Anak-anak memang sangat2 gemar makan nasi ayam. Hinggakan setiap kali keluar ke Aeon Big Subang untuk beli barang dapur mesti anak2 request nak makan nasi ayam kat food court kat situ. Kadang2 tu takde tujuan utk beli apa2 pun mereka ajak ke sana nak makan nasi ayam lepas tu singgah main games kat situ. Sabor jelah.. sebulan sekali boleh la... itupun kalau ibu takde order.. hehe...
Ibu ni sesekali je rajin masak nasi ayam. Kali ni jamu anak2 dengan Nasi Ayam Basmathi pula... pertama kali masak nasi ayam dengan beras basmathi rasanya ni. Yelah.. beras ni kan mahal.. manalah mampu nak beli selalu2 sangat. Ini pun beras yang mak bagi masa balik kampong baru2 ni. Oklah jom layan nasi ayam... suka tengok anak2 berselera makan. En. suami punya kita tapaukan aje untuk dia makan kat tempat kerjanya kebetulan dia kerja malam masa MaDiHaA masak ni..
Ok resepi kat bawah ye...
Nasi Ayam Basmathi
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Ayam Goreng
1 ekor ayam – dipotong 4 ~ dibersihkan & rebus 3/4 masak dengan air secukupnya (agak2 tenggelam ayam atau lebih sikit ~ ayam tu MaDiHaA suka buang semua kulitnya.. hehe.. nk kurangkan lemak..)
Bahan2 kisar
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih* Kisar halus bahan2 bertanda *
2 inci halia*
5 ulas bawang putih* Kisar halus bahan2 bertanda *
2 inci halia*
3 sudu besar kicap
manis
2 sudu besar madu
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos tiram
Cara
Perap ayam yang direbus dengan 2/3 bahagian bahan kisar, kicap, madu, gula & sos tiram anggaran 30 minit - 1 jam. (1/3 bahan kisar simpan untuk kegunaan nasi & sup) Kemudian digoreng tetapi jangan terlalu garing nanti isinya keras & tak juicy.. .
Air /kicap perapan jangan dibuang.. simpan utk buat kicapnya
Nasi
4 pot beras basmathi4 1/2 pot air rebusan ayam (gunakan pot yang sama utk sukatan beras)
daun pandan
1 1/4 sudu garam atau secukup rasa
2 sudu besar planta/ 3 sudu besar myk masak
cengkih
bunga pelekat/lawang
kayu manis
cengkih
bunga pelekat/lawang
kayu manis
buah pelaga
baki bahan kisar di atas tadi
Cara
1. Basuh beras basmathi dan rendam anggaran 20 minit hingga 30 minit. Kemudian toskan. Masukkan ke dalam rice cooker.
2. Panaskan sikit planta dalam kuali dan tumis rempah tumis & setengah dari bahan2 blend tadi. Bila berbau harum masukkan sedikit air rebusan ayam yang siap disukat & kacau sebati. Tuangkan ke dalam beras yg telah dimasukkan ke dalam rice cooker. Tuang semua baki air rebusan ayam. Masukkan garam & kacau rata & tutup periuk rice cooker, petik suiznya dan tunggu sehingga nasi masak.
Cara
1. Basuh beras basmathi dan rendam anggaran 20 minit hingga 30 minit. Kemudian toskan. Masukkan ke dalam rice cooker.
2. Panaskan sikit planta dalam kuali dan tumis rempah tumis & setengah dari bahan2 blend tadi. Bila berbau harum masukkan sedikit air rebusan ayam yang siap disukat & kacau sebati. Tuangkan ke dalam beras yg telah dimasukkan ke dalam rice cooker. Tuang semua baki air rebusan ayam. Masukkan garam & kacau rata & tutup periuk rice cooker, petik suiznya dan tunggu sehingga nasi masak.
3. Bila nasi masak.. tunggu kira2 10 minit kemudian kareh nasi biar sekata.
Sup
Air rebusan ayam secukupnya
1 sudu besar serbuk rempah sup (MaDiHa guna Adabi) ~ bancuh sikit dengan air
Bawang putih ~ketuk
Halia ~ diketuk
bunga pelekat/lawang
cengkih
kulit kayu manis
garam & aji
daun sup & daun bawang utk hiasan
baki bahan kisar di atas tadi
Cara
Air rebusan ayam tadi dicampurkan dengan serbuk rempah sup & didihkan. Dalam kuali tumis bawang putih ketuk, halia, baki bahan kisar & rempah2 tumis kemudian tuang dlm kuah sup. Tambah garam & aji. Tabur dengan daun bwg & daun sup ketika menghidang.
5 biji cili merah*
10 biji cili api*
2 biji tomato*
2 ulas bawang putih *
2 cm halia*
air secukupnya*
1 senduk sos cili
2 sudu besar cuka makan
2 sudu besar gula
Garam & aji secukup rasa
Cara
Kisar semua bahan2 bertanda* diatas kemudian dimasak bersama dengan semua bahan2 yang lain sehingga pekat & sesedap rasa.
Sambal kicap
Guna air perapan ayam yang ditapis, kicap manis & kicap cair. Tapiskan air perapan ayam tadi dan campurkan dengan kicap manis serta kicap cair. Masak sebentar hingga mendidih. Sedia digunakan.
Sayuran yg digunakan
Timun
Salad
Tomato
4 comments:
pasti lebih sedap ni sebab guna beras basmathi kan
sedapnye kak...
betul ckp akak tu...tu laa menu kesukaan anak2 kan kak...lieya pun selalu buat sbb b udak2 suke.... tapi utk bulan ni nganbulan lepas takbuat lagi...tgk entry akak ni terus terase nak buat plak heehehhehe
kalau kt kg, ni menu nasi berperisa yg paling kerap ulang sbb semua pon suka makan nasi ayam. buat dgn basmathi jd extra special la.
haha.. sy tau mkn je.. xtau pn ape beza jenis beras sume ni.. janji sedap.. haha
Post a Comment