Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, April 26, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake



Assalamualaikum.....

Tengahari2 gini... kalau dapat peluk bantal sedap nih.. tambah2 bila perut dah kenyang... adeeiii... sangap2 je kejenya.. hehehe... Oklah.. nak mencerahkan  sikit biji mata yang dah mula nak tertutup ni.. kenalah buat sesuatu yg menarik & tertarik.. antaranya tak lain tak bukan mestilah update blog kesayangan aku nih.. hehehe.... 


Ok... inilah dia kek yang ku buat satu hari dengan  Kek Durian Lembab Marbel Coklat hari tu.... entah apa mimpi boleh siapkan 2 jenis kek dalam masa satu malam... alkisahnya.. minggu tu cik abangku kerja shift malam... so macam biasalah.. balik2 kerja cik abang dah siap masak lauk dah petang tu... ha.. itulah rahsianya aku boleh buat kek sampai 2 jenis tu.. tambah2 kek coklat ni sangat2 mudah dibuat.. semudah ABC gitu... mana tak rajinnya kan?

Oklah... bagi aku kek ni terlalu istimewa sebab tak memerlukan telur malah rasanya sama sedap seperti kek choc moist yg gunakan telur.. memang akan dibuat lagi & lagi... senang & sedap!  Terima kasih banyak2 pada Dayangjack untuk resepi yang dikongsikan.  Izinkan akak letak resepi kat sini pulak ye..

Dah ramai yg cuba kek ni... dan salah sorang yang terawal mencuba ialah  Kak Nor Secubit Garam.  Pastu.. ramailah lagi kengkawan lain yg dah buat.. seperti Ita, Mas, Izah, CT Zaliedana &  ramailah lagi.. maaf kalau ada yang tertinggal ye.. Aku yang sentiasa ketinggalan.. dahlah buat lewat dari orang.. update ke blog pun lambat juga.. lepas 2 minggu baru nak update.. jadilah double ketinggalan.. hehe..



Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : Dayang Jack

Source : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan : loyang 6-7 inci (MaDiHaA buat 1 1/2 adunan & gunakan loyang loaf)

    * 1 cawan tepung gandum
    * 1 sudu kecil baking powder
    * 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
    * 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
    * 2 sudu besar susu tepung
    * 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
    * 1 cawan gula perang
    * 1 sudu kecil esen vanilla
    * 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
    * secubit garam
    * 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
    * 1 sudu kecil cuka atau jus lemon


Cara membuatnya :

   1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
   2. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar.
   3. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
   4. Masukkan air sejuk dari peti ais, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco @ chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
   5. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
   6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
   7. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.  MaDiHaA curah choc ganache & white choc aje..


 Selamat mencuba!

20 comments:

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

salam akak...

sedapnye nampak kek nih...

cik cek said...

Salam Madiha....

kalau makan sepotong mesti tak cukup ni...nampak moist dan gebu....sebab dia tak de telur...boleh eek kak cek makan lebih dari sepotong...he he

Madiha....cantik deco kek ni...simple n nice...

Zaliedana said...

Assalam kak,kek nih mmg sedapkan,yerla nak wat pong mcm akak katalah,semudah ABC,nengok akak punyer jadi terliur lah,kek yg dalam esbox tuh mlm nih baru cik abe potong,hikhik..

Kasih Ibu said...

nampak moist sgtlah kak...sedapnya..xde guna telur pula tu, mkn berpotong2 pun tak pe...

Ummi said...

salam Ratna....waaaaaaaaahhh ngenceesss lg la akak tgk kek cokelaatt..wpun baru makan kek cokelat pun...adeeeiii...terukssss sungguh tekak kan..hehehe

Anonymous said...

salam kak madiha..
boleh tanya, camne nak buat choclate ganache tue. Boleh bagi tunjuk ajar.saya ni baru nak belajar masak...=))

Ayu said...

Assalam madiha,
wah..jangan kata madiha terlambat..akak ni belum lagi buat tau....so double double confirm akak lagilah ketinggalan..huhu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

TO ANONYMOUS:
boleh gunakan 2 resepi di bawah utk topping tu yer..

RESEPI 1
1 tin susu pekat
90 gram serbuk koko
100 ml minyak jagung/ butter cair
1 tsp esen vanila

cara2
di dalam periuk panaskan susu sebentar. kemudian ayakkan serbuk koko ke dalam susu & terus dikacau rata menggunakan whisker. masukkan minyak & esen vanila dan terus kacau sehingga rata & berkilat kira2 5 minit. biarkan suam barulah curahkan di atas kek.

RESEPI 2
250 gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar shortening

cara2
panaskan semua bahan2 cara double boiling sehingga coklat masakan benar2 cair & berkilat. tuangkan di atas kek / brownis & hias ikut suka.

Mamasya said...

mmg nampak moist kek ni wpun tanpa telur...tunggu giliran nak buat sbb ramai kata sedap...
cucur kat bawah tu kalau dpt cicah sos buat minum ptg..sedapnya...

HomeKreation said...

Aslmkm Madiha. Wah, best nya kek ni, dah lama kita tak join gang masak2 ni... tunggu hilang letih dulu...hehe.

CT Delima said...

Assalamulaikum Madiha.. Boleh ct panggil Ratna.. macam mesra gitu.. hihi. dah lama mengikuti blog Ratna ni. tapi baru ni dapat meluangkan masa singgah sana sini. Sayang pada blog Dapur CT tu. lama dah terbiar sepi kan... hihihi.

Terima kasih lah bagi resipi nak buat topping coklat tu. selalu main sukat sendiri jer.. hihi.

Nieza said...

wahhh bestnyer tgk kek coklat dgn topping yg leleh tu...terliurla.

akak, tq sharing resepi mee bandung muar tu dh cuba memang sedap:)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

As Salam...semalam kita dah cuba..memang sedap kan kek coklat tu...

AZLITA AZIZ said...

kek ni mmg sedap! ita pun suka... lagi lah bertambah suka bila tgk coklat yg menyelaputi kek tu... adoii... tak tertahan2 melihatnyer...meleleh2... mmg tergoda sungguh... rajinnyer akak buat kek sampai 2 jenis... tapi mmg kan kalau angin rajin mengekek datang mmg tak hingat2 kan?? :)

K.Nor said...

ratna.. dah sampai sini ya kek cekelat super duper moist tu ya.. sedap kan :)

Aainaa said...

kak wandiha...mohon share yer resepi ni..teringin nk wat..bila free aina buat sbb simple sgt2...

MamaFaMi said...

Sungguh menggiurkan!

Diana @ Melley Mey said...

sama ler ngan diana.. baru dapat update hari nie.. kek nie mmg sedap.. :)

Anonymous said...

salam,,,,sya minat sgt masak tapi sbb bzy ngn study terpaksa tangguh nk cba mcm2 resepi. kadang2 2 tkut nk wt sbb rsau tak jadi plk...hopely bila try resepi ni menjadi la n disukai nnti. (adik)

Anonymous said...

tumpang tanya...cake ni boleh ytak guna tuk cake indulgune

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...