Wednesday, April 10, 2013

Patin Masak Tempoyak

Assalamualaikum & salam rindu semua....


Waaaaa... rindu sangat-sangat nak update blog.. tapi apakan daya.. tiba-tiba saja dilanda kesibukan yang melampau.  Ya.. kita utamakan perkara yang wajib barulah kita jenguk blog kan..?

Hari Isnin kelam kabut MaDiHaA dibuatnya bila anak dari asrama telefon mengatakan sekolahnya di tutup selama seminggu!  Tutup lagi?? Baru je lepas bercuti seminggu.  Why??  Kakak Dini cakap Guru Besar arahkan semua murid pulang ke rumah masing2 disebabkan kejadian histeria yang tak terkawal.  Sebenarnya sejak sebelum cuti seminggu lagi dah ada yang kena histeria.  Kakak Dini ada telefon & katanya.. malam Ahad baru2 ni.. beberapa orang ustaz nak pasang 'pagar baru' sebab ramai murid yang kena histeria.  Katanya dia takut.. tapi sempatlah MaDiHaA pesan suruh baca ayat Kursi banyak2 & baca surah2 yang lain yang dia hafal.  Tapi yang buat dia risau sebab dia tak boleh baca disebabkan sedang 'period' tu yang dia risau & takut sangat tu.  Jadi aku hanya katakan padanya.. supaya sentiasa ingat pada Allah S.W.T.  Sesungguhnya Dia maha berkuasa dari segala2nya.. Dia sentiasa akan melindungi kita sekiranya kita sentiasa ingat padaNYA.. insyaAllah..  

Dalam pukul 10 lebih tu kakak Dini telefon katanya dia kena balik hari tu juga.  Guru Besar arahkan murid2 balik disebabkan hampir 30 orang murid telah diserang histeria! Ya Allah... ramainya... meremang bulu roma... lepas di 'pagar' lagi ramai yang kena.  Masa assembly pun ada yang kena, bila dah masuk kelas pun ada lagi yang kena.  Tolong yang sana... yang sini pula kena.. aduiiii... boleh bayangkan betapa kelam kabutnya keadaan masa tu.  Harap2 semoga perkara ini dapat di selesaikan segera.  Semoga dapat diatasi agar tiada lagi murid yang diganggu.  Oleh kerana anak nak balik.. jadi terpaksalah MaDiHaA ambil cuti halfday hari Isnin tu untuk jemput dia di stesyen bas di KL.  Alhamdulillah semuanya selamat.  Risau juga sebab dia terpaksa naik bas sendiri dari depan sekolah sehingga ke bandar Raub & baru ambil bas ekpress ke KL. Sebelum2 ni.. biasanya murid naik bas terus dari sekolah kerana pihak sekolah telah aturkan bas masuk ke sekolah. Tapi kali ni disebabkan keadaan kecemasan, pihak sekolah tak sempat nak aturkan bas utk murid-murid yang nak pulang ke KL. Jadi semua murid kena naik bas sendiri.  Mujurlah ramai juga kakak2 senior yang sama-sama nak balik KL.  Jadi murid2 junior ikut kakak2 senior lah.  Legalah sikit.

Ok selesai bab anak.. hari Selasa semalam pula.. seharian sibuk siapkan presentation untuk rakan pejabat.. nak kata bos sendiri tak juga sebab berlainan department.... tp my x-boss jugalah.. orang mintak tolong kan.. kita tolonglah.. sebab dia tak pandai nak godek Powerpoint... so.. kita tolonglah siapkan presentation untuk meeting di Myanmar tu.. fuhh... hari ni pun sambung lagi... until pukul 3 tadi barulah siap... 54 slides siap... phewww! Lega!!  Yang best dapat belanja KFC hari ni dari my x-boss tu.. bukan I sorang.. tapi kakak Dini pun dapat sebab dia ikut MaDiHaA datang opis ni sebab dia takut dok rumah sorang2.. hahaha... rasuah ke tu ek? Harap2 bukan rasuah... tanda terima kasih la tu kot.. hehe...



Oklah.. disebabkan dari awal asyik dok bercerita pasal kejadian di Pahang..  hari ni share resepi ala kampong iaitu resepi dari Pahang la pulak.  Resepi popular di Temerloh, Pahang.  Feberet en. suami.... tapi bukan MaDiHaA.  Tak tau kenapa dalam banyak2 ikan.. ikan patin yang MaDiHaA paling tak suka.  Padahal.. ikanlah yang paling MaDiHaA gemar.. tapi bila ikan patin.. memang tak boleh.  Bukan menyombong.. tapi tekak takleh nak terima akan rasanya.  Tapi kali ni MaDiHaA cubit2 jugalah sikit.. ambil hati suami... kekekeke...

Ok jom layan resepi.. resepi biasa2 je yang ramai dah tau masak ni.. tapi takpelah kan... sharing is caring...

