Wednesday, April 17, 2013

Sweedish Meatball Ala IKEA... memang sedap!



Assalamualaikum & salam sejahtera.....


Hari ni kita ubah sikit menu kita ke menu barat... sesekali teringin juga nak makan menu western kan...?  Harap nak makan kat luar selalu kang rabak poket en. hubby.  Jadi jalan terbaik untuk menjimatkan belanja dapur.. kita masakla sendiri.  IKEA Meatball ni dah lama MaDiHaA dengar & dah lama juga MaDiHaA dok tengok orang dok tayang2 kat facebook maupun blog.  Ramai benor yang memuji2 kesedapannya.... namun diri sendiri nak pegi mencuba... belum lagi ada rezeki.  Sehinggalah keluar berita rupa2nya Ikea Meatball ada DNA daging kuda... lagilah takndak pegi walaupun tahu daging kuda halal dimakan.. hehehe... pastu lepas issue daging kuda.. IKEA dah umumkan yang produknya dah bebas dari daging kuda & dorang buat offer hanya RM2 sepinggan kalau tak silapla.. Hmm.. takdenya juga nak pegi.. mesti org beratur berderet2 kan? Lagilah payah kitorang ni. Usah sekadar nak pegi makan... jejak IKEA pun tak pernah.  Apalah punya kampongan MaDiHaA ni kan? Nama je dok KeyEll.... tp IKEA pun tak tau mana letak.. hehe... Orang yang dok jauh2 luar dari KeyEll pun dah berkali2 sampai... macam2 yang dorang dok shopping barang-barang kat IKEA tu untuk kelengkapan rumah.  Kami ni.. kelengkapan rumah beli kat kedai2 chokia je... perabut2 rumah pula beli kat kedai perabot Pakistan dekat2 sini jer.... kekekekeke... 


Hari tu nampak Faa Rosli tayang Sweedish IkeFaa Meatball... hehehe.... memang teringin nak mencuba... tp dok tunggu2 je masa yg sesuai.. Pastu nampak pulak Sari Yusa atau nama barunya Seri Kandi Tanah Jauhar mencuba resepi yg Faa kongsi tu.. dah menelan air liur kali kedua.. takleh jadi.. terus print resepi dari Seri Kandi... kali ke tiga nampak lak sahabat blooger siapa ye.. lupa lak.. buat siap dengan brokoli bagai.. haii... terus mcm tak sabar nak cuba.. hahahaha... memang berbaloi2... sedap sangat! Terima kasih pada Faa yang mengolah resepi yang diperolehnya dari internet juga.. tapi bila dah diolah2 tu.. jadilah ia hingga sebegitu sedap! Bahan2 pun mudah nak cari... TQ sekali lagi ye Faa.. dapat gak akak merasa Sweedish Meatball ni.. walaupun bukan ori dari IKEA...

Ada cerita yang tak sedap didengar pasal resepi Sweedish Meatball ni.. Beberapa hari lepas nampak Kak Ayu pun ada buat juga... tapi kak Ayu copy resepi dari facebook... facebook dari seorang chef pemenang program realiti TV lagi! Ish ish ishhh.. tak sangka seorang selebriti chef boleh copy & paste resepi dari blog orang lain di facebooknya tanpa sebarang backlink atau kata lain.. tanpa meletakkan sumber dari mana ia di ambil... kalau nak tau siapa chef tu.. leh la ke blog Kak Ayu... semua orang dok puji2 sedap resepi tu.. padahal resepi tu dia copy & paste dari blog Faa dengan sedikit edit.. tp gaya penyampaian tu memang tak lari la.. sabar ye Faa... takperlah Faa.. niat kita nak berkongsi kan.. samada orang hargai atau tidak.. itu terpulanglah pd mereka... Ok Faa.. akak minta izin tepek resepi ni kat blog akak ye... TQ banyak2 dik.. resepi ni mmg best!



SWEEDISH MEATBALL ALA IKEA
Resepi :  Faa Rosli
*Meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus. (Seri Kandi sedih, puas cari jadi Seri Kandi guna jenama lain ~ samalah MaDiHaA pun tak jumpa cari jenama Marina... MaDiHaA masak gunakan pemanggang ajaib!)
*Kentang goreng secukupnya.
*1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit (MaDiHaA tak gunakan)
Brokoli & tomato secukupnya (ini MaDiHaA tambah)

Sosnya :
2 sudu mentega
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam (MaDiHaA guna 1 sudu besar sos lada hitam + 1 sudu besar lada hitam yang di blend)
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
1 kiub pati daging 

Caranya :
1. Cairkan mentega guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan (Jangan sampai garing)
2. Masukkan tepung gandum, kacau hingga berubah warna sedikit coklat. Kemudian masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3. Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan serbuk cukup rasa. Kacau rata dan biar sampai mendidih.
4. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. 
5. Kacau sebati. tutup api dan biarkan suam sekejap kemudian masukkan dalam mesin pengisar, kisar sampai halus dan bolehlah dihidangkan bersama meatball, kentang goreng dan jem blueberry. MaDiHaA tambah juga dengan hirisan tomato & brokoli celur.




