Assalamualaikum & salam sejahtera...
Kepada semua pengunjung blog ini.. MaDiHaA mohon maaf sebab tak sempat nak jenguk blog sehari dua ni. Agak sibuk sikit sehari dua ni mengejar dateline. Bulan April ni berderet2 pulak produk yang nak kena re-register. Tapi tak apalah kan.. dah namanya kerja. Wajiblah disiapkan dengan sempurna. Mudah-mudahan rezeki yang kita dapat rezeki yang halal.. amin...
Rehat kejap untuk teatime sambil2 coret sikit kat blog hari ni. Gambar2 dah lama edit cuma tak sempat nak update je.
Oklah.. hari ni takde resepi istimewa pun. Hanya resepi ulangan aje. 2 minggu lepas ada customer order sejenis dua kuih muih & salah satunya kuih serimuka. Teringinlah pulak nak makan serimuka jadi MaDiHaA buatlah setengah adunan & dapatlah 1 loyang kecik untuk makan sendiri.
Jom tengok resepinya. Resepi dari Chef Asma & MaDiHaA perolehi dari blog Kak Ayu Singapore. TQ buat kedua-duanya.
Serimuka Pandan
Resepi asal : Kelas Baking Chef AsmaSumber perkongsian : Kak Ayu
Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam halus
Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan.
Kukus dengan semua bahan di atas selama 30 minit. Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang (Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain ~ MaDiHaA pun kukus terus dalam loyang 10" & takde tukar2 loyang lain.)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x3".
Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan ~ MaDiHaA pun sama gak)
pewarna hijau- secukupnya (MaDiHaA tak letak sebab air pandan dah cukup hijau)
Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
Selamat mencuba!
1 comment:
Favourite dari kecik lagi ni.
Cuma tak dapat makan sebanyak macam zaman kanak riang dulu.
Post a Comment