Friday, May 9, 2014

Chicken Chop.... miskin kentanglah pulak!

Assalamualaikum & salam sejahtera....


Alhamdulillah.. bertemu kita lagi hari Jumaat yang mulia ini.  Ikut kebiasaan setiap Jumaat MaDiHaA akan update gambar2 order kan?  Tapi takpelah untuk pagi ni ubah sikit dari kebiasaan... MaDiHaA update resepi dulu ye.  hehe.. Sebabnya.. kelmarin MaDiHaA upkan gambar dinner kami kat facebook... lepas tu.. sahabat MaDiHaA yang kenal sejak berfotopages yang sedang peknen dah teringin & minta resepi.  Jadi bila mak buyung yang teringin.. kenalah cepat2 bagi resepi kan.  Mak buyung pula bukan calang2 mak buyung tau.... ada kembar 4 kat dalam!  Tak sabar sangat nak tunggu Imah melahirkan..  Oklah special untuk Imah... akak tuliskan resepinya ya.  Harap2 ianya menepati selera Imah.  Sebenarnya resepi ni pun ambil dari teman FP juga.  Memang dari dulu ikut resepi nya iaitu resepi dari Puan Nabialishad... kebetulan Nabia pun ada sepasang anak kembar juga. Tapi Nabia dah lama sepikan diri di FP maupun di blog.  Macam dah putus hubungan gitu.  Kat FB pun belum bertemu lagi.  Harapnya Nabia sentiasa berhahagia selalu disamping suami & anak2 tersayang ye.  TQ Nabia... akak mohon kongsi resepi kat blog MaDiHaA pula ye...

Oh ya.. sebelum terlupa.. nampak tak tajuk kat atas tu? Kalau sebulan yang lepas kami kaya kentang.... sekarang miskin kentanglah pulak!! Itu sebab Chicken Chop yang MaDiHaA buat kali ni takde kentang... hahaha... belasah jelah ye.. kes terlupa nak beli french fries... Buat ni pun sebab en. abang dok bersungut nak makan CC... jadi kenalah tunaikan permintaan suami walaupun sedikit terlewat dek kesibukan tempahan dihujung minggu.  Buat hari kerja pun boleh... bukan susah sangat.. cuma nak kena rajin sikit je. 

Ok dah jom tengok resepi ye.. versi kami versi sihat sebab takde kentang goreng & lebih sayur! heheheee...

 
Chicken Chop
Resepi : Nabialishad
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2 ayam yg diperap
4 ketul ayam (bahagian isi yg telah dibuang tulangnya (ada jual di pasaraya)
2 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - kisar
1 s/k lada hitam - tumbuk halus
2 s/b sos tiram
1 s/b kicap cair
garam sket je
tepung jagong secukupnya
minyak utk menggoreng

Cara Membuat
Perap isi ayam tadi dengan bahan2 kisar & lada hitam yg ditumbuk, sos tiram, kicap cair & garam. Gaul rata dan perapkan dlm sejam atau lebih.
Panaskan minyak yg byk dlm kuali. Ambil isi ayam tadi dan terus celupkan dlm tepung jagung hingga seluruh ayam diselaputi oleh tepung jagung. Masukkan dlm minyak yg panas (deep fry). Goreng hingga garing. Angkat dan toskan utk kurangkan resapan minyak.


Bahan2 Black Pepper Sauce
5 ulas bawang putih - cincang halus
2 s/b tepung jagung - bancuh dlm 1 cawan air
2 1/2 s/b kicap pekat
2 s/b serbuk lada hitam yang siap dikisar halus
2 cawan air
1 kiub ayam 
1/2 tin cendawan butang ~ dihiris nipis
gula secukup rasa
garam & perasa
minyak utk menumis

Cara2
Tumiskan bawang putih cincang hingga naik bau. Masukkan air bancuhan tepung jagung tadi dan kicap pekat, lada hitam, 2 cawan air dan kiub ayam.  Masukkan hirisan cendawan butang. Biarkan mendidih dan kuah menjadi agak pekat. Rasakan apa2 yg kurang bolehlah ditambah garam/ perasa. Kepekatan kuah bergantung pada anda.. kalau suka pekat.. biarkan hingga kuah menjadi pekat dan bolehlah diangkat.


Bahan2 Untuk Coselow
Kobis - disagat
Carrot - disagat
Mayonese secukupnya
sedikit serbuk kayu manis
Gula

Cara2
Sayur yg disagat tadi rendam sebentar dlm air sejuk. Kemudian toskan. Masukkan dlm mangkuk yg besar dan campurkan mayonese secukupnya, sikit serbuk kayu manis & gula. Kacau hingga sebati dan sejukkan dlm peti sejuk sebelum hidang.


Bahan2 tambahan lain
1 tin baked bean
french fries - digoreng garing (kali ni MaDiHaA tak letak... no stock)
salad
tomato
timun
MaDiHaA tambah cauliflower rebus & cili capsicum

Selamat mencuba! 


8 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak madihaA...
Nampak sangat2 menyelerakan tu...Adeh lama tak makan western kat umah ni...
Mewah tul ngan aksesori segala bagai tu..mmg kenyang tersandar la bila abes 1 plate tu

norhidana miswan said...

perkh dh mcm kt restoren kak oi... cume sos nyer warna gelap skit... dana nih tak penah pun bt ciken cop tingin gk buat sesekali lah

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dah mewah pinggan tu Madihah..
walaupun miskin kentang,..
Emm sedapnya :)

cheq da said...

Kalau xde kentang dh penuh pinggan..kalu ada alamat rm20 sepinggan..hihihi

Ayu said...

Assalam Ratna,
Wasuh terliur lah pulak tengok chicken chop ratna ni..
tak ada kentang pun tengok dah meriah dah dengan sayur serta baked beansnya tu..dah cukup lah pada akak ..itu pun dah kenyang ni..hehe..:)

Lydia Miza said...

X nmpk cacat sbb xde kentng pun kak. Meriah dah pinggan tu. mintak izin salin resepi kak ratna.

Immanuel Kabuhung said...

Halo!

Apa kabar? Salam kenal dari kami www.mytasteindonesia.com, Kami melihat bahwa Anda memiliki beberapa resep yang lezat di blog Anda.

Kami ingin memasukkan blog Anda pada daftar Top Food Blog di MyTasteIndonesia.com, sebuah jejaring sosial buat Anda yang menyukai masakan dan juga yang pemilik blog seperti Anda. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Mohon untuk membalas email ini agar kami mengetahui bahwa Anda telah menerimanya. Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya. Semoga kami akan melihat blog Anda di daftar Top Food Blog kami.

Salam,
Immanuel Kabuhung
MyTasteIndonesia

Malay-Kadazan girl said...

Terasa nak keluar mencari pula chicken chop.
Terliur-liur tengok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...