tapi kenapa lama sangat nak update ke blog ye? Biasalah... ikut mood tuan punya blog mana satu nak update dulu... Kadang tu sebab gambar ada banyak sangat yang membuatkan tuan blog pitam nak pilih gambar mana.. padahal gambar yang terhasil takdelah lawa mana pun.. kakakakaka....

Oklah.. jika nak tau lebih lanjut mengapa nama resepi ni ada perkataan "Cottage" di tengah2 tu yang mana pada kebiasaannya kita hanya gunakan nama Shepherds Pie sajakan?  Kalau nak tahu kenapa bolehlah klik kat dapur Kak Nor@secubitgaram kat sana ada penjelasannya... MaDiHaA malas pulak nak terangkan sebab Kak Nor dah jelaskan secara terperinci.  Kalau tak faham juga.. boleh klik kat dapur Kak Ayu@curlybabesatisfaction pulak.. hehe..


Sebenarnya resepi ini ada banyak juga versinya. Jadi bolehlah cuba yang mana satu berkenan di hati.  Dulu2 masa zaman belum ada blog, MaDiHaA pernah juga buat Shepherd Pie resepi Kak Rinnchan (tapi guna nama Pai Ubi Kentang) & update di Fotopages kat SINI sememangnya sedap!  Kali ni MaDiHaA cuba versi yang diolah oleh Kak Ayu (yang menggunakan sos spagetti) yang mana resepi asalnya dari blog Chef Hanieliza.  Boleh cuba mana2 yang berkenan di hati.  Kalau menu2 sebegini.. memang jadi kegemaran anak2. Mujur satu resepi ni dapat agak banyak, jadi puaslah anak2 makan.  Kebetulan pulak masa tu adik2 & ma ada datang, jadi dapatlah dorang merasa juga. Terima kasih pada Kak Nor, Kak Ayu & Kak Liza untuk resepi ni ye. Resepi ni ku ambil dari blog Kak Nor... mohon kongsi di blog MaDiHaA pula...
 

SHEPHERDS (COTTAGE) PIE
Sources Adapted from:-Hanieliza's Cooking
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Source : K.Nor@SecubitGaram


Bahan Kentang 
1.5 kg kentang potong dadu direbus bersama sedikit garam
1/2 cawan susu segar
2 s/b mentega
garam, serbuk lada sulah

Cara:-
Rebus kentang dulu dengan sedikit garam. Bila dah empuk, buang airnya, toskan dan lecek kentang bersama dengan mentega, serbuk lada sulah, garam dan susu, hingga sebati. Bila adunan dah sebati ketepikan-(Ayu siapkan yang ini dulu supaya senang nak pipe nanti sebab dah sejuk)

Bahan Inti
500 gm daging kisar(lembu)
1 botol kecil prego sos (tomatoes/mushrooms)

2 labu bawang besar potong dadu
2 ulas bawang putih cincang halus
1 tin kecil kacang peas
 
1 tin kecil cendawan butang dihiris
3 biji buah tomato masak dipotong dadu
1 batang lobak potong dadu
1 biji lada merah dipotong dadu
1-2 sudu besar cili serbuk
~ k.nor guna 1sb jer (ikut sama mcm Kak Nor)
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 kiub stok ayam
1/2 botol air dari botol sos pregos(selepas tuang isi kandungan gunakan botol tu untuk menyukat air)
2 s/b tepung gandum
garam + perasa secukupnya

Mozarella cheese untuk taburan


Cara
Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih hingga wangi. Masukkan lada merah, serbuk cili. lada sulah, lobak merah, tomato dadu, daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging nampak masak. Masukkan sos pregos, kiub ayam, kacang peas, garam & perasa dan air. Biarkan ia masak seterusnya. Agak2 daging dah masak dan sebati dengan bahan2, masukkan tepung gandum. Gaul rata adunan jangan pekat sangat atau cair sangat Siap untuk dibuat filling sheperd pie.
Angkat dan masukkan dalam mangkuk kaca tahan panas atau pinggan sekiranya nak buat pie dalam mangkuk kecil, atau aluminium foil.

