Friday, December 13, 2013

Bingka Roti Berlapis Inti

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Masih ingat lagi misi MaDiHaA mencari resepi tanpa telur untuk menghabiskan lebihan kerak roti?  Sebenarnya.. dah lama habis semua kerak2 roti lebihan buat sandwich tempahan tempohari.   Alhamdulillah tiada yang membazir. Tinggal lagi.. MaDiHaA je yang tak sempat2 nak update resepi ke blog disebabkan kekangan masa.  Alhamdulillah kali ni godek2 resepi savoury pulak sebab anak2 kat rumah tu lebih suka kuih muih savoury berbanding kuih2 manis.  Selera mereka samalah dengan selera ayahnya.. hehe.. alhamdulillah.. bila dah siap bakar..  kuih ni digemari semua warga dalam rumah.  Lega... hehe..


Hasil eksperimen di dapur akhirnya kerak roti dah pun bertukar jadi Bingka Roti Berlapis Inti.  Yang penting ianya tanpa telur khas untuk anak bujang yang dalam pantang waktu tu.  Kalau kawan2 nak buat & letak telur pun takde masalah. Boleh je pecahkan telur sebiji atau dua & sebatikan dalam cecair dalam resepi sebelum dituang pada roti.



Bingka Roti Berlapis Inti
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2 Bingka
600 gm roti (dalam kes MaDiHaA ni roti kena timbang sebab menggunakan kerak2 roti lebihan buat sandwich.. jika guna roti kepingan.. anggaran 18 keping kot)
3 3/4 cawan susu segar 
3 sudu besar tepong jagung
4 sudu besar mentega ~ dicairkan
Cheddar Cheese atau mozarella cheese secukupnya (MaDiHaA guna cheddar cheese)

Cara menyediakan
1. Sediakan inti seperti resepi di bawah & ketepikan dahulu.
2. Bancuh tepong jagung bersama sedikit susu sehingga rata.  Satukan bersama lebihan susu serta mentega cair.
3. Tuangkan ke dalam bekas yang berisi roti & biarkan ia kembang.
4. Sapukan loyang 10" dengan mentega.  Tuangkan setengah daripada adunan roti tadi ke dalam loyang.  Tuangkan pula inti yang disiapkan tadi rata2.
5. Tuangkan lebihan adunan roti menutupi inti tersebut. Kemudian taburkan cheese pilihan anda. Lagi tebal cheese lagi sedap!
6. Bakar Bingka anggaran 50 minit atau sehingga bingka masak sepenuhnya.  Sejukkan sebelum dipotong.


Bahan Inti Kari Kentang & Ayam 
Resepi : MaDiHaA aka Ratna


Bahan2
450 gm kentang
1 cawan isi ayam yang didadu
1 biji bawang besar ~ didadu
1 sudu besar cili kisar atau serbuk cili
3 sudu besar serbuk kari daging/ayam
garam secukup rasa
1 sudu besar gula
sedikit minyak
air secukupnya


Cara menyediakan

1. Kentang dikopek & dicuci bersih.  Potong dadu kecil kentang sehingga habis.  Cucur air paip kentang dadu & toskan.

2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang besar dadu.  Serbuk kari & serbuk cili dicampurkan sedikit air dijadikan pes.  Bila bawang besar layu, masukkan pes kari tadi.  Tumis sehingga naik minyak.

3. Masukkan isi ayam dan gaul rata sehingga ayam bertukar warna.

4. Masukkan kentang & air.  Kuantiti air biar lebih anggaran 1 cm dari paras kentang.  Masukkan garam & gula & biar sehingga kentang empuk.  Sekali sekali kacau kentang agar tidak berkerak.

5. Rasa inti biar secukup rasa & bila inti agak kering, bolehlah dimatikan api & biarkan sehingga inti sejuk sebelum digunakan.
Selamat mencuba!



5 comments:

LiNa_Pg said...

Sedap dan kenyang makan bingka ni...complete suma nutrisi kat dalam

Qhaifa Nur said...

ada inti lagi...sedapnya bingka ni kak

tun_telani said...

kalau tun, nih x kira kuih dah nih.. ni kira main dish.. xyah mkn mende lain, mkn ni pun dh kenyang :)

Cheritera Kami said...

nyum..nyum...

Amie said...

Cantiknya kejadian bingka tu Madiha... teringin nak rasa sepotong!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...