Thursday, April 25, 2013

Kuih Kasui / Kaswi

Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua....



Terima kasih pada semua yang masih sudi berkunjung ke blog MaDiHaA.  Terima kasih yang tak terhingga juga pada semua follower lama & juga yang baru.  Mohon maaf sangat2 sebab kadang2 tak berkesempatan nak berkunjung balas atas faktor masa.  Kepada yang tinggalkan komen pada entry yang baru insyaAllah semuanya dah MaDiHaA baca.   Jika ada pertanyaan akan MaDiHaA usahakan untuk menjawap.  Jika ada yang tinggalkan komen pada entry-entry yang lama dengan pelbagai pertanyaan.. MaDiHaA mohon maaf sekiranya ada yang terlepas pandang.  Boleh saja smskan atau whatsApp pertanyaan anda mengenai masakan di nombor telefon yang tertera di sebelah kanan blog ni ye.



Sebenarnya MaDiHaA ada banyak lagi gambar lama dok terperap dalam folder selain dari gambar kuih kasui atau kaswi ni termasuk gambar2 sayur sempoi yang dah tak berapa nak ingat resepi sebab resepi campak2.. hehehe... lepas masak kemain ambik gambar tapi resepi malas nak catit... bila dah lama2.. terus lupa bubuh sos itu banyak mana, sos ini banyak mana... jadi gambar2 tu tak dapatlah nak publish selagi tak boleh nak ingat balik resepi yang tepat..

Oklah cerita pasal kuih kaswi yang dah sebulan dibuat ni sebenarnya sebelum dan selepas dah berkali2 di buat kat rumah tu sebab ini antara kuih paling senang nak buat & paling digemari anak2.  Tinggal lagi malas bebenor nak susun atur ambik gambar cantik2.  MaDiHaA sangat salute pada blogger2 yang sangat rajin menyusun atur masakan mereka berserta dengan prop yang sangat menarik dipandang mata.. tambah pula yang punya dslr.. hasil gambar semua kebabom!  MaDiHaA sekadar ambil gambar dari handphone saja... itu saja yang mampu setakat ni... bak kata orang.. ukur baju di badan sendiri kan.. tak kisahlah gambar tak menarik yang penting niat kita untuk berkongsi resepi untuk rujukan anak2 & mereka yang berminat dapat kita realisasikan..

Oklah jomlah layan kuih kaswi yang dibuat waktu cuti sekolah sebulan yang lalu ni... nasiblah sempat juga diposingkan beberapa keping ni.  Ini pun sempat snap gambar dah petang dah balik dari kerja.. tengok2.. hanya tinggal suku loyang je dikerjakan dek anak2 kat rumah.. hehehe... ada adjustment sikit pada resepi jika dibandingkan dengan resepi MaDiHaA sebelum ni sebab terpengaruh dengan minat kawan2 dengan resepi kaswi yang lembut.  Jika ikut selera MaDiHaA sendiri tak cerewet sangat kaswi lembut atau tidak (asal bukan keras keretong sudah! hehe) sebab sejak dari kecil lagi MaDiHaA dah biasa dengan kuih tepong kapur (kuih tradisi dari Terengganu yang ala2 kaswi juga) yang teksturnya lebih pejal berbanding kaswi.  Bezanya kuih tepong kapur biasanya dihiris nipis2 lalu digaul dengan kelapa berbanding kuih kaswi yang dipotong dengan kepingan yang lebih besar.  Tak dinafikan kuih kaswi harus lebih lembut... tapi bagi MaDiHaA kuih kaswi yang tak bergoyang inul pun tetap MaDiHaA suka tapi dengan syarat kuih kaswi wajib ada berbau kapur sirih!  Jika kaswi tanpa haruman kapur.... rasa macam tak best je... yelah dah nama pun kaswi.. air kapur adalah salah satu bahan wajib ada.



Kuih Kasui / Kaswi
Resepi MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
3 cawan tepong gandum
1 1/2 cawan gula merah (MaDiHaA nak kurangkan manis jadi letak 1 cawan je)
1/2 cawan tepong ubi
7 cawan air
2 helai daun pandan
3 sudu kecil air kapur (masukkan 1/4 cawan air dalam bekas kapur mkn & kacau2 sikit gunakan jari untuk menghasilkan air kapur yg  sederhana pekat, kemudian baru di sukat)
3 sudu besar kicap manis (untuk warna & untuk menaikkan rasa lemak)

Bahan salut
1 biji kelapa yang agak muda di parut putih
sedikit garam halus
(kukuskan kelapa sebentar untuk mengelakkan ia cepat basi)

Cara menyediakan
1. Masak gula merah bersama dengan 3 cawan air & daun pandan sehingga gula larut. Tapiskan & campurkan dengan 4 cawan air lagi.  
2. Panaskan periuk kukusan.
3. Campurkan tepong gandum dengan tepong ubi dalam satu bekas & gaulkan.  Tuangkan air gula sedikit demi sedikit sambil di kacau rata menggunakan whisker.  Campurkan air kapur & kicap & kacau sehingga tiada berbintil.  Tapiskan adunan ke dalam loyang saiz 10".
4. Kukus kuih sehingga masak lebih kurang 45 - 55 minit dengan penutup periuk kukusan dibalut dengan kain bersih. Jika ada air dipermukaan kuih, bolehlah dibuang dengan merengkan sedikit loyang & cedok dengan sudu. Boleh juga ambil tuala dapur bersih/tisu dapur & lapkan permukaan kuih.
5. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong & disalut dengan kelapa parut untuk hidangan pagi atau minum petang.  Kuih boleh dimasak waktu malam untuk dihidang keesokkan harinya.

