Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, August 1, 2012

Red Rubies

Assalamualaikum..

Sambung sikit lagi entry untuk hari ni sementara free sikit ni.... 

Pencuci mulut yang asalnya dari Thailand... Kalau pegi mana2 restoren Thai sure ada pencuci mulut ni.. kadang2 dorang campurkan dengan hirisan nangka.. best! memang sesuai dibuat juadah berbuka puasa.. nyaman je masuk tekak apalagi bila tergigit kiub2 sengkuang cina tu.. Sengkuang cina tu kalau makan saja macam tu pun dah sedap... rangup, manis2 buah... inikan pula bila dah dijadikan Red Rubies gini... lagila...

Resepinya seperti di bawah ye... resepi ni asalnya dari sahabat cyber Aliza Mansur.. Aliza memang biasa tulis resepi dalam BI.. malas la pulak nak translate ke BM... u all semua pun bijak2 belaka kan.... hehe...

Red Rubies
Resepi : Aliza Mansur (thanks!)
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

you need:
1 cup diced water chestnuts (sengkuang cina) (MaDiHaA used 2 cups)
Red colouring
½ cup tapioca starch (or corn flour)
¾ cup all-purpose flour
5 cups water
Crushed ice 

 Sweet coconut milk:
½ cup sugar
¾ cup water
¾ cup thick coconut milk
A tiny pinch of salt

 
how to:
Sprinkle water chestnut with a few drops of red colouring and toss until equally coated a bright red (hence the name “red” rubies). Combine the two types of flour and toss in the chestnuts to ensure all are thoroughly, and evenly coated. Shake off the excess flour.

Bring water to the boil and boil the chestnuts for about 3 mins, then immediately scoop out and plunge into ICE COLD water (MAKE SURE A LARGE BOWL OF ICED WATER IS NEAR YOU). Drain and set aside.

To make the sweet coconut milk, boil the sugar and water until sugar is totally dissolved. Slowly add in the coconut milk and salt and heat, not boiling, for a few minutes. Set aside to cool.

To serve, put some rubies in a bowl and add the sweet coconut milk over with some crushed ice. Popular additional garnishes include thin slices of jackfruit or pieces of young coconut. 

Selamat mencuba!

19 comments:

rahel said...

Salam Kak Ratna...
Sejuk rasanya leher gue tengok red rubies tu...skrg cuaca panas kat tawau...memang sedap la pekena yg dingin2..

Munnafendy said...

kok spiking???

ahahaha..nampak menyelerakan nihhhh...yum3..

Mc Sue said...

salam madihaa...
sengkuang cina kat atas tu sama ke dgn sengkuang arrowroot yg boleh buat kerepek tu?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam Mc Sue..
owhh.. sama sekali tak sama dengan arrowhead atau ngaku utk buat kerepek tu... yang ini sengkuang cina atau dikenali juga dgn waterchesnut..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

satu lagi.. kalau arrowhead tu hanya ada dimusim raya cina saja & kulitnya agak cerah.. manakala sengkuang cina ni boleh didapati bila2 masa terutama kat pasaraya atau pasar basah gerai cina yg biasa jual buah ni... kulitnya hitam2 mcm dlm gambar tulah.. kecik je saiznya.. ngaku tu besar sikit..

ijayuji said...

Salam kak madiha! sedap ni hirup sejuk2 :D kita buat ni sekali jerr dulu2 lepas tu dah tak buat lagi, kenapa ya? sbb budak2 bukannya nak makan huh! yg kena abiskan muka kita ni ler jugak haish!

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna
sedap nampaknya tu...Kalau sejuk sedao hirup kuahnya tu...

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Madiha.
Sedap tu..Makan sejuk2 sangat la sedap..Dah lama tertunda2 nak buatnya..Hari ni tumpang cuci mata ja lah kat sini. :)

Zaliedana said...

Assalam kak ,sy xnah mkn lagi dessert nih kak,klo sengkuang cina tuh pernh ler beli sekli time baru bersalin ank 1st dulu,sbb da petua kta utk bb yg kna jaundice perah air n bgi bb mnum,hehe..

Amie said...

ooohhh sengkuang cina memang kegemaran Amie tau Madiha! Terima kasih sudi kongsi resepi.... yang mee betawi tu pun nanti ada kesempatan Amie akan cuba, terima kasih...terima kasih!

AZLINA said...

Assalamualaikum Ratna,dtg sini terus terliur dah ni,alamak bestnya kalau dpt mkn red rubies ni time berbuka..buah sengkuang cina ni mmg fav akak, selalunya beli yg dh siap kupas tu. next time boleh cuba kalau ada masa.
Selamat berpuasa ya buat Ratna sekeluarga & jgn lupa buat biskut raya banyak2 tau, nanti boleh akak jamu mata kat sini..;-)

faa.rosli said...

mcm best je...slalu tgk buah ni tp arini baru taw cara mkn nye..hehe..tenks akak share resepi..

Qasey Honey said...

slm kak Madihaa...wah nmpknye kita ni cm sjiwa lak..QH pon ade simpan gak resepi ni..ade buat kuih tako hrtu..pstu ade lebihan sengkuang cina tu...xtau nk diapekan...cari kt google jmpa resepi...hihi..btul2 xsngka...

Rohah said...

memang melonggarkan tekak yang kering haus bila berbuka kan..jadi haus bila nampak ni..ehee..

lina_pg said...

Oo.camn rupanya wat red rubies..sy pernah mkan kat Siam Express mmg sedap..
Boleh try ni..bab dessert ni rajin sket menerai

zila norazila said...

pernah nampak ..tp x pernah makan..mesti sedap kan kak:)..nnt2 nk try jgk la.

norhidana said...

wah2 sedapnyer kak. selalu tau mkn je, nk bt nyer tak la susah sgt kan... tp mcm leceh skit je ehehheh (dh dsr mls,mcm2 alasan hehehe)

Temuk said...

That looks tasty.... and the colour is so charming. A must-try recipe.

Mc Sue said...

salam madihaa...
terima kasih atas info tu...
bukan apa,sy teringin nak makan kerepek ngaku tu tapi mana nak cari sekarang kan sbb bukan time raya cina...sy tgk rupanya seakan sama dgn ngaku cuma warnanya lain...ingatkan boleh dijadikan alternatif nak gantikan ngaku utk buat kerepek tu...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...