Friday, April 5, 2013

Carrot Cake istimewa buat Alin..

Assalamualaikum & salam Jumaat yang barakah...




Selamat pagi semua... dah sarapan ke? Sarapan apalah agaknya kalian ye? MaDiHaA hari ni bersarapan dengan bihun goreng & secawan neslo panas kurang manis.. alhamdulillah rezeki pagi ni.. 



Hari ni 5hb April dah ye... sebulan yang lalu iaitu 5hb Mac adalah hari ulangtahun kelahiran anak dara bongsu MaDiHaA yang ke 4 tahun.  Sekejap je anak2 membesar di depan mata.  Dari tapak kaki sekecil 2 jari.. sekarang ni.. nak dukung pun dah tak larat dah.. hehe... Yelah walaupun umurnya baru 4 tahun.. tapi badannya membesar bagai johan.... Nampaknya anak2 perempuan semua mengikut sangat gen ibunya ni ha... semua kembang2 belaka... redho jelah.. asalkan semuanya sihat tanpa ada sebarang penyakit... syukur alhamdulillah...



Macam biasa.. bila hari lahir anak-anak.. susah sangat ibunya nak buat kek tepat pada tarikhnya... sokmo-sokmo delay... hehe.. Anak-anak pun dah faham perangai ibunya hahahaha... Takpelah kan.. nak buat macamana kadang2 ibunya tak sempat nak buat sebab kadang2 tarikh hari lahir anak jatuh pada hari bekerja... so.. tunggu hari cuti barulah boleh buat betul tak? Walaubagaimana pun.. pada hari lahir anak-anak walaupun tiada kek... kami akan bawa anak2 makan kat luar atau kadang2 kami tapau makanan kegemaran mereka dan makan di rumah.  Jika ada rezeki lebih pula.. bolehlah buat makan2 dengan saudara-mara & rakan taulan terdekat.  Itupun kalau badan sihat & ada ektra rajinlah. hehe.. yelah kalau rasa badan tak sihat macamana nak masak banyak2 utk majlis makan-makan ye tak? So.. kalau dah tak mampu.. sambut ala kadar saja cukuplah. Ikut kemampuan diri sendiri.  Begitulah lazimnya.  Bab kek tu.. kalau MaDiHaA betul2 malas buat.. kadang2 kami beli je.  Kalau ibu masih terasa rajin nak buat.. ibu buatlah juga cuma bukan pada harinya.... tp tunggu pada hari cuti atau waktu yang sesuai.  



Waktu hari lahir adik Alin baru2 ni... kami dah bawa birthday girl makan2 di Restoren Murni & ibu katakan pada dia.. nanti kek adik ibu buat masa kakak balik bercuti ye.  Kesian juga pada kakak Dini waktu Haziq potong kek dulu pun tak dapat merasa kek hari lahir adiknya.  Jadi bila tiba hari lahir adik Alin.. ibu tangguhla buat kek sehingga kakak balik bercuti.  Dapatlah kakaknya merasa juga & dapat juga mereka bergambar bertiga sebagai kenangan. Kadang2 bila buat kuih yang sedap2 waktu kakak Dini takde kat rumah.. teringat2 aje kat dia... gitulah lumrah seorang ibu pada anak2 kan... Macam tulah juga agaknya mak2 kita dengan kita dulu2 kan.. Sebab tu setiap kali kita balik kampong.. mesti mak dah standby masak makanan yang sedap2 & istimewa sempena kepulangan kita.. Sekarang giliran kita dengan anak2 kita pula..

Deko yang sememeh... tapi adik Alin tetap sengih... hehe..

