Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, August 14, 2012

Ikan Selayang Sambal Bunga Kantan


Assalamualaikum....

Hari ni sebaik sampai je depan tadika Haziq... hujan turun mencurah2... Patutlah malam tadi terasa panas yang amat... almaklum kat rumah memang tak wujud penghawa dingin... jadi hanya guna kipas siling saja... Orang tua2 dulu pernah kata.. kalau malam hari terlalu panas tu tanda2 esoknya hari nak hujan.  Wallahualam.. tak tau betul ke tidak & ada kaitan atau tak.. mungkin ianya terjadi secara kebetulan saja kot.. Belum buat kajian terperinci.. tapi kalau dulu2 tu memang itulah yang terjadi.. Bila malamnya panas yang amat2.. tau2 esok mesti hujan.. hehe.... tadi mujurlah hujan tak lama sangat... sekadar membasahi bumi yang kontang ni aje...  alhamdulillah... segar sikit tanaman2 kat tepi2 rumah tu kan...

Okaylah... hari ni tayang lauk lagi.... hari2 kering idea nak masak lauk apa terutama untuk bersahur.  Sebabnya waktu sahur memang wajib makan nasi.  Waktu berbuka tu tak kisah sangat makan simple2 je.. Jadi tempat yang kerap skodeng mestilah blog2 sifu masak2 kita.. antaranya di blog Che Mat Gebu... hehehe.. terima kasih ye Mat... resepi2 Mat banyak bagi idea pada akak memasak untuk sahur..... Resepi kali ni pun sedap & membuka selera waktu sahur... mintak izin ye Mat akak letak resepi kat blog akak pula... Sementara ada stok bunga kantan yang banyak ambil dari kampong mertua tempohari.. asyik2 keluar menu yang ada letak bunga kantan.. jangan mareee yer... hehe...

 
Ikan Selayang Sambal Bunga Kantan
Resepi : Che Mat Gebu
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 ekor ikan selayang, cuci bersih* (resepi asal guna ikan tenggiri, MaDiHaA guna 3 ekor ikan selayang saiz besar)
1/2 camca teh serbuk kunyit*
1/3 camca teh garam*(*disatukan dan lumut rata2)
2 biji limau kasturi, perah jusnya
Cili padi sebagai hiasan (optional)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HANCUR :-)
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai, hiris halus
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
20 biji cili padi (MaDiHaA lebihkan sikit)
2 biji cili hijau
1 camca besar ikan bilis, rendam sekejap dan toskan
3 biji tomato ceri @ 1/2 biji tomato biasa

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Ikan digoreng tapi jangan sampai garing, goreng embal2 sahaja. (MaDiHaA goreng agak garing... sebab suka mkn yg agak garing) Kemudian susun dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar (kalau dapat jangan kisar halus sangat, atau anda boleh tumbuk lumat), hingga harum, gunakan api kecil. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula, terus menumis hingga terbit minyak dan sambal garing.
3. Masukaan kan jus limau kasturi, kacau rata dan rasa, (puasa takleh rasa ye.. hehe) jika ok boleh matikan api. Tuang sambal atas ikan dan ratakan. (MaDiHaA masukkan ikan dalam sambal & gaul bersalut...) Hias dengan cili padi jika suka. Hidangkan bersama nasi putih hangat... 


Selamat mencuba!
 

9 comments:

Amie said...

Amie pernah dengar tu Madiha... ikut pengalaman orang tua-tua, kalau malam panas keterlaluan, tandanya akan hujan esok harinya...
Amie suka makan ikan selayang, rasanya cukup ... ada lemaknya, manisnya....memang sedap kalau masak sambal bunga kantankan Madiha.

Salmi Khairil said...

sedapnye ikan sambal..kalau dapat kat hubby Sal abis sambal digaulkan dengan nasi

Lya Colours said...

ikan selayang susah nak dapat kat sini. kalau balik ganu, ayah siap bawak tong ikan yang travel tu, beli macam2 seafood ganu. fresh2 dan harga murah banding kat sini

hazila said...

Sedapnya bau bunga kantan.... tiba tiba terasa nak makan asam pedas la pulak.

m.u.l.a.n said...

fuuhh... sangat menggoda ni...

Qhaifa Nur said...

sedapnya....bunga kantan bagus utk kesihatan juga....

Bibu Wilda said...

woh cam nak cube..bhn2 ada kat umah hehehe tq for sharing :)

zila norazila said...

biasany zila goreng camtu jew kak..atau msk sambal..heheh klu dh mals thp gaban mmg goreng jew la..nnt nk cuba msk camne..pedas2 sedappp:)

Outbound di malang said...

Mantap nih :)
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...