Monday, April 22, 2013

Congo Bars



Assalamualaikum & selamat petang...


Lagi update gambar yang lama terperap.  Dah lama simpan resepi Congo Bars ni.  Dah ramai pun yg membuatnya satu ketika dulu.  Tapi belum tergerak hati nak mencuba.. hehe.



Baru je selepas 3 hari masuk sekolah selepas cuti penggal pertama.. dapat panggilan dari anakanda di asrama mengatakan yang kain dalamnya hilang di ampaian.  Track bottom pun hilang... haii.. sabar jelah kan.  Biasalah kalau dah tinggal di asrama.. mana2 pun sama je.. pasti berdepan dengan perkara yang sama.  Minta ibu poskan kain dalam segera sebab katanya setiap Isnin ada spot check.. sapa2 yang tak pakai kain dalam, atau anak baju... nanti kena denda.  Jadi ibu pun kelam kabutlah cari kain dalam ibu kat rumah tu untuk di poslaju. Nak cari di kedai tak sempatla kalau hari kerja. Bila tengok barang yang nak di pos.. alahaii.. ringan sangat.. alang2.. terfikir untuk hantar makanan sekali.. tp kalau nak hantar makanan.. mesti yang tahan lama.. nak buat cookies tak rajin.. jadi terfikir utk buat Congo Bars ni.  
 
Yang kelakarnya... pos hari Jumaat.. kononnya hari Isnin akan sampai.. tup2.. pagi Isnin tu juga kakak Dini telefon perihal sekolah tutup seminggu lagi sebab peristiwa histeria.  Barang yang di pos belum diterima... kakak Dini dah naik bas pulang semula ke KL... alahaiiii... memang takde rezeki kakaklah tu.  Bimbang makanan rosak sebab sekolah tutup seminggu.. terus MaDiHaA telefon pihak sekolah.. bercakap dengan kerani di sana & pesan jika ada terima parcel untuk anak MaDiHaA.. MaDiHaA minta jasa baik beliau untuk telefon mak mertua di kampong.. suruh mak mertua ambil kat sekolahnya sebab sekolah dengan rumah mertua tak jauh sangat.  Alhamdullillah... selamatlah parcel tu dibawa pulang ke rumah mak.  Dah pesan juga suruh mak buka je parcel tu & makan ajelah Congo Bars kat dalam tu... hehehehe... Begitulah ceritanya... dah tersurat agaknya Congor Bars tu nak jadi rezeki mak mertua & adik ipar di kampong.. hehehe.... Tak kisahlah tu.. janji makanan tu tak rosak begitu saja & tiada pembaziran...



Ok jom tengok resepi nya.. MaDiHaA hanya makan seketul dua je.. selebihnya di pos ke Raub... sedap layan benda ni nak pulak ada sekali nescafe panas... time perut tengah lapar.. hehe...

TQ kak Nor berkongsi resepi yang di ambil dari blog kak Ayu... asalnya dari blog Rima... kalau tak silap.. Rima pula ambil dari internet... haa... macam tu lah asal usul resepi ni lebih kurang.. tak salah kan kita memanjang2kan resepi.. yg penting.. jangan lupa link kan dari mana kita ambil resepi tersebut.. barulah sumbernya rasa diri dihargai.. hehe.. Ok Kak Nor, Kak Ayu & Rima... thanks a lot! 
 
CONGO BARS
sumber: Rima & Ayu
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients,
2 3/4 cup all purpose flour-(315g)
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened-(150g)
1 lb. light brown sugar(453g) - (k.nor letak 220gm ~ MaDiHaA ikut kak Nor)
3 eggs ~ (k.nor guna telur A)
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips(326g) - (k.nor guna choc chips ~ ikut Kak Nor tp dikurangkan sikit)
1 cup chopped pecans (optional) (MaDiHaA guna walnut)

Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 -(Ayu used 10x10 ~ MaDiHaA ikut kak Ayu.. rasanya guna tray lebih besar lebih sesuai sbb ia jd nipis yg nampak lebih menarik
) pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish(Ayu used parchment paper).
Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.



Selamat mencuba! Maaflah tak rajin nak translate ke BM... 

14 comments:

Nafisa81 said...

laahh..tutup lagi. dari zaman koi sekolah dok dengar citer pasal histeria kat sekolah tu...sampai skang belum habis lagi...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

entry tertunda Nafisa... tutup seminggu yg dulu tu jelah.. hehe...

cik chinta said...

alamak, dlm bi.

beta kupu said...

salam...akak ni klu msk ape pun nmpk sedap & mengiurkan!

Nooriah Abdullah said...

Assalamualaikum Madihaa,begitu lah kasih ibu pada anakanda sanggup mengepos makanan walaupun sebenarnya tidak sampai pada yg empunya, tkde rezeki lah tu apa nak buat kan, tkpe mama sanggup buat lagi utk anakanda tercinta, akak belum pernah makan lagi tentu sedap kan

tun_telani said...

Salam kak madihaa.. ingatkn tutup lg sekali sekolah tu. hihi.. baca komen kt atas, tunda yg b4 this rupanya2. tun penah try wat sekali, tp jd dry congo bar nih, ada lah tu salah buat kat mana2 tu. nnti try lagi lah.

Mamasya said...

Aslmkum Ratna
kiranya berselisih congo bar yg dikirim... bukan rezki k.Dini mkn dg kwn2 tp mak mertua Ratna sekeluarga pula. bab2 hilang brg kat asrama mmg susah nak elak...budak pompuanpun ada yg jenis pjg tangan juga.yg mana boleh tulis dg marker, k.Dini tulis nama besar2 kat brg k.Dini.

Mori Said said...

Assalamualaikum madiha.... congo bars tu nampak menarik....izin mori copy yer...

Firdawati Rashidi said...

kak,

sedapnya !

Ayu said...

assalam ratna,
tak apalah nanti bila kakak dini dah balik bolehlah cuba buat lagi..cian dia tak dapat merasa..

ps: setuju dgn ayat yang terakhir tu..wink wink...

Lya Colours said...

saya dah lama tak membaking. mood tak mari huhu

norzila said...

tu dia t mama buat kat kakak post kat kitorg sama ni..ramai dah q..heehehe

rahel said...

Nampak senang dan sedap je kongo bar itew...

NM03 said...

empuknye nmpk.... nk order leh tak???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...