Nota MaDiHaA : jika suka lebih manis.. boleh tambahkan sedikit gula pasir dalam adunan semasa membancuh. (boleh rasa sikit adunan yang dibancuh sebelum mengukus utk agak manis dah ok atau belum)  MaDiHaA tak suka manis2 sangat.



Selamat mencuba!

25 comments:

norzila said...

eh eh kak madihah...hitam hitam si tampuk manggis..wlpn hitam dipandang manis..ewahhhh..bak mai ckit kak..

JaSSNaNi said...

waalaikumsalam..
betul kak.. kuih kaswi ni senang je nak wat.. tapi nani tetap beli je kalau nak makan.. sebabnya kat rumah tu banyak sangat order.. kita nak wat kuih ni.. diorang nak kuih lain.. kadang2 tu kat umah stok tepung cuma wat cucur je.. hehehehe.. tapi cucur2 pun layan sampai dekat 3kg tepung gak sebulan...

Hafizah Mohamad said...

Salam kak...sedapnya tgk kuih kaswi akak ni...terliuq dah nengoknya...dapnya kak...

Mori Said said...

sedapnya tengok kaswi tu madiha...

Qhaifa Nur said...

Nur memang minat kuih kaswi ni...tapi tak reti nak membuatnya he..he..
memang sedap..

Nafisa81 said...

suka..tp taknak yg bergolek kelapa tu. nak kosong jer

Yatie said...

kuih kegemaran dari dulu,kini dan selamanya...sedap..terliurlah plk tngk kuih Madihaha ni...

Cheida_Mymee said...

akak! sedapnye pebrettt

adda syuhada said...

sedapnyaaaa..

mimie mielan said...

kueh peberet sy ni kak...x leh mkn lg nihh...still bpantang, bb bf...x sabo nk mkn kueh ni...huhuu

mimie mielan said...

kueh peberet sy ni kak...x leh mkn lg nihh...still bpantang, bb bf...x sabo nk mkn kueh ni...huhuu

mimie mielan said...

kueh peberet sy ni kak...x leh mkn lg nihh...still bpantang, bb bf...x sabo nk mkn kueh ni...huhuu

mimie mielan said...

kueh peberet sy ni kak...x leh mkn lg nihh...still bpantang, bb bf...x sabo nk mkn kueh ni...huhuu

mimie mielan said...

kueh peberet sy ni kak...x leh mkn lg nihh...still bpantang, bb bf...x sabo nk mkn kueh ni...huhuu

Rohah said...

Nampak sedap la kak...

M a W a D D a H said...

lama xmakan kuih nie...tgk kuih ni rase nak menjilat jari dah...erkk..hehe

Amie said...

Selamat pagi Madiha,
kuih kaswi ini salah satu kuih yang mak selalu buat untuk sarapan pagi kami.... lama tak makan, sedap betul ni dapat sekeping dengan secawan kopi panas!

tun_telani said...

assalamualaikumm kak madihaa.. sedapnyerr kuih kaswi nih.. cantik je potongan dia. kalaublk kg mama tun kat kelantan mmg selalu dpt mkn nii, mak sedara tun pandai buat :)

Azueriena Norash said...

sedappnyer kuih niee...azue suker yg lembut2 jerkkk

LOVELYGIFT AND HOME DECO said...

Sedapnya... cantik potongannya...kemas sangat...

haslina mohd latif said...

Sallam ,saya nak tahu kuih ni ada ke taruk kicap..setahu saya kuih ni x pernah resepinya ada kicap.,,... klu nak pekatkan warna dah cukup warna gula merah....

haslina mohd latif said...

Sallam ,saya nak tahu kuih ni ada ke taruk kicap..setahu saya kuih ni x pernah resepinya ada kicap.,,... klu nak pekatkan warna dah cukup warna gula merah....

Fazliana Jamil said...

Perhhhh kueh Kaswiiiiii. Peberettt nie dari dulu. Btw tq 4 the recipe. Nak try buat lah nanti. Macam sonang je. Hihihi. Ade masa nanti singgah2 ye lawat blog saya plak ye http://www.mamafisya.com/ :)

BedungGallery Wholesaler said...

As salam kak madiha,
Nak tanya, klau tak letak kapur tu ok ke?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

BedungGallery Wholesaler : kalau tak letak kapur kuih tetap menjadi.. takde masalah. Tapi hilanglah identiti kuih kaswi sebab kapur tu memberi rasa yang berlainan pada kuih tu. kalau takde air kapur kuih jadi rasa macam kuih talam atau kuih lapis jelah kot. pernah sorang customer kedai makcik akak komen katanya "kuih kaswi kalau tak berasa dapur terus takde rasa kaswi" hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...