Saturday, April 18, 2015

Cempedak Goreng

Assalamualaikum & salam sejahtera...
 
 
Tak kira pagi atau petang.. dapat layan cempedak goreng macam ni.. memanglah sangat heaven kan? hehe...  Rezeki dari kampong ni. Memang sedap sangat.. cempedaknya manis. MaDiHaA makan cempedak goreng ni.. dengan bijinya sekali boleh dimakan sebab lepas digoreng tu bijinya pun empuk sama.  Lagipun cempedak ni ulas dia kecik2.. jadi bijinya memang cepat masak.  Biasanya MaDiHaA akan gigit & buangkan lapisan atau selaput pada bijinya tu kemudian barulah ngap! hehe.. Kalau beli tak puas makan. Harga pun boleh tahan. 

Jom goreng sendiri cempedak!  Masih dengan resepi batter yang super crispy ni. Memang rangup sangat. Dah sejuk pun still rangup. kruk krak kruk krak...
 
 
Cempedak Goreng
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
1 biji cempedak saiz kecil
Minyak masak secukupnya

Bahan2 batter
200 ml air 
110 gm tepong gandum
30 gm tepong beras
50 gm marjerin
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam + secubit dua lagi..

Cara2 menyediakan
1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas.  Kisar sehingga batter sebati, rata & halus.  Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Perisikan isi cempedak.  Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana.  Masukkan sebahagian isi cempedak ke dalam batter & gaul rata.  Bila minyak dah panas, masukkan  cempedak yang bersalut batter ke dalam kuali dengan menggunakan garfu (jangan cucuk.. tapi sauk je dgn garfu tu)
3. Goreng cempedak ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos.  Hidang di atas pinggan beralas paper towel semasa ia masih panas.

Selamat mencuba!

5 comments:

Fazleyatul Aini said...

sedapnya cempedak aaaaaaa

Nooriah Abdullah said...

lama nya tak mkan cempedak goreng ni, belum bermusim lah disini madihaa

norhidana miswan said...

dh musim yek kak.... bstnyer...
dana pn antu cempedak... tp skrg nih kalu ada jual msti mahal gile sekilo

aji nugraha said...

keliatan sangat lezat,,,,Obat Rematik

Zee Suhaini said...

takde lagi nampak orang jual cempedak kat cni..sedapnya lahai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...