Bahan Sos Putih(White Sauce)
1 cawan susu segar, atau ikut kepekatan yang sesuai atau ikut suka nak cair atau pekat macam mana.
60g mentega
60 tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam + lada hitam kasar
sedikit italian herbs

Cara:-
Panaskan mentega dalam kuali dan biarkan ia cair. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kacau rata, hingga sebati dan tepung tak berketul. Masukkan susu, sedikit serbuk lada hitam + lada hitam kasar serta sedikit italian herbs, kacau hingga sebati dan ikut consistency yang disukai.Matikan api dan siap untuk curahkan atas inti shepherd pie.

Cara Assembling Shepherd Pie:-

Inti dimasukkan kedalam mangkuk kaca tahan panas(bakeable) atau mangkuk aluminium foil.
Curahkan white sauce diatas. Taburkan mozarella cheese. Pipekan kentang yang telah dilecek dan digaul tadi diatas inti, ikut suka pattern macam mana atau kalau tak nak pipe just ratakan aje pun boleh. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan, selama 30 minit at 200C atau sehingga kentang nya dah nampak golden yellow.. Serve hot.

17 comments:

JaSSNaNi said...

akakkkkk)))) awat banyak sangat buat ni? kalau dekat sure dapat 1 bekas tu... aduhhh.. nak pindah dok tepi umah akak lah.. tapi akak tak lama plak dok situ kan..

Lya Colours said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaa suka la. tapi malas nak buat hehehehe

Miss Lexus said...

sedapnye tgk...huhu...tp kalo buat ni mst x hbs...

JaSSNaNi said...

akak ))))
nani datang nak bagi tau... resepi ikan dah apdet.. :) special buat akak.. :)

Munnafendy said...

nak!!!!

mama sara nur said...

salam maal hijrah k.madiha
insyaallah kan semoga thn baru kehidupan kita lebih bermakna
wah menu barat ni memang sedap kalu dilayan kan..he he cuma sy blm try dan tak reti

norhidana said...

perkh... akak bt dana telan liur berkali2... sungguh menyelerakan...

tak kisah lah nama dia apa, yg pnting mmg bt org telan liur

lieyalatif said...

ya Allah kak...dugaan ape petang2 ni ...he he he...

tgk akak punye pie ni hah kaye tol chessenye...tebal betul cheesenye....telan air liur terliur lieya ni kak oiiiii....gitu le kalo pakar memasak, mmg tak kedekut bahan....

Mas said...

terliurnya tengok...
mas tak pernah try lagi buat pie...
bila nak try nie...he3

norlieharumaini said...

nampak sedap sangat..

ieda said...

alaaaaaaaaaa kakak nie buat org terliurrr mlm2 nie huhuh
buatlah satu utk saya kak !
saya nak tempah huhuhu

zila norazila said...

akk ...perghhh sedap x ingat..h ehhe kalu dekat leh ngendeng nie:)

Ayu said...

Assalam ratna..waduh terpampang shepperd pie kat atas tu..
terasa macam dah dekat aje tau..hehe..uish akak telan air liur aje malam2 ni tau ratna..
kalau dapat buat supper me no hal punya..hahaha...

part kentang tu aje akak ikut kak liza..yang inti tu akak buat cara akak..menggunakan recipe spaghetti bologneise..thank you dear sudi mencuba recipe yg tak seberapa ni..memang puas kalau buat sendiri..

hana said...

salam kak..... mende alah nih la yg kiter teringin nak buat tp tak terbuat2 (ntah ye ntah tak nak buat..hihihihi) ... nak ngecek akak dulu! nampak syedapppppp sgt222!

Amie said...

Sedapnyalah Madiha.... baunya sampai ke rumah kita tau! Terliur...

K.Nor said...

banyak bekas yg dapat ya.. alhamdulillah.. rezeki kan ratna :)

Bazlia Amoza said...

suka sangat dengan shepherd pie ni..hidangan simple tapi lengkap & kenyang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com