Oklah.. panjang pula mukadimah... hehe... Ni nak cerita terjadinya Kek Lobak Merah atau Carrot Cake ni.. gara2 terliur sangat dengan kek yang QH buat tempohari.  Lagi pula.. dah lama benar tak buat kek lobak merah ni.  Seingat MaDiHaA kali terakhir MaDiHaA makan waktu MaDiHaA mengandungkan Alin kesnya sebab tak sempat malu nak merasa waktu pegi open house rumah seorang sahabat.  Oleh sebab rasa macam teringin sangat... MaDiHaA pun godek-godekla sendiri kek lobak merah tu... yelah kan... bila mengandung.. risau pula kalau tak dapat makan... orang tua-tua kata takut kempunan... wallahualam.. Tapi kejadian Carrot Cake kali ni tiada kaitan dengan mengidam yang  ada isi... ini mengidam tekak aje ni... hahaha...



Ok jom tengok resepi.  Terima kasih kepada penyumbang resepi.. mohon izin kongsi resepi di sini pula ye...



CARROT CAKE

(MaDiHaA buat 2 adunan untuk loyang 9")
Sumber : Naz@ovenkecil.blogspot.com , Qaseyhoney & MaDiHaA aka Ratna


Bahan-bahan:
2 1/2 cawan parutan carrot
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih (MaDiHaA guna gula perang)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis (MaDiHaA guna 1 sudu teh)
1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg) (MaDiHaA guna 1/2 sudu teh)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang (MaDiHaA guna walnut dicincang & dipanggang sekejap)

Cara menyediakan:
1. Panaskan oven pada suhu 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
2. Ayak bersama tepung gandum, baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk buah pala dan juga garam. Ketepikan.
3. Pukul telur dan gula hingga sebati (tak perlu guna mixer elektrik, guna senduk kayu atau ballon whisk jer sebab tak perlu pukul lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
4. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati.
5. Masukkan esen vanilla, parutan carrot dan kekacang. Gaul sebati dan tuang ke dalam tin kek. 
6. Bakar selama 40 minit hingga 1 jam bergantung kepada oven masing-masing dan juga saiz loyang yang digunakan. Cucuk dengan lidi untuk memastikan kek telah masak sepenuhnya atau tidak. 
7. Bila dah masak sejukkan kek sebelum dihiaskan ikut kretiviti masing2.

 



Cream Cheese Frosting



Bahan2
250 gm cream cheese- 
125 g butter
50 g gula icing
sedikit jus lemon



Cara menyediakan


Pukul kesemua bahan sehingga gebu & & licin.  Sedia untuk digunakan.


 


Selamat mencuba!

23 comments:

Zaliedana said...

Happy belated besday alin..Moga mmbesar mnjadi ank yg solehah n mnjadi kebanggaan ibu n ayah..
Ermm untungnyer alin ade ibu yg pndai wat kek yg cantik..cantiklah akk deko..
Betula lah mcm yg akk kta tuh,klo kita mkn yg sedap2 sure tingat kat ank kan,tambah2 makanan kegemaran diorang,sy nih xterasa gitu lagi lah sbb ank2 kecik lagi n duk sekali,heheh..
Klo balik kg,sebulan sekali,mak mmg msk mknan kegemaran sy,sy mmg xmsk lngsung klo blk kg,sume mak yg msk,smpkan kakak2 pkat duk kta lah yerlah ank bongsu kesayangn,hihi..

Mas said...

Happy Birthday alin yang comeiii kiut miut...
geramm acik tengok..
moga menjadi insan berjaya dunia akhirat...
menjadi kebanggaan ibu ayah...

wahhh...cantikkk kek alin tu...

rahel said...

Happy birthday Alin...kita nak sarapan kek carrot la...

Azlita Aziz said...

Happy belated birthday buat cayanggg... Ain..
comelnya Ain.. geram pulak bila tengok girl yang comel-comel ni.. rasa nak cubit-cubit aje pipi ain yang montel tu..

aduh.. bestnya ain punya mama yang rajin.. pandai pulak buat kek yang cantik untuk Ain..

Nanti bila Ain besar Ain buat untuk mama pulak ya.. ^___^

Mori Said said...

happy belated besday buat ain... comelnya ain...

mama sara nur said...

