Assalamualaikum & salam sejahtera...
Adaptasi dari resepi Daging Palembang... maka terhasillah menu Ayam Palembang pula. Tak salah rasanya kita ubai suai resepi asal menggunakan bahan yang lain. Asalkan rempah ratus yang digunakan masih sama atau jika diubah pun.. tak terlalu ketara. Kadang2 tu bukan untuk mencipta kelainan.. tapi mengikut apa bahan yang ada kat rumah kita... hehe.. Kalau ikutkan hati memanglah nak ulang buat guna daging lagi sebab resepi ni tersangatlah sedapnya.. tapi sebabkan stok daging dah takde... kita gunakan jelah ayam pula... minta halal pada Kak Maria Hakem sebab MaDiHaA dah ubahsuai resepi ni menggunakan ayam. Sebelum ni ternampak juga Yanashaiful yang pernah pos resepi gunakan ayam. Yatie pun pernah juga pos resepi ni menggunakan telur rebus. Kak Nor pula masak menggunakan hati. Apa salahnya kan.. kita yang nak makan... hehe..
Waktu sahabat pos resepi Ayam Palembang tu MaDiHaA memang dah buat juga sebelum tu.. cuma belum berupdate lagi.. biasalahlah.. gambar2 dalam blog MaDiHaA ni kebanyakkannya gambar2 yang dah basi.. hehehe.. takperlah kan.. gambar je basi... resepi tak basi...
Jom cuba jom... rugilah sapa yang belum pernah cuba resepi sedap ni...
Ayam Palembang
Adaptasi dari resepi Daging
Palembang : Kak
Maria Hakem
Sumber : Amie
Bahan-bahan:
700 gram ayam - potong kecil
1 biji kentang (MaDiHaA tambah) ~ potong wedges
1 biji kentang (MaDiHaA tambah) ~ potong wedges
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat - (boleh
gantikan dengan kerisik ~ MaDiHaA letak 3 sudu besar kerisik)
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas
Udang (Habhals) MaDiHaA kurangkan sikit
minyak
Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering
Rempah penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak &
goreng ayam setengah masak. Angkat & ketepikan. Goreng pula kentang hingga masak. Dalam kuali yang
sama.. kurangkan sedikit minyak bekas gorengan ayam dan tumis bahan kisar,
bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan gaul sebati.
Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga ayam masak. Sesekali digaul
mesra.
3. Masukkan kicap dan diikuti dengan
santan.
4. Kacau sekali-sekala sehingga
masak dan kuah menjadi pekat.
P/S: Menurut Kak Maria Hakem, jika
tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.
Selamat mencuba!
15 comments:
Sedapnyerrr.. lebih kurang resepi ayam masak hitam ngan ayam kicap berempah kak DJ nih.. cuma tambah kerisik.. pasti tun akan cuba ^^
Nak cuba juga lah ayam masak palembang ni... mesti sedapkan... :D
assalamualaikum kak..
sedap nampak daging palembang ni..
kalau cicah ngan ketupat pun sedap gak kan..
nampak special betul ayam palembang ni...sedapnya
Memang sedap ayam palembang ni... gee dh try buat dan akan buat lagi... sedap banget....!!
saya tak penah makan masakan ayam palembang ni.makan dgn nasi putih panas2 ni fuhhh sedap
Ye kak...sayalah antara org2 yg rugi tu...x penah makan...sian kan kt saya kak? Errr...ada lg tak belen....ngencess nih....sian tak? Sian tak?
Selamat petang Madiha,
memang sedap betullah ayam palembang ni Madiha... walaupun Amie belum buat versi ini, tapi tengok rakan2 yang lain tu gunakan ayam rasa tak sabar nak buat juga!
wah...sedapnya kak...fiza tgh pening dok pikiaq nak masak utk besok ni...boleh try buat ayam palembang ni plak la...dapnyer kak...
Mnjilat jari..kita suka dgn masakan ni
tak penah try tp dulu ada sorang makcik dana penah bt, sedap sgt kak... mkn sampai bertambah2 tp renyah skit bhn2nyer
Salam...sedap mkn nasi panas ngan ayam palembang ni,maunya nambah2 nasik!:D
mmng sedap kuah resepi ni, tu yg boleh di pelbagaikan guna ayam, telur dan hati...kan..
salam kak madiha..sedapnya tgk...tak pernah try lagi..harus cuba! :)
Post a Comment