Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, August 10, 2012

Talam Banjar


Assalamualaikum..

Salam Jumaat buat semua.... alhamdulillah.. masih bernafas di muka bumi Allah S.W.T ini....  syukur alhamdulillah... Kita sudahpun masuk fasa ke 3 Ramadhan iaitu misi mencari malam Lailatul Qadar... semoga kita semua diberikan kekuatan agar dapat melipat gandakan amalan dibulan yang mulia ini terutama pada 10 malam terakhir Ramadhan... mudah2an.. akan bertemulah kita dengan malam Lailatul Qadar iaitu malam yang lebih baik dari seribu malam... kerana malam tersebut merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan dan diperkenankan doa oleh Allah S.W.T. Malam Lailatul-Qadar adalah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat. Allah S.W.T. berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3.
 
Maksudnya:
"Malam Lailatul - Qadar lebih baik daripada seribu malam."

Bercerita pasal fasa ke 3 di bulan Ramadhan ini.. syukur alhamdulillah.. anak bujang ku Haziq (6 tahun) masih lagi bertahan & berpuasa penuh sepanjang Ramadhan tahun ini.  Berbanding tahun lepas semasa dia berumur 5 tahun hanya berjaya puasa penuh 5 hari saja.. hehe.. Minggu pertama puasa menjelang tengahari.. memang ada jugalah kerenahnya... lebih2 lagi bila hari dia bersekolah di mana tengahari dia tinggal di rumah pengasuh.. boleh katakan hari2 telefon cakap tak tahan & haus.. hehe.. Tapi bila dipujuk2 alhamdulillah.. dpt juga dia teruskan puasanya.  Pernah sekali sampai 2 kali telefon & nangis2 cakap haus.. (dia tak ckp pasal lapar).. akhirnya aku cakap kalau macam tu berbuka ajelah.. tp nanti abang (panggilan dia di rumah) jawaplah dengan ayah kenapa berbuka ye.. hmm.. bila pengasuh buatkan air & letak nasi depan dia.. takmau pula dia menyentuhnya.. hehe... Alhamdulillah masuk minggu ke dua.. takde buat pe'el lagi hinggalah ke hari ini... mudah2an abang Haziq berjaya teruskan puasa hingga genap sebulan..

Oklah.. hari ni sebenarnya nak berkongsi resepi kuih Talam Banjar yang dah lama di buat sebenarnya... Buat sebelum puasa lagi.. tapi tertunda2 nak update.  Resepi ni pertama kali tengok di blog Kak Ayu Singapore.  Masa tu tekak memang sedang teringin nak makan kuih serimuka... ternampak pula kuih yang seakan2 serimuka di blog Kak Ayu.. jadi bolehlah cuba.. Hasilnya.. alhamdulillah... sedap di tekak kami.  Seakan2 Serimuka juga rasanya.. cuma bahagian pulut tu terasa kelapa parutnya.. kasar2 gitu.. hehe..

Oklah.. sebelum berkongsi resepinya.. nak ucapkan terima kasih pada Kak Ayu yang mengilhamkan kuih ini dari resepi Sajionline..

Talam Banjar

Bahan Lapisan Bawah:-
250g beras pulut
5 sudu besar kelapa parut
100g santan pekat
150g air
1 sudu kecil garam

Cara:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 8' hingga padat. 


Bahan Lapisan Tengah:-
Bahan A
2 biji  telur
2 sudu besar tepung gandum
sedikit chocolate emulco kalau warna gula melaka tak gelap (MaDiHaA tak letak..)

Bahan B
*60g gula melaka
*35g gula pasir
*280 ml santan(150ml santan pekat + 130ml air)
*2 helai daun pandan
(Masak hingga gula larut, kemudian tapis, ketepikan)

Cara:-
Satukan Bahan A, dan Bahan B, didalam blender. Blend hingga sekata. 
Tapis, panaskan  didalam kuali non stick, hingga naik wap, bila adunan nampak pekat sedikit, cepat2 tuang keatas pulut yang telah dipadatkan tadi. Kukus dalam 30-40 minit.

Bahan Lapisan Atas:-
2 biji telur
2 sudu besar tepung gandum
35g gula pasir
1 sudu kecil vanilla esen
280ml santan(150ml santan pekat + 130 ml air)
beberapa titik pewarna hijau

Cara:-
Masukkan bahan2 kedalam blender. Blend hingga sekata. Tapis, panaskan didalam kuali non stick, hingga naik wap, bila adunan nampak pekat sedikit, cepat2 tuang keatas lapisan tengah tadi. Kukus hingga masak.


Selamat mencuba!

14 comments:

Lya Colours said...

cantik je rupanya. kalau saya nak buat, memang tak pandai la. huhu

Saya Disini said...

sedpnye

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna,
Sedap nampaknya Talam Banjar ni,cantik susunannya..

Kak Izan said...

first dengar Talam Banjar nie.. nampak sedap... rajin sungguhlah madiha nie.. jeles i.. hihihihi :)

Lynn said...

Salam kenal kak..

lynn suke dengan blog akak nie..Tapi buat masa nie lynn tak berkesempatan masak sangat sejak PJJ dengan hubby..Tapi lynn dah cadang nak try masak masa cuti pas raye nie..Tapi banyak sangat menu yg sedap2 akak update..tak tahu lynn nak pilih mana..

Selamat berpuasa kak..selamat berbuka juga..

GreenJade said...

first time dengar ni..menarik lah.kemas je sis buat.

nnti mau cuba lah..

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Madiha.
Ya..saya org banjar..Hehehe..peka tu kalau dgr banjar2 ni..kikikiii..Kuih talam tu memang sedap kan.. :)

Zaliedana said...

Assalam kak,sma lak arini tayang serimuka,tapi sy versi pandan jer..kuih yg beasaskan pulut mmg laku kat umh sy,ank2 n hb suka jer pulut2 nih..

zila norazila said...

salam kak madihaa
dh malam baru berani kesini..he hehee nengok talam tu jadi kecur siang tadi kak..cantik jew akk melapis:)

Penyuluh Perikanan said...

kunjungan perdana salam kenal dan persahabatan
Blog yang sangat bagus, saya suka dan mengikuti 1909
senang sekali jika anda juga follow kembali
ditunggu dan terima kasih

ieda said...

salam akk
sedap nyeeeeeeeeee
1st time dgr nie talam banjar nie ;)
hurmmmmmmm ;))

Mama Gee said...

tak pernah rs lagi kuih ni...

Ayu said...

Assalam ratna,
waduh sibuk semacam lah akak last week..tak sempat nak cuci2 mata kat dapur teman2..ada talam banjar rupanya kat sini..hehehe..terimaksih ratna sudi mencuba..ok tak rasanya tu?..

Jefry said...

Saya pernah mencoba kue talam banjar, memang sangat sedap..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...