Assalam k madiha
nk kek karot sikit, sedapnya
Happyp belated besday ank dara comel ..dpt kumpul adik beradik happy la ni
biasa la tu, sy pun kek ank kadang lewat he hee ikut ada masa kan ank2 ok je tak kisah asalkan akhirnya ada kek

Noor Yusoff said...


as salam Madiha dan happy belated birthday buat alin...cantik lukisan kek tu mesti alin gembira sangat bila ibunya sendiri yang buatkan.

cikmanggis said...

happy bday Alin..dah besar dah..dulu TokNah lihat Alin masih baby ..sekejap je dah besar.Semoga jadi anak yang baik,

Rajin Madiha buat kek bday anak-anak.Akak memang frust jika hias kek mesti comot habis :(...Kemas hiasan kek ni.Boleh dah ni ambik tempahan.Hias kek ni nak kena praktis selalu.

norhidana miswan said...

waaaaaaa sedapnyer kek tuh, apasal gambar mule2 tu muke alin sedih je? untung anak2 akak blh reques kek hb apa2 pun... sume siap...

apasal si abg nampak cam kecik je kak? nampak susut bdn nyer

ummiaisyah said...

hppy bday Alin..dh beco dh anak dara mama...syioknya dia dpt potong kek cedap!

Ratu Hatiku said...

Hepi besday Alin.. Semoga menjadi anak yg solehah... Amin
Sedapnya kek tu.... :)

rostina76 said...

geramnye tgk adik ALin. bam2 je pipi. happy belated bday Alin. semoga menjadi anak yg solehah.

Lydia Miza said...

Salam..comel nye alin, geram nk pelok je! Cantik kek akak.adik minta izin copy resepi ye kak.nak buat.lama x mkn kek carrot terliur pula

Yana Shaiful said...

epy belated besday Alin..cantik betul kek ibu buat~

~Alin mcm anak yana la kak..umo br 3 tahun tp berat dh 19 kg hihii

ibh_sue said...

Happy belated besday alin..Semoga mnjadi anak yg solehah dan mnjadi kebanggaan ibu n ayah..
Cantik birthday cake dia..Untung dapat mama yang pandai buat kek.. :-)

Yatie said...

Happy Birthay Alin, moga menjadi anak yg solehah yg sentiasa membahagiakan dan membanggakan ayah dan ibumu serta berjaya di dunia dan di akhirat. Aamiin.

**cantik kek yg mama buatkan...sudah tentu anak2 Madihah gembira dan berbangga mempunyai ibu spt K.Madihah...walau sibuk berkerja tetap luangkan masa buat kek birthday....salute kat K.Madihah..

Ct NoArizah Aris said...

Hepy b'day...wah dah besar si bongsu tu ya... dulu baca fotopages madiha tuan puteri tu dlm perut lagi sekarang dh ompek tahun dah kejap jee masa berlalu kan :)

Amie said...

Happy belated birthday puteri Alin yang comel & manis! Mudah-mudahan besar nanti jadi wanita solehah, sentiasa berbakti pada ayahbonda, agama, bangsa dan negara. Bangganya dapat kek birthday hasil air tangan mama ye....

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam Madihaa,,Senyum manjang Alin, hepi mama buat kek yg cute ye:D Hepi Birthday Alin moga jadi anak kebanggaan Mama & Papa..

Azmatun Ismail said...

As salam kak madiha bangganya Alin mamanya buat sendiri kek yang cantik nampakpun sgt sedap kek kegemaran saya tu:)

tun_telani said...

happy belated bday alin.. semoga menjadi anak yg solehah ^^
sedap carrot kek tu, tambah2 dgn cream cheese frosting.. adik2 tun, kalau nmpk carrot dlm kek tu sure xnak makan..tu yg jarang buat tu.

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak.. lama tak apdet blog.. bizi benor ye.. :)
kak.. seronokkan bila anak2 semua berkumpul.. kak dini dah makin matang ye.. :)
Hepi belated besday buat adik alin.. :) 4 tahun sudah.. :D

Rizkian Adi Putra said...

Aku ingin membuatnya di rumah, izin untuk menyalin resep !!

http://obatgondoktradisional.jellygamatluxor.biz/pengobatan-terbaik-untuk-sinusitis/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...