Friday, July 10, 2015

Pecal... menu wajib di bulan Ramadhan..

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Pecal ni adalah antara menu wajib muncul jika masuk bulan puasa kat rumah MaDiHaA sama macam mee bandung juga. Memang suka sangat dengan pecal. Kalau dah makan pecal tak perlu dah nak makan nasi. Kenyang sayurlah jawapnya.

Jom MaDiHaA kongsi resepi pecal ni sekali lagi. Mana tau kot ada yang teringin nak mencuba.  Tapi kalau tak ramai yang makan kat rumah tu.. baiklah beli aje sebab kalau kita buat sendiri kat rumah ni hasil yang kita dapat memang banyak.  Maklumlah.. dengan bahan2 sayurannya yang pelbagai.. walaupun kita guna serba sikit... last2 jadi banyak juga.. hehehe... Kat rumah hanya MaDiHaA & suami yang suka makan pecal ni... tp MaDiHaA tetap buat juga sebab boleh ulang2 makan sebab memang suka sesangat. Berbaloi2 buat sendiri... Dalam bahan sayuran tu ada yang MaDiHaA sendiri tak letak kali ni disebabkan malas dah nak cari sana sini dengan masa yang suntuk. Jadi MaDiHaA letak mana yang ada jelah..




PECAL
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2 Sayuran (kuantiti agak2 sendiri ye)
Secekak pucuk ubi ~ dicelur hingga lembut dan dipotong halus (takde stok)
6 urat kacang panjang ~ dicelur & potong 1 inci
secekak kangkong kampong ~ dicelur & hiris (takde stok)
1 biji timun ~ dihiris memanjang

2 biji telur ayam ~ direbus (optional ~ ku tak letak kali ni)
3 keping tauhu ~digoreng & potong kiub
3 keping tempe dalam daun ~dipotong kecik2 & digoreng
1 biji sedang sengkuang ~ dipotong (takde stok)

taugeh - celur kejap


Bahan Kuah
2 cawan kacang tanah ~ goreng tanpa minyak dan di kisar (MaDiHa goreng dgn minyak pasal nak cepat)
2 cm belacan
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 ~ 5 ketul isi cekur
10 cili kering ~ direbus (boleh juga guna 20 biji cili padi )
2 sudu besar/lebih asam jawa ~ diramas dengan air & ambil jus
5 ~ 6 sudu besar gula merah / gula putih (kuah kena manis2 sikit)

garam secukup rasa
 
Cara2 Menyediakannya

Bwg besar, bwg putih, cekur, cili padi/cili kering digoreng sekejap hingga layu.. guna minyak sikit jer.. pastu kisar halus bahan2 goreng tadi dan juga belacan. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama dengan kacang tanah kisar dan jus air asam jawa. Tambah air hingga mendapat kepekatan yg disukai. Didihkan dengan api sederhana hingga pekat. Masukkan gula dan garam secukupnya dan bolehlah dihidangkan bersama2 sayur-sayuran tadi.


Selamat mencuba!

5 comments:

norhidana said...

perkkkkhhhhh mmg sedap bebeno nih... dana selalu kalu blik kg suh mak bt kuah kacang kering tu siap2 balik kl tinggal bancuh je ngn air pns n tambah asam jawa hehehe,...

Lydia Miza said...

Ooo mcm tu buat kuah dia ye kak ratna. Tq kak

PH said...

MaDiHaA...inilah satu-satunya fevret saya masa duduk kat asrama dulu. Kafe tak selalu buat pecal, so kalau ada jer..ish saya pun ambik banyak gitu :) Kalau makan dengan keropok pun sedap agaknya. Saya nak simpan resipi MaDiHaA untuk dicuba satu hari nanti.

Unknown said...

Mmmm...nampak sdp sangat.

Fazleyatul Aini said...

pecal best suka banyak2 kacang panjang tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...