Patin Masak Tempoyak
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1 ekor ikan patin ~ dibersihkan & potong 4 bahagian, rendam dalam air asam jawa 15 minit
2 ~ 2 1/2 cawan air
gula & garam secukup rasa
secekak daun kesum (jika tiada boleh ganti daun kunyit yg disiat2)
1 kuntum bunga kantan ~ dibelah 2 (MaDiHaA guna bunga yg hampir kembang, jadi guna separuh je)

Bahan ditumbuk halus
1 inci kunyit hidup
15 biji cili padi
3 sudu besar tempoyak (tumbuk cili & kunyit dulu baru campurkan tempoyak)

Cara menyediakan
Masukkan semua bahan dalam periuk & didihkan. Sesuaikan rasanya & bila ikan masak bolehlah matikan api.  Sedia untuk dihidangkan.



Selamat mencuba

13 comments:

Nafisa81 said...

sebab ikan tu berlemak agaknya...sekolah mana ni?? Al falah batu talam ehh??

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak..
patut ler rumah tak bersapu.. rupanya sebok melampau ye..
kalau serangan hesteria sampai 30 murid tu dah kira serius sangat.. pernah kejadian sama berlaku kat skolah nani.. tapi 1 murid je selalu kena... ape pun takot gak.. sbb keadaan macam tu tiba2 berlaku..
:) kakkkkkk.. org pahang mmg teror wat masak tempoyak.. perghhhhh pekat betul.. meh hantar semangkok.. nak gakkkkk!!!!

Norsyuhada Ibrahim said...

arwah nenek saya ajar, kalau nak masak tempoyak, kena pakai tempoyak usang..it's not how much tempoyak u use but how tangy the tempoyak is..then mesti letak ubi keledek merah tu..the sweetness of keledek tu will kill the tanginess of tempoyak..

dari dapur nasya said...

kak Ratna....nanti singgah umah ye amik award..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Baru nak ketuk pintu rumah kak ratna... APA khabar org dirumah tu senyap jer rupanya sibuk ke pahang ... Alhamdulillah semua ok..
sedap ikan Patin tu ;-)

Zata Ezzah Fawzi said...

sgt suka patin masak tempoyak..:) resipi akak nmpk simple..blh cuba ni..:)

btw, jemput la ke blog sy..sy budak bru belajar berblogging..:) btw, jemput ke blog sy jgk..sy bdk baru belajar nk blogging..:)

http://vitamindelight.blogspot.com/2013/02/petua-kecantikkan-datin-nor-juma.html

tun_telani said...

Salam kak madihaa.. takutnyerr dengar kejadian histeria tuh.. tun penah sekali berdepan ngan student histeria.. ngan tun2 sekali nak nangis masa tu sbb takut. haha..

tun xbape pandai makan ikan patin dan seangkatan dgn nyer nih.. tp hasben tun mmg suka la ikan sungai nih.. cuma kt sini susah nk beli yg fresh. aritu beli yg frozen nyer, mmg hasben tun ckp xleh nk telan, ikan lama.. tun mmg yg dh tak makan, so masuk tong je la.

Amie said...

Assalamualaikum Madiha,
pasal histeria tu Amie biasa hadapi terutama kalau buat program bermalam melibatkan pelajar sekolah, benda ni kalau tak dikawal memang senang menjangkit terutamanya yang lemah semangat.
Singgah kejap ambil bau masak lemak patin... sedapnya! Bujang tengah Amie paling suka ikan patin!

ibh_sue said...

Salam kak Madihaa..
last tengok org kena histeria masa form 5 dulu...Seram juga la.

Hadoiii sedapnya masak ikan patin tu. Memang cari nahas masuk dapo orang malam2 ni..Naya perut ja. Hehehehe

Mori Said said...

assalamualaikum madiha..... menakutkan juga kes histeria....tapi Insya Allah..rajin amalkan ayat kursi... di hindar kan dari segala yang buruk... btw... sedapnya menu tu...

Nooriah Abdullah said...

assalamualaikum Madiha
histeria ni mmg di mana2 ada benda ni, kat sekolah anak kak noor pun ada dulu tapi tklah smpai tutup sekolah..btw sedap masak tempoyak tu lama dah akak tak buat sbb tkde tempoyak nak kena cari jugak ni..

Yana Shaiful said...

Seram sejuk jer klu dgr bdk2 sekolah kna histeria..Alhamdulillah Kak Dini xde apa2..
~ yana xmkn gak ikan patin..tak tau nape tp kalau kuah tempoyak ikan patin tuh mmg yana mkn..siap hirup mcm sup lg hihii

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

semoga keadaan di sekolah Kakak Dini cepat2 pulih, kesian murid2 tertinggal dalam pelajaran. Alhamdulillah, ada kakak2 senior yg menemankan Kakak Dini balik ke KL, pengalaman pastinya mematangkan Kakak Dini, kan...

sedaplah patin masak tempoyak. Saya teringin nak makan yang ori (maksudnya patin sungai) selalu cuma makan patin bela..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...