Selamat mencuba!


22 comments:

izahdaut said...

kak dihaaa.. kesian saya.saya ikea pun tak pernah sampai.rajin ke nak membuat neh.. hadehh.. haha

norhidana miswan said...

ingtkan akak bt sndiri bebola nyer baru nk amik resepi rupenyer beli siap heheheh... dana selalu gune yg jenama figo kak... tu pun sedap gk

wisata outbound said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

wisata outbound said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

lieyalatif said...

wah kak!!! sedap nih...lagi sedap dari ikea punye ni sebb homemade....takut nak mkn sejak byk no rumours kat ikea ni .....daging kuda laaa...ape laaa hehheehe

Amie said...

Amboi Madiha! Menu mata biru pulak ye... nampak sangat yummy! Betul tu Madiha... kalau kita buat sendiri memang puas hati, puas makan pun iye... cuma kena rajin sikitlah, tapi berbaloilah dengan bersih, halal dan terjamin serba serbinya untuk family!

Qhaifa Nur said...

sedap lagi yang ini, betul cakap lieyalatif homemade...

JaSSNaNi said...

jangan kata akak.. nani pun teringin gak.. huaaaa.. asben tak nak bawa gi ikea... dia kata crowded sangat tempat tu, dia yg tak suka... kita ni suka sbb leh jamu mata.. tak per.. nanti kalau sampai ikea satu hari nanti nak makan gak meat ball ala2 akak wat ni..

Ita Rossi said...

salam kenal.

Bukan you sorang je..I One Utama pun tak sampai lagik!..hihi..

Nnti kita CnP ye resepi ni..nampak sedap!

Zaliedana said...

Assalam kak,sy pas kali ketiga baru dpt mkn ikea nyer meatball nih,tuh pon pegi last year tgh peknen,hb takut bb meleleh air liur,dia pon dgn gigihnyer beratur jugalah,klo yg 2kli tuh p mmg dia xmo beratur pon,org rmai sungguh..Yg rcp nih sy dah try dah pas kak sari post rcp tuh ja,1st time bli meatball marina,walaupon xsesedap yg ikea,tapi jnma marina nih mmg sdp lagi dri jenama len..Pastu sos rcp faa nih mmg sdp cam ikea gak,hehehe..Berbaloi wat sendri..

Phong Hong said...

PH lagi best. Rumah PH dekat dengan IKEA kat Mutiara Damansara tu, tapi sampai sekarang takde pun pergi IKEA hee..hee...Ini lah kata orang so near and yet so far hah! hah! hah!

Ratu Hatiku said...

sdpnya...mtk copy resepi ya kak... :D
Tq

norzila said...

akak samala kita zila pun xpenah makan jugak kt ikea tu.heheehe baru ni dah ajak suami g tapi x soping pun..ramai org....aritu pun ada tgk resepi ni..nanti zila nak try wat juga la..

Irfa said...

sedapnya kak ;)
meleleh air lior tgk

Delima Zamrud said...

Yummy yummy nyer akak, xsabo nk cuba resepi nie mintak seketul leh :)

Queenie said...

salam Ratna...sayang sekali akak pantang ngan benda2 ni..pantang jumpa! hahaha...

haduiii..kacau betul la, camner nak kurus ni???

faa.rosli said...

salam kak..

sama laa dengan kita kak..tak penah jejak kaki kat IKEA tu..apatah lagi merasa yg ori..hehehe

ni nak kena buat lagi nak guna brocoli jugak..nampak sedap ngat..

thanks kak atas nasihat n sudi cuba resepi ni..nyumnyum

Yana Shaiful said...

huhuu..yana xpenah jejak kaki ke ikea jgk..slalu je dgr org ckp kesedapan meatball ikea tp xpnh terliur pun sbb xpnh tgk hihii..tgk akak punyer ni br terliur..harus jgk cr meatball marina hehee ^^

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

haaaa... ada brokoli tu menjadikan saya teringin nak membuatnya lagi. Kak Madiha makan berapa bijik tu?? hehe

hans said...

Meatball marina saya selalu pki buat msk spaghetti bolognaise meatball...mmg sedap sbb purely daging compare to other brand tp dlm rm13 klu tak silap satu kotak, kotak biru...setakat ni yg ada cuma di tesco (saya beli dah shah alam)

iL@h said...

minta share yea resepi ni.....

agen resmi Balikpapan said...

kelihatannya sangat enak , jadi pengen nyoba !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...