Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, November 1, 2012

Telur Hancur Lobpok.. apa tu?

Assalamualaikum...


Takde resepi special hari ni... sekadar berkongsi resepi di waktu2 kocek kempis.. hehe...  Alhamdulillah.. anak2 memuji2 lauk simple ni.. sampai si kakak dok sebut2 "ibu ni masak simple2 pun sedappp sangat" hehe... alhamdulillah... syukur ke hadrat ilahi... kena belajar2 makan yang simple2 macam ni... lepas ni entah apalah rezeki kita di masa2 akan datang... belajar bersederhana walau dalam apa juga yang akan kita lakukan... syukur masih ada rezeki.. kalau nak dibandingkan dengan orang lain yang lebih susah dari kita tu... memang tak boleh nak digambarkan kesusahan mereka... 


Shahdu shahdan pulak hari ni kan.. sebenarnya ada kisah di sebaliknya... tapi rasanya belum tiba masa untuk diberitahu kat sini... biarlah simpan dulu dalam hati.. tapi kawan2 di FB ada juga yang dah tau... takpelah kita berserah pada yang Esa sesungguhnya Dia lebih tau apa yang terbaik untuk kita... amin...

Ok jom layan menu sempoi ni... jangan terpinga2 dengan perkataan Lobpok tu ye... memang takde dalam kamus dewan anda.. itu singkatan dari LOBak Asin & Tauhu POK! Hehe.... nak ringkaskan nama resepi... boleh gitu?


Telur Hancur Lobpok
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
2 biji bawang besar (saiz sederhana) ~ dimayang
2 ulas bawang putih ~ dihiris
15 biji cili padi ~ dihiris
10 ~ 12 keping lobak asin ~ dihiris nipis & rendam 10 minit. (tos apabila nak digunakan)
10 ketul tauhu pok ~ dibelah dua kemudian hiris nipis
6 biji telur
garam & perasa secukupnya
minyak secukupnya

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak secukupnya (biar lebih sikit sebab nanti nak buat scrambled egg) lalu tumiskan bawang putih, bawang besar & cili padi hingga layu & wangi. Masukkan hirisan lobak asin yang ditoskan. Kacaukan seketika.
2. Masukkan tauhu pok, garam & perisa secukup rasa. Kacau & gaul sebati.
3. Akhir sekali, masukkan telur & kacau goreng hingga jadi scrambled egg.. Siap untuk dihidangkan dengan nasi panas2. 


Selamat mencuba!


11 comments:

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak...
petang2 ni hujan2 ni.. nampak telo hancur... kalau kat umah mau nani letak or cicah roti.. sedap ni.. :) hehehe.. anak2 suka kalau wat telo hancur.. lepas tu diorang cicah roti.. >>nani ajar tu<< :P
>>> akak.. sedikit sebanyak nani cam tau citer tu.. tapi tak tau the whole story lah.. kalau akak nak share.. silakan lah.. nani pun nak juga tahu.. kalau belum rasa nak share.. tak per.. :) apa yang terbaik buat akak.. tak per kak.. sabar je.. rezeki ada di mana2... ALLAH maha tahu.. ada hikmah semua ni.. sabar ye kakk

Qhaifa Nur said...

mmg special betul resepi ni...
taklah terasa makan telur kosong saja...

GK Arusuvai said...

special egg recipe....memang best makan telur hancur kan....makan dgn roti atau nasi pun sedap ni!!

Munnafendy said...

memang kretif lah! bertuah anak2 :)

caramello said...

kak ratna...sedap je nampak..nak-nak time hujan ni

Qasey Honey said...

1 pelajaran yg baru lobpok..hehe
nmpk sedap n cukup sempoi menu..time2 hujan ni kalau dpt..mgkn akan diratah gitu aje kot..hihi

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Simple2 macam ni leh makan nasi bertambah tambah! I like!!! :)


Join my Blog Event:~ DEEPAVALI DELIGHTS 2012

Azueriena Norash said...

tuuu dierrr ganass nama resepi....sedapp tu kann mkn ngan nasi panas2...ngan bubur pun sedapppp

Liza said...

salam madihaa, walaupun simple tp tetap sodaappp...

zila norazila said...

akk,
namaya susah nk sebut..he hehe samalah dgn zila kkdg lauk yg simple tu la yg paling sedap..tekur n kicap pun brtambah2 nasi klu tgh lapar..he hhee..:)

norhidana said...

heheheheh sembarang je ek kak bg nama, jnji kite paham

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com